Τουλάχιστον 3.000 ευρώ αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας που πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση PET/CT, η οποία “ανιχνεύει” τον καρκίνο και τις μεταστάσεις του, αλλά βοηθά και στη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων.
Της Νικολέτας Μπούκα
Αιτία είναι η απουσία μηχανήματος PET/CT σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που ωθεί τους ασθενείς να πηγαίνουν στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση. Συνεπώς, από τα χρήματα που καταβάλλουν, τα 2.000 ευρώ είναι το υψηλό κόστος της εξέτασης, το οποίο προπληρώνεται, ενώ τα υπόλοιπα χίλια ευρώ αφορούν έξοδα μετακίνησης και διαμονής στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι βάσει των αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν 12 – 14 μηχανήματα PET/CT. Αντίθετα, από το 2002, οπότε εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, μέχρι σήμερα, λειτουργούν μόνο τέσσερα, εκ των οποίων μόλις ένα σε δημόσιο νοσοκομείο, και συγκεκριμένα στον “Ευαγγελισμό”.
Εξάλλου, στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία, υπάρχουν περίπου 65.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων το 40%-50% χρήζει εξέτασης με PET/CT. Το μηχάνημα ΡΕΤ/CΤ χρησιμοποιείται σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων σε ογκολογικούς ασθενείς.
Συγκεκριμένα, ο ασθενής μπαίνει στο μηχάνημα για 35 δευτερόλεπτα και κάνει μια ολόσωμη αξονική τομογραφία. Στη συνέχεια υποβάλλεται σε ποζιτρονιακή τομογραφία, χωρίς να του χορηγηθεί αναισθησία. Με τη βοήθεια υπολογιστή, οι επιστήμονες συγκρίνουν τις δύο εικόνες και εντοπίζουν πού ακριβώς βρίσκονται οι μεταβολικές αλλοιώσεις.
“Παπαγεωργίου”: Μετρούν μέρες για την απόκτηση PET/CT
Η προμήθεια PET/CT αποτελεί χρόνιο αίτημα τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, του “Θεαγένειου”, του “ΑΧΕΠΑ” και του “Παπαγεωργίου”. Ήδη, το “Παπαγεωργίου” έχει πάρει το “πράσινο φως” από το υπουργείο Υγείας, ενώ στην αναμονή βρίσκονται τα άλλα δύο. “Το υπουργείο έχει δώσει τη σχετική έγκριση για την προμήθεια συγκροτήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο PET/CT. Είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, αλλά δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτό. Το νοσοκομείο διαθέτει την υποδομή για το συγκεκριμένο μηχάνημα, ενώ καθημερινά εξυπηρετούμε 300 άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες”, τονίζει στη “Μ” ο διευθυντής του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος.
Αισιόδοξος δηλώνει ο διοικητής του “Θεαγένειου” Δημήτρης Χριστογιάννης, ο οποίος εξηγεί ότι το νοσοκομείο ήδη έχει πάρει άδεια σκοπιμότητας από τη νομαρχία κι έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας αναλυτικό φάκελο για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Όσο για το κόστος του υπερσύγχρονου μηχανήματος, υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά του, ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης επισημαίνει ότι και το “ΑΧΕΠΑ” είναι υποψήφιο για την προμήθεια του PET/CT, για την εγκατάσταση του οποίου έχει πάρει τη σχετική άδεια σκοπιμότητας. “Ανεξάρτητα από το πού θα τοποθετηθεί τελικά το μηχάνημα, η ουσία είναι ότι η Θεσσαλονίκη το χρειάζεται και θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι ασθενείς”, λέει ο κ. Γάκης.