Tον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών, την οποία επιχειρεί να τροποποιήσει μονομερώς το Υπουργείο Υγείας, αλλά και η παρατεταμένη καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών του συστήματος, που διεκδικούν πάνω από πέντε δισ. ευρώ.
Οι γιατροί απεργούν και –από ό,τι φαίνεται– θα συνεχίσουν να απεργούν.
Οι εφημερίες είναι στον αέρα, καθώς το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της χώρας αποσύρονται από το σύστημα εφημεριών, που πλέον μπορεί να καλύψει μόνο τις δέκα πρώτες ημέρες κάθε μήνα.
Τα απαραίτητα ιατρικά και νοσηλευτικά υλικά άρχισαν να λιγοστεύουν, συνεπεία της απόφασης των προμηθευτών να μην εκτελούν παραδόσεις μέχρι τουλάχιστον να αρχίσει η εξόφληση των ποσών που καθυστερούν.
Παράλληλα, και οι φαρμακοποιοί φαίνονται «ενοχλημένοι» από νομοθετικές ρυθμίσεις που τους εμπλέκουν στη διαδικασία διακίνησης νοσοκομειακών φαρμάκων, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν.
Τέλος, το «καυτό πρόβλημα» έλλειψης προσωπικού παραμένει άλυτο, καθώς οι αναγκαίες προσλήψεις ή έστω κάποιες από αυτές καθυστερούν και, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να μην γίνουν ποτέ.
Τα προβλήματα αυτά καλείται να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, πληρώνοντας το «τίμημα της παραμονής» του στην κυβέρνηση.
Τα περιθώρια χειρισμών όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η αναταραχή στον χώρο της δημόσιας υγείας να εξελιχθεί σε… εξέγερση, με πρώτα –αλλά όχι αποκλειστικά– θύματα τους ασθενείς.
Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν λειτούργησαν κατευναστικά.
Ο κ. Αβραμόπουλος επέφερε αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά και παραπέμποντας την εισαγωγή των γιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη στις αποφάσεις μιας διακομματικής επιτροπής που θα συσταθεί και θα αποφασίσει εντός του έτους.
Ο υπουργός Υγείας δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας και εκτός νομοσχεδίου παραμένουν οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας της αμοιβής των υπερωριών με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι αλλαγές
– Προστέθηκε στο νομοσχέδιο ότι το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και των ειδικευόμενων «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης».
– Ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών με τα προσόντα που ορίζονται με βάση το νόμο του ΑΣΕΠ.
– Εισήχθη πρόβλεψη για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης ύστερα από ένα χρόνο.
– Για την εισαγωγή γιατρών στο ΕΣΥ και για την επαγγελματική τους εξέλιξη προβλέπεται η σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους.
Η συγκεκριμένη αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επισήμαναν πως δεν είναι δυνατό να τοποθετούνται για κάποιο άρθρο, του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή.
Σε επίπεδο συνδικαλιστικής δράσης, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, θα αποφασίσουν οι γιατροί του ΕΚΑΒ εάν θα συμμετάσχουν στην απεργία.
Επίσης, αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου δεν θα πραγματοποιηθούν οι εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πάτρας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης.
Hδη, τεράστια είναι τα προβλήματα στις εφημερίες των νοσοκομείων, λόγω της απόφασης των γιατρών να εκτελούν μόνο το πρόγραμμα των νόμιμων εφημεριών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Tα Νέα», προχθές Παρασκευή, ο Ερυθρός Σταυρός εφημέρευε χωρίς ειδικευμένους παθολόγους, νεφρολόγους, ακτινολόγους και μικροβιολόγους.
Το προσωπικό του νοσοκομείου κάνει λόγο για επισφαλή και επικίνδυνη εφημερία και ενημερώνει το κοινό ότι τις επόμενες ημέρες και άλλες ειδικότητες θα μείνουν χωρίς γιατρούς.
Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και άλλα νοσοκομεία.