Στην εντατική τα νοσοκομεία

Ολοκαίνουργα ιατρικά μηχανήματα που δε χρησιμοποιούνται, «πόλεμος» για ένα κρεβάτι εντατικής νοσηλείας, κλινικές χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι μόνο λίγες από τις εικόνες που συναντά κανείς καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία και αποτύπωσαν στην «περιοδεία» τους -με στόχο την καταγραφή της κατάστασης- μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Τη χειρότερη εντύπωση φαίνεται πως έκανε στο κλιμάκιο της ΕΝΙΘ η περίπτωση του πολυπόθητου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». «Το μηχάνημα έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομείο εδώ και περίπου τρεις μήνες, αλλά ακόμα δεν τέθηκε σε λειτουργία. O λόγος είναι ότι δεν προβλέφθηκε η δημιουργία κατάλληλης μόνωσης. Το τραγικό είναι ότι κάθε λίγο αποκαλύπτεται πως δεν έγινε η σωστή προετοιμασία για την εγκατάσταση του αξονικού. Στην αρχή, μετρήσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη μόνωση στην πόρτα του δωματίου και πρόσφατα ανακαλύφθηκε το ίδιο και για την οροφή. Ακριβώς από επάνω όμως βρίσκονται γραφεία γιατρών και θάλαμοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή μόνωσης με μόλυβδο», επισήμανε στον «Α» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), Χρήστος Παπαστεργίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο αξονικός χρησιμοποιούνταν θα εξυπηρετούσε εκατοντάδες ασθενείς, καθώς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ασθενών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δε γίνονται μαγνητικές και αξονικές στεφανιαιογραφίες ούτε υπάρχει το πρωτοποριακό διαγνωστικό μηχάνημα pet scan για την παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα αγοραστεί pet scan στο “Παπαγεωργίου”, δεν έχει γίνει τίποτα. Για άλλη μια φορά, οι επισκέψεις μας στα νοσοκομεία επιβεβαιώνουν ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατρικό εξοπλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

«Μάχη» στις ΜΕΘ

Τραγική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντίκρισαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ, κατά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τα κρεβάτια δε φτάνουν για τους ασθενείς ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση είναι μικρότερη. «Από τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ που θα άνοιγαν πανελλαδικά, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας, μέχρι τα περσινά Χριστούγεννα, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα. Oι ελλείψεις είναι τεράστιες και η δημιουργία νέων κλινών εντατικής θεραπείας είναι από τα πιο επείγοντα προβλήματα που ζητούν λύση. Πολλές οικογένειες αναζητούν καθημερινά κρεβάτι για να σωθεί ο άνθρωπός τους. Πολλοί δε βρίσκουν ή αναγκάζονται να πηγαίνουν ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη για να νοσηλευτούν», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολαΐδης.

«Oχι μόνο δεν ανοίγουν κρεβάτια εντατικής, αλλά μειώνονται κιόλας, επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό, όπως συνέβη στο Ιπποκράτειο. Στην περίπτωση του “Γ. Γεννηματάς” αυξήσαμε τα κρεβάτια σε οκτώ το 2005. Από τότε δεν υπάρχει χώρος για να επεκταθούμε. Ακόμη και αν γινόταν αυτό, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν περισσότερα κρεβάτια εντατικής. Η ανάγκη, όμως, είναι τεράστια για τον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας», ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Ελένη Αντωνιάδου.

Χωρίς προσωπικό

Στο μεταξύ, τρομακτικές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία. Oπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, προσλήψεις δε γίνονται και τα κενά δεν καλύπτονται με το θεσμό των επικουρικών γιατρών, αφού προκύπτουν συνεχώς άδειες θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. «Στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε περίπου 5.000 νοσηλευτές και 300 επιμελητές γιατρούς. Επιπλέον, οι προκηρύξεις θέσεων του 2003 δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες παραμένουν στα λόγια. Oι ελλείψεις αυτές αφορούν την ισχύουσα κατάσταση. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα εφημεριών με βάση το ευρωπαϊκό ωράριο εργασίας των γιατρών», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.