Της Ελένης Πετροπούλου
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, το νοσοκομείο δεν έχει αναπτύξει όλες τις κλίνες του, ενώ «κενές» παραμένουν περίπου μια στις δύο θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού!
Αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τμήματος ημερήσιας νοσηλείας καρκινοπαθών. Το τμήμα έχει δυναμικότητα για να εξυπηρετεί 35 ασθενείς, αλλά εκεί κάνουν τις χημειοθεραπείες τους 120 καρκινοπαθείς! Σύμφωνα με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, αυτές οι ελλείψεις «στέλνουν» τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, στη διετία 2004 – 2006 αυξήθηκε η «πελατεία» των απογευματινών ιατρείων κατά 929,57%!
Πιο αναλυτικά, το 2004 στα απογευματινά ιατρεία προσέφυγαν 1.011 ασθενείς και το 2006 ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 10.409 ασθενείς. Οπως προκύπτει από στοιχεία του σωματείου εργαζομένων στο Αττικόν, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό απαιτούνται 1.200 νοσηλευτές, όμως σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο μόλις 600. Εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτές και τεχνολόγους, από τα 14 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόλις τα τέσσερα.
Κλειστά
Επιπλέον, «κλειστά» παραμένουν και τα τέσσερα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, παρόλο που στο νοσοκομείο γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 600 παιδιά. Σε υπολειτουργία οδηγούνται και τα εργαστήρια και η αιμοδοσία, γιατί εκτιμάται ότι απαιτούνται 50 τεχνολόγοι, ενώ σήμερα υπηρετούν 17 (οι πέντε απ τους οποίους έχουν αποσπαστεί σε ερευνητικά προγράμματα). Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει την άμεση ανάπτυξη της Ψυχιατρικής Κλινικής (22 έτοιμες κλίνες), της Μονάδας Αυξημένης φροντίδας (6 κλίνες), της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων (6 κλίνες), της Μονάδας Προώρων και Νεογνών (με 24 Θερμοκοιτίδες) καθώς και Τμήματος Ειδικών Θέσεων, (16 κλίνες) και Κλινικής Ακτινοθεραπείας (9 κλίνες). Παράλληλα, σχεδιάζει τη πλήρη ένταξη του νοσοκομείου στο σύστημα εικοσιτετράωρης εφημερίας.
Οπως προκύπτει μάλιστα από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σήμερα υπηρετούν 1.301 εργαζόμενοι ενώ το ποσοστό ανάπτυξης κλινών, σύμφωνα με τη δυναμικότητα του νοσοκομείου είναι περίπου στο 84,49%. Σήμερα λειτουργούν 621 κλίνες έναντι των 735 που προβλέπονται από τον Οργανισμό του νοσοκομείου.