Στα χαρτιά έχει μείνει από το 2006 η κατασκευή του παιδιατρικού και του ογκολογικού στο δήμο Μίκρας.
bouka@makthes.gr
“Είμαι αγανακτισμένος. Κανένας φορέας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας δεν ενδιαφέρεται για την ανέγερση των δύο νοσοκομείων, του παιδιατρικού και του ογκολογικού. Ακόμη και η ίδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε πριν λίγο καιρό να μπλοκάρει το θέμα, επαναφέροντας το ζήτημα της λειτουργίας βιομηχανίας κεραμικών στο χώρο του οικοπέδου όπου θα χτιστούν τα νοσοκομεία και της γειτνίασής του με το αεροδρόμιο, τα οποία, όμως, έχουν λυθεί προ πολλού”.
Τις καταγγελίες αυτές κάνει στη “Μ” ο δήμαρχος Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, ο οποίος προσθέτει ότι ακόμη ένας λόγος που η κατασκευή των δύο νοσοκομείων καρκινοβατεί είναι το γεγονός ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ) ακόμη δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για να ζητήσει επισήμως το οικόπεδο που έχει παραχωρήσει στο Δημόσιο ο δήμος Μίκρας.
Αυτό σημαίνει ότι, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας και στην προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας, αν οι διαδικασίες δεν προχωρήσουν έως τον Σεπτέμβριο του 2010, το οικόπεδο θα επιστραφεί στο δήμο.
“Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους φορείς της πόλης και της Μακεδονίας γενικότερα για την κατασκευή των δύο νοσοκομείων. Θεωρώ αδιανόητο να επανέρχονται ζητήματα για τα οποία έχουν δοθεί λύσεις. Υπάρχει έγγραφο για μετεγκατάσταση της βιομηχανίας κεραμικών που λειτουργεί στο εν λόγω οικόπεδο και φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την απόσταση του οικοπέδου από το αεροδρόμιο”, εξηγεί ο κ. Γκουστίλης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει για το θέμα τη νέα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ήδη εκκρεμεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
“ΠΑΓΩΣΑΝ” ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Παρότι ολοκληρώθηκε η αʼ φάση του διαγωνισμού για το παιδιατρικό νοσοκομείο με την κατάθεση φακέλων ενδιαφέροντος οκτώ ομίλων, η αξιολόγησή τους “πάγωσε” εξαιτίας των εκλογών και της επικείμενης αλλαγής προσώπων στο τιμόνι της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ.
Συνεπώς “πάγωσε” και η βʼ φάση του διαγωνισμού, η οποία επρόκειτο να αρχίσει το αργότερο έως τον… περασμένο Ιούνιο, οπότε θα επιλέγονταν 5 από τα 8 σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και τα οποία θα έπρεπε να καταθέσουν πιο λεπτομερείς αναφορές, που θα περιελάμβαναν κτιριακές μελέτες, αναλύσεις και φυσικά το κόστος ανέγερσης του παιδιατρικού νοσοκομείου.
Επομένως, το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2010 έμεινε στα χαρτιά.
Ομιχλώδες παραμένει και το τοπίο για την κατασκευή του ογκολογικού νοσοκομείου στην ίδια έκταση του δήμου Μίκρας, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει ούτε καν η δημοπράτηση της αʼ φάσης του διαγωνισμού για την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εταιρειών.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το “πράσινο φως” για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων -του παιδιατρικού και του ογκολογικού- στη Θεσσαλονίκη δόθηκε στις 23 Ιουλίου 2006, μετά την υπογραφή του περίφημου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του δημάρχου Μίκρας, παρουσία του νομάρχη Θεσσαλονίκης.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων. Με τη σύμβαση καθορίζεται το βασικό πλαίσιο συμφωνίας και προσδιορίζονται τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής της. Άλλωστε τόσο το παιδιατρικό όσο και το ογκολογικό νοσοκομείο θα ανεγερθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε έκταση 128.114 τ.μ. του δημοτικού διαμερίσματος Καρδίας, που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο Ελληνικό Δημόσιο από το δήμο Μίκρας.
Η συνολική επένδυση για την ανέγερση και λειτουργία των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων, τα οποία θα είναι συνολικού εμβαδού 80.000 τ.μ., θα απασχολούν περίπου 6.000 εργαζομένους και θα έχουν δυναμικότητα 400 κλινών το καθένα, ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Αναστάτωση στην Καβάλα
Παραμένει κλειστό το νέο νοσοκομείο
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε κατάληψη του νέου νοσοκομείου Καβάλας δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Αιτία είναι η πρόσφατη απόφαση της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ να διακόψει τις εργασίες σε 14 νοσοκομεία και μονάδες του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της μη εξόφλησης λογαριασμών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Μάλιστα, τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.
“Το νοσοκομείο μας είναι ένα από τα 14 που περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΔΕΠΑΝΟΜ. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Είχαμε κινητοποιηθεί με όλους τους φορείς του νομού κι είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο θα γινόταν έως τις 20 Δεκεμβρίου. Προέκυψαν όμως νέες εξελίξεις και πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε διοικητική παραλαβή”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και των γιατρών του νοσοκομείου, Θεμιστοκλής Ζεκερίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την ερχόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Καβάλας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Αιμίλιος Αθανασίου δηλώνει ότι πρόσφατα απηύθυνε ύστατη έκκληση για άμεση λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
- Αίσιο τέλος φαίνεται ότι υπάρχει στην πορεία των εργασιών κατασκευής του κέντρου υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας. Μπορεί αρχικά να ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες σταματούν, ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τον Ιανουάριο του 2010 θα πληρωθεί το ποσό των 250.000 ευρώ που της οφείλει το Δημόσιο.
Τι απαντά η ΔΕΠΑΝΟΜ
Ο γενικός διευθυντής της Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ) Σπύρος Χαμακιώτης δηλώνει στη “Μ” ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανέγερσης του παιδιατρικού νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ, ενώ έχει οριστεί και ο τεχνικοοικονομικός νομικός σύμβουλος.
“Ήδη έχει προχωρήσει το αʼ στάδιο, αλλά η διαδικασία αξιολόγησης των 8 προτάσεων που κατατέθηκαν, ώστε να επιλεγούν τελικά οι 5, σταμάτησε εξαιτίας των εκλογών και της αλλαγής που θα γίνει στη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ”, εξηγεί ο κ. Χαμακιώτης.
Αναφερόμενος στη διακοπή εργασιών σε 14 νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης επισημαίνει ότι πρόκειται για μία δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων στην κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία προέκυψε από την προκήρυξη των εκλογών, αλλά σύντομα θα διευθετηθεί.