Στις καλένδες το «πολυδιευθυντικό» από Αβραμόπουλο

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Σε ουσιαστική υπαναχώρηση εξαναγκάσθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, «παγώνοντας» για ένα χρόνο την «καρδιά» της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών, δηλαδή την πρόκριση του «πολυδιευθυντικού συστήματος» για την οργανωμένη εξέλιξή τους. Η τροπή αναμένεται να ερεθίσει ακόμη περισσότερο τους νοσοκομειακούς γιατρούς που κατέρχονται από σήμερα σε 48ωρη απεργία, αφού αυτό είναι από τα βασικά ζητούμενα για να αποτελματωθεί το γερασμένο ΕΣΥ. Ομως, ο υπουργός «πήρε το μήνυμα» από τους βουλευτές – νοσοκομειακούς γιατρούς του κυβερνώντος κόμματος ότι ως έχει η διατύπωση του άρθρου, δεν περνάει από την Ολομέλεια. Χθες, για να απαλύνει τις εντυπώσεις, είπε ότι η διάταξη θα ψηφιστεί, αλλά θα δημιουργηθεί ειδική διακομματική επιτροπή που θα μελετήσει τους όρους και τα κριτήρια ισχύος του νέου συστήματος, προσδιορίζοντας ως χρόνο «αγρανάπαυσης» της υπό ψήφιση διάταξης τον ένα χρόνο. Κατά τ’ άλλα, ανέφερε ότι κάποια από τα οικονομικά αιτήματα που έχουν οι γιατροί θα ικανοποιηθούν όταν γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε θα τύχει επαναδιαπραγματεύσεως σε ένα χρόνο. Τέλος, επανέλαβε ως δεσμευτικές «τις χιλιάδες προσλήψεις» νοσοκομειακών γιατρών και τις 5.500 νοσηλευτών «κατά τα κριτήρια και την έγκριση του ΑΣΕΠ».

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ κ. Στ. Τσούκαλος και Β. Λαοπόδης επιβεβαίωσαν τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μέσα στους ίδιους τους κομματικούς τους μηχανισμούς. Ο κ. Τσούκαλος που υποστηρίζεται από τη Ν. Δ. κάλεσε την αντιπολίτευση «να μη στέρξει σε αντιδρώσες μειοψηφίες» και την κυβέρνηση να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε στη συλλογική σύμβαση. Από την άλλη, ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Λαοπόδης, απαντώντας στις αντιδράσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πολυδιευθυντικό σύστημα, δικαιολόγησε: «Είναι το ακρότατο όριο έκφρασης απελπισίας πολλών χιλιάδων γιατρών, ώστε μετά από χρόνια προσπαθειών, να φύγουν με μία αξιοπρεπή σύνταξη».

Μάλιστα, για να καταστεί σαφέστατο ότι πίσω από την «αναγκαιότητα» της ρύθμισης βρίσκονται πέρα από την ανάγκη εκτόνωσης των «αναπληρωτών διευθυντών», κυρίως οι αυξημένες οικονομικές απολαβές, ο πρόεδρος της Ενωσης Διευθυντών ΕΣΥ κ. Στ. Φούσας κατέθεσε την αντιπρόταση, πλην της επαναξιολογήσεως όλων των υπηρετούντων διευθυντών, να δοθεί ο βαθμός στους αναπληρωτές ως κίνητρο εξόδου από την υπηρεσία.

Την ίδια ώρα, ήταν σχηματοποιημένη η πεποίθηση από την παρακολούθηση της συζήτησης ότι στα δύο μεγάλα κόμματα, οι γνώμες των βουλευτών απέχουν από αυτές των συνδικαλιστών νοσοκομειακών γιατρών για το πολυδιευθυντικό σύστημα. Πλην των «4» της Ν. Δ. (Αθ. Γιαννόπουλος, Κ. Τσιάρας, Π. Σκανδαλάκης, Π. Παπαδημάτος) που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και των κ. Μ. Σκουλάκη και Λ. Γρηγοράκου από το ΠΑΣΟΚ, στους τελευταίους προστέθηκαν έπειτα από καθυστέρηση μιας ημέρας και ο εισηγητής του κόμματος κ. Ηλ. Λαμπίρης, ο κ. Γ. Σκουλάς, καθώς και ο κ. Ηλ. Καρανίκας. Μιλώντας κατ’ ιδίαν, τόνιζαν ότι δεν μπορεί να είναι εισαγωγικός βαθμός στο ΕΣΥ ο επιμελητής β΄, αποτρέποντας σημαντικούς Ελληνες επιστήμονες από το εξωτερικό να επιστρέψουν. «Είκοσι χρόνια, κανείς από το Χάρβαρντ δεν ζήτησε να μπει στο ΕΣΥ», ήταν η απάντηση του κ. Τσούκαλου. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Αλ. Αλαβάνου, υποστήριξε με σθένος το νέο σύστημα.