Στο χειρουργείο οι κλινικές

Κατάργηση όλων των κλινικών στο ΕΣΥ με τη σημερινή τους μορφή ή δραστικό περιορισμό τους εξετάζεται στο υπουργείο Υγείας, μετά τη σχετική πρόταση του προέδρου της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αρη Μουσιώνη.

Στην 1η Περιφέρεια Αττικής προτείνεται η περικοπή 283 κλινικών και εργαστηρίων Τα τμήματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα χωρίζονται σε παθολογικά, χειρουργικά και εργαστηριακά και όπου υπάρχουν, και μαιευτικά-χειρουργικά. Σε κάθε ένα από αυτά θα τοποθετείται συντονιστής-διευθυντής, ο οποίος θα επιλέγεται σε αυτή τη θέση από τους ομόβαθμους συναδέλφους του.

Ειδικά μάλιστα για την 1η ΥΠΕ, προτείνεται ο περιορισμός των 705 κλινικών και εργαστηρίων σε 422, ενώ το μέτρο αποσκοπεί τόσο στην περιστολή δαπανών όσο και στην κατάργηση του κατακερματισμού για καλύτερη διοίκηση.

Την πρόταση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως η καθυστέρηση των συνενώσεων των κλινικών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται από διάφορες πλευρές, «για να μην πειράξουμε του καθενός τον κανακάρη».

Από το υπουργείο προωθείται ακόμη η άμεση συγχώνευση του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ και του ΕΦΕΤ σε έναν φορέα, ενώ ανακοινώθηκε και η διενέργεια του πρώτου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για προμήθεια γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία. Συνολικά, θα γίνουν προμήθειες για 43 δραστικές ουσίες, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοιωθηκε χθες, το υπουργείο ξεκίνησε να δέχεται τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως στόχος παραμένει η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία στο 50%, όταν σήμερα είναι στο 16%.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Υγείας, Ν. Πολύζος, σημείωσε πως έχει καταγραφεί αύξηση κατά 9% το τελευταίο εξάμηνο στους νοσηλευθέντες στα νοσοκομεία, 7% αύξηση των χειρουργείων και κατά 20% των εργαστηριακών εξετάσεων. Το μέσο κόστος νοσηλείας υπολογίζεται στα 1.001 ευρώ, όταν από τα νέα νοσήλια υπολογίζεται στα 1.100 ευρώ, πέρυσι ήταν 1.350 και πρόπερσι 1.234 ευρώ.

Εγινε, μεταξύ άλλων, και αναφορά σε επιχειρούμενη συμφωνία με το βρετανικό ΕΣΥ για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών σε πολύ χαμηλότερες τιμές μετά τη σύναψη συμβάσεων. Αναφέρθηκε ακόμη πως κάθε χρόνο οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο του μαστού κοστίζουν 110 εκατ. ευρώ, όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη για τον ίδιο αριθμό περιστατικών το κόστος της χημειοθεραπείας είναι 30-35 εκατ. ευρώ, καθώς μια εξέταση δείχνει πού μπορεί να αποφευχθεί η χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διενέργειες κεντρικών διαγωνισμών για τις προμήθειες θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην κερδοσκοπία και στη σπατάλη στο ΕΣΥ. Ως παράδειγμα ανέφερε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να προμηθευτούν τρία νοσοκομεία ένα αντιβιοτικό και ενώ ο προϋπολογισμός ήταν 1,4 εκατ. ευρώ, τελικά έκλεισε η δουλειά με 232.000 ευρώ.

* «Ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, βλέποντας το πλήρες αδιέξοδο στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για συγχωνεύσεις Τμημάτων στα Νοσοκομεία, άρχισε να υιοθετεί κάθε ανοησία που εκτοξεύουν οι συνεργάτες του», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας, για τις προθέσεις του υπουργείου, προσθέτοντας:

«Τώρα δηλώνει πως σκέφτεται να καταργήσει όλες τις κλινικές στα νοσοκομεία της χώρας. Προσεχώς λοιπόν, θα βρίσκονται ανάκατα οι γυναικολόγοι με τους οφθαλμίατρους και οι καρδιολόγοι με τους δερματολόγους»! *