Στο κρεβάτι του Προκρούστη νοσοκομειακά προγράμματα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ

 

 

Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ

 «Μαχαίρι» στα νοσοκομειακά προγράμματα αλλά και στις ημέρες νοσηλείας που εγκρίνουν στους ασφαλισμένους βάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

 Η απόφαση της ING να σταματήσει τη διάθεση νέων προγραμμάτων υγείας στην ελληνική αγορά (διατηρώντας σε ισχύ όλα της τα παλαιά προγράμματα) μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε στην αγορά. Τόσο η ING όσο και οι υπόλοιπες μεγάλες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους κλάδους Ζωής και Υγείας επιδιώκουν εδώ και μια 20ετία να περιορίσουν τις ζημιές από τα προϊόντα αυτά.

Προσπαθεί

Η ING είχε επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια, όπως και οι Interamerican και Allianz, να περιορίσει το κόστος της στα νοσοκομειακά μέσω της Mednet και των συμφωνιών που αυτή έκανε με ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα στο παρελθόν, όπως είχε αποκαλύψει η «Οικονομία», είχε παράσχει μέχρι και bonus στους ασφαλιστές της που κατάφερναν να πείσουν τους πελάτες τους να μετατρέψουν παλαιά και ζημιογόνα για τις ίδιες νοσοκομειακά προγράμματα σε νέα χαμηλότερων καλύψεων και κόστους.

Η θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού θα επιδιώξει να αναλάβει τη διάθεση στην ελληνική αγορά νοσοκομειακών προγραμμάτων άλλων εταιρειών, προκειμένου το δίκτυο πωλήσεών της να συνεχίσει να έχει στη διάθεσή του όλη την γκάμα των καλύψεων. Σημειώνεται ότι η ING Μεσιτική διαθέτει ήδη στην ελληνική αγορά προγράμματα γενικών ασφαλίσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Και για την Εθνική Ασφαλιστική πάντως η διαχείριση της ζημιάς από τα νοσοκομειακά προγράμματα αποτελεί ένα από τα πλέον καυτά θέματα.

Η Εθνική Ασφαλιστική, που κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, ενώ κατέχει μερίδιο 25%, καταβάλλει σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών αποζημιώσεων στον κλάδο. Εχει μάλιστα εμπλακεί τα τελευταία χρόνια σε δικαστικό αγώνα με καταναλωτικές οργανώσεις εξαιτίας των μονομερών αυξήσεων στις οποίες προχώρησε σε προγράμματα υγείας και ζωής με κλειδωμένο ασφάλιστρο.

Οι ζημιές του 2008 επιβάλλουν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει στο σύνολό της η Εθνική Τράπεζα ως κάτοχος του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστική.

Η βαρύτητα της Εθνικής Ασφαλιστικής όπως και της ING θα δοθεί στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες (ban-kassurance). Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι η Εθνική θα χρειασθεί να σχηματίσει επιπλέον αποθέματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για τις κάρτες νοσηλείας.

Σε σημαντική αναδιάρθρωση των προγραμμάτων υγείας αλλά και του Medisy-stem προχώρησε η Intera-merican με αφορμή και την πώληση του 75% της Ευρωκλινικής σε fund της Global Finance. Η βαρύτητα για τη συγκράτηση του κόστους δίνεται στο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στους γιατρούς, δηλαδή, του Medisystem οι οποίοι πρέπει να δώσουν παραπεμπτικό νοσηλείας.

Τα περιστατικά νοσηλείας έχουν μειωθεί όπως και οι ημέρες νοσηλείας, ενώ προ μερικών μηνών η Interame-rican διέκοψε τη συνεργασία της με το θεραπευτήριο «Υγεία». Μείωση των ημερών νοσηλείας για τους ασφαλισμένους της έχει επιτύχει και η Ασπίς Πρόνοια, ενώ σε αντίστοιχες περικοπές προχωρούν και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κλάδος των νοσοκομειακών προγραμμάτων αποτέλεσε για περίπου μια 20ετία την «ατμομηχανή» των πωλήσεων προγραμμάτων ζωής για τα δίκτυα πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι χαμηλές τιμές, οι πολλές καλύψεις και ο υψηλός στην Ελλάδα ιατρικός πληθωρισμός, όμως, έβαλαν και βάζουν μέσα τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι περισσότερες εμφανίζουν σημαντικές εκκρεμείς ζημιές, ενώ εγείρονται ερωτηματικά ως προς τη σωστή τους αποθεματοποίηση.

Τα αποθέματα

«Οταν η μέση περίπτωση νοσηλείας βγαίνει πια κοντά στις 5.000 ευρώ και μεγάλες ασφαλιστικές σχηματίζουν αποθέματα 1.200 με 2.000 ευρώ ανά περίπτωση, τότε το πρόβλημα είναι εμφανές», σημειώνει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ασφαλιστικής, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Και όλα αυτά ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν δει τα τελευταία χρόνια τα ασφάλιστρά τους να αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό λόγω της επίκλησης από πλευράς ασφαλιστικών τού ανεξέλεγκτου ιατρικού κόστους. Με μέση αύξηση του ιατρικού πληθωρισμού κατά 12% αρκετοί ασφαλισμένοι με απεριόριστα προγράμματα αναγκάστηκαν να τα καταργήσουν ή να τα μετατρέψουν λόγω του δυσβάστακτου κόστους.