Τον μοναδικό μαγνητικό τομογράφο δημόσιου νοσοκομείου αποκτά η Δυτική Μακεδονία, η προμήθεια του οποίου θα γίνει για λογαριασμό του Μαμάτσειου νομαρχιακού νοσοκομείου Κοζάνης.
Του Χρήστου Βήττα
Η διοίκηση του νοσοκομείου ευελπιστεί να εγκατασταθεί ο μαγνητικός τομογράφος εντός του τρέχοντος έτους, ώστε να λυθεί επιτέλους ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς η λειτουργία του θα συμβάλει στην ποιοτική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την ακριτική περιφέρεια υπάρχουν μόλις τρεις μαγνητικοί τομογράφοι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων δύο στην Κοζάνη και ένας στην Πτολεμαΐδα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις νομοί δεν διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο ούτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου Κοζάνης, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, η ένταξη της προμήθειας αξονικού τομογράφου στα Γρεβενά από το ίδιο πρόγραμμα. Επρόκειτο για το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιφέρειας που δεν είχε αξονικό. Με την αναβάθμιση της διαγνωστικής ικανότητας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, θα σταματήσει η ταλαιπωρία των μετακινήσεων των πολιτών, οι οποίοι μετακινούνταν στη Θεσσαλονίκη για μαγνητική τομογραφία ή αναγκάζονταν να πληρώνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ και για αξονική τομογραφία μετακινούνταν από νομό σε νομό εντός της περιφέρειας, αφού οι αξονικοί τομογράφοι ορισμένων νοσοκομείων δεν λειτουργούν κατά καιρούς, είτε επειδή δεν έχουν αναλώσιμα είτε επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό.
Όπως δήλωσε χθες στη “Μ” ο διοικητής του Μαμάτσειου, Δημήτρης Αμπάζης, “από την επόμενη εβδομάδα ο αξονικός τομογράφος θα λειτουργεί και το απόγευμα”. Διευκρίνισε ότι “δεν έχει προσληφθεί νέο προσωπικό, αλλά η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του αξονικού τομογράφου οφείλεται στην ανακατανομή και στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που κάναμε σε συνεργασία με τον διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος”. Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι στο προαναφερόμενο νοσοκομείο δεν γίνεται ούτε τεστ κοπώσεως, αν και υπάρχει ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός. Η σοβαρή αυτή παράλειψη οφειλόταν βασικά στην έλλειψη καρδιολόγων γιατρών. Το νοσοκομείο για καιρό είχε έναν καρδιολόγο, ενώ για το τεστ κοπώσεως είναι επιβεβλημένη η παρουσία τουλάχιστον δύο γιατρών και μίας νοσηλεύτριας. Ο διοικητής του Μαμάτσειου διαβεβαίωσε ότι “έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε τεστ κοπώσεως. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μπορούν να κάνουν την εξέταση αυτή κατόπιν ραντεβού”.