Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας γράφεται ένα από τα πιο δραματικά κεφάλαια του αιματοκυλίσματος

Μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς καταγράφονται τις τελευταίες ώρες εντός του Αλ Σίφα. Οι περιγραφές είναι εφιαλτικές, καθώς ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισβάλει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο βρίσκεται εδώ και ημέρες υπό αποκλεισμό και πολιορκία.

Ο IDF κλείνει τα αυτιά στις εκκλήσεις και παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις καταδίκες προχωρά σε επιχείρηση εντός του νοσοκομείου, επιμένοντας στο αφήγημα πως οι κρίσιμες υποδομές της Γάζας χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για «κάλυψη» και για αποθήκευση όπλων και άλλων υλικών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο του νοσοκομείου.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση πως οι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από το Αλ Σίφα με τον IDF να μην επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές. Ρεπορτάζ δημοσιογράφων που μεταφέρει το Al Jazeera αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από ορισμένα κτίρια, όμως το νοσοκομείο παραμένει αποκλεισμένο με τεθωρακισμένα και πυροβολικό να βρίσκονται στις πύλες του και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο.

Περιγράφοντας τον εφιάλτη

Γιατρός μέσα από το Αλ Σίφα περιγράφει στο Middle East Eye την κατάσταση κάνοντας λόγο για εικόνες εμπόλεμης ζώνης. «Ο ισραηλινός στρατός είπε σε όλους να απομακρυνθούν από τα παράθυρα γιατί θα δεχθούν πυροβολισμούς» λέει ο δρ. Αχμέτ Μοκαλατάτι για να προσθέσει ότι «πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη μέσα σε νοσοκομείο που βρισκόταν ήδη σε δεινή κατάσταση λόγω έλλειψης εφοδίων, νερού, τροφίμων και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όλο το νοσοκομείο δεν έχει βασικά είδη υγιεινής, πρέπει να μας βοηθήσουν όλοι να προστατεύσουμε τους ασθενείς».

Ο κ. Μοκαλάτι δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πεθάνει έξι νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα, προειδοποιώντας ότι θα πεθάνουν κι άλλα εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, μάλιστα, Μοχάμαντ Ζακούτ υπογραμμίζει «κατά τη διάρκεια εκκένωσης του νοσοκομείου δηλώσαμε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει χώρος για να βάλουμε 40 θερμοκοιτίδες έξω από το νοσοκομείο». Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου προσπαθεί να συντονίσει την μεταφορά 36 νεογνών με ειδικά ασθενοφόρα που περιμένουν στα σύνορα, όμως ο μηχανισμός κινείται πολύ αργά γιατί οι λίστες με τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν απορρίπτονται από το Ισραήλ.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Al Jazeera καταγγέλλει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «χτυπούν ασθενείς, τραυματισμένους και εκτοπισμένους. Τους βάζουν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους βρίζουν και τους προσβάλουν. Ζήτησαν από το προσωπικό να φύγει από τα πόστα του ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν ανακρίσεις υπό την απειλή όπλων».

Από την πλευρά της η Ναταλί Θέρτλ, αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δηλώνει στο BBC ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο Αλ Σίφα είναι στο έλεος πυρών υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγει κανείς από το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για 300 ασθενείς και προσωπικό μέσα στο Αλ Σίφα και περισσότερα από 100 στελέχη και οικογένειες κοντά στις εγκαταστάσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Προσπαθούμε εδώ και τρεις ημέρες να προχωρήσουμε σε εκκένωση, αλλά δεν έχει καταστεί εφικτό. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο» δηλώνει η Θέρτλ.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης»

Παρέμβαση έκανε, όμως, και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρός Γκεμπρεχεσούς χαρακτηρίζοντας «πλήρως απαράδεκτη» την εισβολή του ισραηλινού στρατού μέσα στο νοσοκομείο.

Κλιμακώνοντας την κριτική του υπογράμμισε «ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Με βάση το διεθνές δίκαιο οι δομές υγείας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, τα ασθενοφόρα και ι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται. Ακόμη κι εάν οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Εδώ και τρεις ημέρες δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον αριθμό νεκρών και τραυματιών στη Γάζα και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις εκτιμήσεις για την κατάσταση του συστήματος υγείας στην περιοχή» σημείωσε.

Δεν υπάρχει  μέρος στη Γάζα όπου δεν θα φτάσει ο στρατός

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έριξε λάδι στη φωτιά υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα φτάσουν παντού στη Γάζα.

Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα όπου δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα» όπου «δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο. Θα φτάσουμε και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους. Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς» ήταν τα λόγια του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Μας ζήτησαν να μην διεισδύσουμε στη Γάζα; Κι όμως, εμείς μπήκαμε έτσι κι αλλιώς. Μας είπαν ότι δεν θα φτάναμε στην είσοδο της Πόλης της Γάζας, αλλά εμείς φτάσαμε. Μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εμείς μπήκαμε» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε δώσει πράσινο φως»

Οι ΗΠΕ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προσθέτοντας «υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία».

Γαλλική καταδίκη

Η Γαλλία εξέφρασε «την πολύ σοβαρή ανησυχία της για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Aλ Σίφα» στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός «δεν έπρεπε να πληρώσει για τα εγκλήματα της Χαμάς». Το Παρίσι «υπενθυμίζει την απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθεί το Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ιδιαίτερα την προστασία της νοσοκομειακής υποδομής», σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.