Στο μικροσκόπιο οι συνταγές και η θεραπευτική αξία των φαρμάκων

Tην ανάγκη παρακολούθησης των ιατρικών συνταγών και την ανάγκη απόδειξης του θεραπευτικού οφέλους κάθε φαρμάκου, επισημαίνει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ Β. Κοντοζαμάνης, με στόχο να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Ο διορισμός του κ. Κοντοζαμάνη στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία νωρίτερα τον κάλεσε να εξηγήσει πώς θα ελεγχθεί η μεγάλη αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

«Οι τιμές των φαρμάκων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το θέμα είναι να ελέγχουμε το συνταγογραφικό προφίλ του κάθε γιατρού για να ξέρουμε και τι γίνεται…», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι «κεντρικός στόχος πρέπει να είναι ο έλεγχος των ιατρικών πράξεων και των εξετάσεων στα διαγνωστικά κέντρα», υπονοώντας ότι με αυτά τα στοιχεία συνδέεται και η έκρηξη της δαπάνης.

Η θητεία του κ. Κοντοζαμάνη στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΦ προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων για τις συνθήκες απομάκρυνσης του κ. Βαγιωνά από τη θέση του. Την απάντηση ανέλαβε πάντως να δώσει ο παριστάμενος υφυπουργός Γ. Παπαγεωργίου που έκρινε αναγκαίο να ευχαριστήσει τον κ. Βαγιωνά «για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δύο δεκαετίες στην πολιτική του φαρμάκου», επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «κάποια στιγμή έφτασε και η ώρα να αποχωρήσει…».

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η απάντηση που επεφύλασσε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ στο ζήτημα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές για την έκταση του φαινομένου της πολυφαρμακίας. «Eχουμε δαιμονοποιήσει την πολυφαρμακία. Πράγματι, έχουμε δυσανάλογη αύξηση της δαπάνης αλλά σε όρους ποσοτήτων φαρμάκου, η αγορά κινείται ομαλά. Δυστυχώς δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για την υποκατανάλωση φαρμάκων σε επίπεδο φαρμακευτικής θεραπείας και αυτό είναι ίσως πολύ σημαντικότερο θέμα», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πάντως ότι «η πρόκληση είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα αφορούν στην απόδειξη της θεραπευτικής αξίας του φαρμάκου» και αυτό διότι «σήμερα το κράτος πληρώνει περισσότερα χρήματα για το ίδιο θεραπευτικό όφελος που επέφεραν στο παρελθόν φάρμακα φθηνά». Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΕΟΦ πως «το ερώτημα πρέπει να είναι όχι πόσα αλλά πώς ξοδεύουμε χρήματα για τα φάρμακα».

Αιχμηρές παρεμβάσεις εισέπραξε πάντως ο πρόεδρος του ΕΟΦ από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον κάλεσαν να απαντήσει «αν έστω και μια φορά είχε διαφωνήσει με αποφάσεις του πρώην προέδρου του Οργανισμού κ. Βαγιωνά», «ποιος φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά χιλιάδες παρτίδες με αιμοπαράγωγο σκεύασμα, χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων» και ακόμη «πού χάθηκαν κουπόνια φαρμάκων αξίας ενός δισ. στα οποία πρέπει να βασιστεί η επιστροφή του 4% από τις φαρμακοβιομηχανίες στα Ταμεία».

Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε πάντως άγνοια για το πώς κυκλοφόρησε στην αγορά το αιμοπαράγωγο που δεν φέρει την έγκριση της Ε.Ε. αφού, όπως σημείωσε, δεν έχει υπογραφεί τέτοια απόφαση από τον ΕΟΦ αλλά πιθανώς και να έχει την έγκριση του ΙΦΕΤ. Σημείωσε επίσης ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν τα ταμεία να εισπράξουν από τις φαρμακοβιομηχανίες το 4%.

Ο Γ. Γιακουμάτος δεν δίστασε να καταγγείλει ότι «η ανεξέλεγκτη δαπάνη στα φάρμακα προχωράει και θα τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία», και ακόμη ότι «δεν μπορεί ένα ασφαλιστικό ταμείο να πληρώνει βιάγκρα ή πλαστική επέμβαση για μια ελιά ή ακόμη και προσθετικές επεμβάσεις». Υπέρ της επαναφοράς της λίστας τάχθηκε ο Π. Τατούλης, ενώ ο Α. Γιαννόπουλος κατήγγειλε ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι θυγατρικές του ΕΟΦ και ζήτησε να κλείσει η ΕΛΒΙΟΝΙ διότι «είναι σαν το κράτος να αιμοδοτεί έναν πεθαμένο».