Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν -μεταξύ άλλων- οι ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ανάλυσης σχετικά τους πιθανούς κινδύνους για ανοδική κοινωνική σύγκλιση σε 10 χώρες. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι αυτοαναφερόμενες μη ικανοποιούμενες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη αυξήθηκαν περαιτέρω στη χώρα μας, φθάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα, ανήλθαν στο 11,6% το 2023, από 9,0% το 2022, έναντι 2,4% στην ΕΕ.
Σε ένα από τα πορίσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (18/12), στο πλαίσιο του 2ου σκέλους ανακοινώσεων για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», η Επιτροπή αναφέρει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ένταξης, με τους περισσότερους δείκτες να υποδεικνύουν μια “κρίσιμη κατάσταση”». Διαπιστώνει πρόβλημα σε 9 πεδία ως προς τη διατήρηση των στόχων στον τομέα της κοινωνικής σύγκλισης και παραπέμπει σε ενδελεχή μελέτη που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη.
Πρόκειται για μια πιο λεπτομερή ανάλυση δεύτερου σταδίου (χρησιμοποιώντας ευρύτερο σύνολο ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων), που θα διεξαχθεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής σε σχέση με τις χώρες για τις οποίες εντοπίζονται πιθανοί κίνδυνοι για ανοδική κοινωνική σύγκλιση στο πρώτο στάδιο. Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, που ήταν στο δεύτερο στάδιο και πέρυσι, καθώς και η Ελλάδα, η Κροατία και το Λουξεμβούργο που εισέρχονται για πρώτη φορά φέτος. Η δυσμενής θέση της Ελλάδας, αποδίδεται από την Κομισιόν σε ορισμένες επιδεινώσεις ή σε παρατεταμένη σταθερότητα σε επίπεδα που εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ στον κοινωνικό τομέα, μεταξύ των οποίων και οι αυτοαναφερόμενες ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ
«Καμπανάκι» για την Ελλάδα ήχησε από τον προηγούμενα μήνα με την Έκθεση Health at a Glance 2024, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την οποία στη χώρα μας, πάνω από ένα στα πέντε άτομα (21%) που είχαν ανάγκες ιατρικής περίθαλψης ανέφεραν ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιήθηκαν το 2023, για οικονομικούς λόγους, απόσταση ή χρόνους αναμονής.
Τέτοιες ανεκπλήρωτες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης αναφέρθηκαν από το 2,4% του πληθυσμού στην ΕΕ, και λιγότερο από το 2% του πληθυσμού στις μισές χώρες της ΕΕ.
Το ποσοστό στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα (με κίνδυνο φτώχειας). Ειδικότερα, σχεδόν ένα στα τέσσερα (23,0%) άτομα στο χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο ανέφερε ότι δεν έλαβε κάποια ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειαζόταν, σε σύγκριση με 3,4% στο υψηλότερο εισόδημα, με κύριο λόγο το κόστος.
Κατά το ίδιο έτος, περισσότερο από 8% των ατόμων στην Ελλάδα, ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη για λόγους που σχετίζονται με τον οργανισμό και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι οι ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και οδοντιατρική φροντίδα έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό αυξήθηκαν από 1,7% το 2019 σε 2,0% το 2021 και 2,4% το 2023, ενώ οι ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν από 2,8% το 2019 σε 3,1% το 2021 και σε 3,4% το 2023. Ο κύριος λόγος αύξηση των ανεκπλήρωτων αναγκών για ιατρική περίθαλψη ήταν οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής, ενώ στους κύριους λόγους για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη προστέθηκε και το κόστος.
ΠΗΓΗ: Insider.gr/ Εφη Τσιβικα