Στο… “μονόπρακτο” του Λοβέρδου

div class=”post-header”>

 
Αποκλειστικά και μόνο καθαρό "επικοινωνιακό γεγονός" και πολύ καλή "ευκαιρία" για δημόσιες σχέσεις αποτελεί η σύσκεψη του Αν. Λοβέρδου με τους πρώην υπουργούς Υγείας (Κ. Στεφανής, Δημ. Κρεμαστινός, Παρ. Αυγερινός, Δημ. Αβραμόπουλος, Δημ. Σιούφας, Απ. Κακλαμάνης, Γ. Φλώρος, Λ. Παπαδήμας, Γ. Σούρλας), η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά χθες, με θέμα τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
 
Δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς ότι οι προσωπικές πολιτικές απόψεις των πρώην υπουργών Υγείας δεν έχουν την παραμικρή πολιτική ή θεσμική βαρύτητα όταν διατυπώνονται υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή εκτός κοινοβουλίου, εκτός δημοσιότητας και εκτός πλαισίου πολιτικής ευθύνης.
 
Εάν ο υπουργός Υγείας ή η κυβέρνηση επιθυμούσαν να διαμορφώσουν μία ουσιαστική θεσμική διαδικασία στην οποία οι πρώην υπουργοί Υγείας θα κατέθεταν τις απόψεις τους και την εμπειρία τους για σημαντικά θέματα του ΕΣΥ ή των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, δεν θα είχαν παρά να προτείνουν οριακές αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, οι οποίες θα έδιναν τη δυνατότητα στους πρώην υπουργούς Υγείας να απευθύνονται στους βουλευτές και τους πολίτες. Είναι ένας τρόπος προκειμένου αυτές οι συσκέψεις, καθώς και οι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται εκεί, να καταλήγουν σε κάποιες πολιτικές συνέπειες και να προσφέρουν στους συμμετέχοντες το ουσιαστικό βάρος της πολιτικής τους ευθύνης.
 
Είναι προφανές ότι δεν είναι στις προθέσεις του Αν. Λοβέρδου να προσδώσει πολιτικό βάρος και ανάλογες πολιτικές συνέπειες στις απόψεις τις οποίες διατυπώνουν οι προκάτοχοί του στο υπουργείο Υγείας. Η συγκεκριμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, με διαφαινόμενο πρόσχημα την παροχή της δυνατότητας για απολύτως ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων… Μα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν συζήτησαν για το ενδεχόμενο της "ελεγχόμενης χρεωκοπίας" της χώρας… Προς τι αυτή η μυστικοπαθής επισημότητα;
 
Είναι προφανές: Η παραγωγή του "επικοινωνιακού γεγονότος" υπακούει στις ανάλογες "σκηνοθετικές" οδηγίες! Να έχουν υπόψη τους οι πρώην, πάντως, ότι εκείνοι "ερμηνεύουν" δεύτερους και τρίτους ρόλους