Στο Μόντρεαλ οι γιατροί μπορούν πλέον να συνταγογραφούν… τέχνη

P



Μάρθα Κίσκιλα

Είναι σαφές πώς οι τέχνες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία και την ευημερία. Αυτό το έχουν καταλάβει στον Καναδά και φροντίζουν να το εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Οι γιατροί στο Μόντρεαλ μπορούν από τις αρχές Νοέμβρη να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς τους όχι μόνο φάρμακα και φυσιοθεραπείες, αλλά και… τέχνη.


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης γιατρών και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) που συνεργάστηκαν για να συνταγογραφήσουν δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο.


Το μουσείο ανακοίνωσε πως οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν μια «χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης» όσο επισκέπτονται τις συλλογές. Οι ιατροί που είναι μέλη των Médecins francophones du Canada θα μπορούν να εγγράψουν στην αρχική φάση του πρότζεκτ ως και 50 συνταγές για επισκέψεις στο MMFA, ως συμπλήρωμα σε πιο παραδοσιακές θεραπείες.


Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, βρίσκεται η γενική διευθύντρια του μουσείου, Nathalie Bondil, η οποία πιστεύει πως σύντομα η ενασχόληση με τον πολιτισμό θα αναγνωρίζεται πως βοηθά στην υγεία, περίπου με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με τη γυμναστική και γενικά την άσκηση.


Μάλιστα όπως ανέφερε στο BBC, «ο ουδέτερος, όμορφος, εμπνευσμένος χώρος ενός μουσείου μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να βελτιώσει την ευημερία και να δώσει στους ασθενείς την ευκαιρία να εξερευνήσουν εμπειρίες πέρα από την ενασχόληση με την ασθένειά τους».


Παράλληλα ελπίζει ότι, εάν η πρωτοβουλία είναι επιτυχής, θα πραγματοποιηθεί και σε άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο. «Μπορούμε να ανοίξουμε νέες πόρτες, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους γιατρούς», είπε.

Σε μια δήλωση, η γιατρός Hélène Boyer υποστήριξε ότι πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι η επαφή με την τέχνη έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. «Είμαι πεπεισμένη ότι οι ασθενείς μου θα χαρούν να επισκεφτούν το μουσείο και να έχουν μια θεραπεία χωρίς παρενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν τις επισκέψεις στα μουσεία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τόσο σωματικών όσο και ψυχικών ασθενειών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το μουσείο προσφέρει επίσης προγράμματα καλλιτεχνικής θεραπείας, προσέλαβε πρόσφατα έναν «θεραπευτή τέχνης» και συμμετέχει σε κλινικές μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο των επισκέψεων σε μουσεία σε άτομα με διάφορα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, από τις διατροφικές διαταραχές μέχρι τον καρκίνο του μαστού.


Η κεντρική ιδέα είναι ότι η τέχνη είναι ένας καλός «γιατρός», που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Το 2017, η Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις Τέχνες, την Υγεία και την Ευημερία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μια έκθεση που δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την ισχυρή συμβολή των τεχνών στην υγεία και την ευημερία μας». Ίσως είναι πια καιρός οι τέχνες να γίνουν ενεργό κομμάτι της ζωής των πολιτών.