Στο νοσοκομείο η μισή πόλη!

Τίτλος: Στο νοσοκομείο η μισή πόλη!


Τη μισή Θεσσαλονίκη δέχονται κάθε χρόνο τα νοσοκομεία της πόλης! Στα εξωτερικά ιατρεία των 11 νοσηλευτικών ιδρυμάτων απευθύνονται κατά μέσο όρο 50.000 πολίτες το μήνα, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων (10-12%) εισάγεται στις κλινικές. O μεγαλύτερος όγκος των ασθενών αφορά παθολογικά, καρδιολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά, τα οποία φορτώνουν κυρίως τις αντίστοιχες κλινικές στο Ιπποκράτειο. Τεράστια κίνηση παρατηρείται, όμως, και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Γ. Παπανικολάου», «Αγ. Παύλο», «Παπαγεωργίου», «Αγ. Δημήτριο» και «Παναγία».


«Δεξαμενή ασθενών» χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Παντελιάδης, ο οποίος παρέθεσε τα στοιχεία στον «Α», εξηγώντας ότι οι κλινικές της πόλης εξυπηρετούν πολίτες από τη Μακεδονία, τη Θράκη, ακόμη και τη Θεσσαλία. «Στη ‘‘δεξαμενή’’ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προσέρχονται πολίτες από όλη την περιφέρεια, γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο αριθμός των ασθενών που δέχονται συνολικά. Το 2006 καταγράφηκαν 556.557 προσελεύσεις. Δηλαδή, το 53% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε κάποιο από τα νοσοκομεία μέσα σε ένα χρόνο μόνο! Από αυτούς, περίπου 75.000 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία. Σε μηνιαία βάση, το 5% του πληθυσμού προσέρχεται σε νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Παντελιάδης.


«Θερίζουν»


Παθολογικές, καρδιολογικές και ορθοπεδικές παθήσεις «θερίζουν», αφού στέλνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς για νοσηλεία στις αντίστοιχες κλινικές. Περιζήτητη είναι και η παιδιατρική ειδικότητα, καθώς αμέσως μετά ακολουθούν σε συχνότητα εμφάνισης στα νοσοκομεία τα παιδιατρικά περιστατικά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣOΤΥ Βορείου Ελλάδος για το 2006, τα περισσότερα παθολογικά περιστατικά αντιμετωπίζει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που είναι και το μεγαλύτερο σε κλίνες νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας. Πέρσι οι τέσσερις παθολογικές κλινικές του «μέτρησαν» 25.500 προσελεύσεις. Στο ΑΧΕΠΑ τα παθολογικά περιστατικά έφτασαν τα 20.400, στο «Παπαγεωργίου» τα 15.500, στον «Αγιο Δημήτριο» τα 15.300 και στο «Παναγία» τα 11.500. Το πιο… φορτωμένο νοσοκομείο στα καρδιολογικά περιστατικά είναι το Ιπποκράτειο (8.400 ασθενείς) και ακολουθούν το «Γ. Παπανικολάου» (7.500), το «Παπαγεωργίου» (7.300), αλλά και το ΑΧΕΠΑ (6.900). Oι περισσότεροι ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν το 2006 στο Ιπποκράτειο, όπου προσήλθαν 17.800 άρρωστοι, ενώ μεγάλο όγκο ασθενών δέχτηκε και ο «Αγιος Παύλος», όπου εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 16.500 άρρωστοι. Τρίτο στη σειρά βρίσκεται το νοσοκομείο «Παναγία» στο οποίο προσήλθαν, μέσα σ’ ένα χρόνο, 15.800 ασθενείς.


Επιδημία… εισαγωγών


O αριθμός τόσο των προσελεύσεων όσο και των εισαγωγών θεωρείται μεγάλος και αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι στα νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια και μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολίτες από την περιφέρεια να είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για ιατρικές πράξεις -από μία κλινική ή εργαστηριακή εξέταση μέχρι και χειρουργική επέμβαση-, αλλά και για παρακολούθηση μιας χρόνιας πάθησης. Πολλοί είναι, όμως, και οι ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παρακολουθούνται στα νοσοκομεία της πόλης, γι’ αυτό και τα επισκέπτονται περισσότερο από μία φορά το χρόνο.


«Το ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά κατά τρεις μονάδες το αντίστοιχο στην επαρχία, όπου εισάγεται το 8% – 9% των ασθενών, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, δεν είναι λίγοι και οι πολίτες που απευθύνονται σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, ακόμη και για… ψύλλου πήδημα. Την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας μπορούν, επίσης, να προσφέρουν και τα κέντρα υγείας, εφόσον λειτουργήσουν ουσιαστικά στην διαλογή και τη διακίνηση ασθενών από την περιφέρεια προς τα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.