Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι νοσηλευτές πάνε από απεργία σε απεργία. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται με τα… όπλα ανά χείρας περιμένοντας τις απαντήσεις του υπουργείου Υγείας πριν ανοίξουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι δυνάμεις της αδράνειας καταλαμβάνουν μέρα με την ημέρα το ΕΣΥ και η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη να ανακόψει την πορεία της σταδιακής αποδόμησης της δημόσιας υγείας.
Κονδύλια δεν υπάρχουν και όσα διατεθούν για τη φετινή χρονιά θα είναι ψαλιδισμένα κατά τουλάχιστον 15%, όπως εξάλλου και οι εφημερίες που προκαλούν τριγμούς στα θεμέλια των σχέσεων γιατρών και υπουργείου.
Η υπουργός Υγείας επιχειρεί με κάθε τρόπο να συγκρατήσει το κύμα των διαμαρτυριών γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων, δεσμευόμενη ότι η κυβέρνηση και θα καταβάλει τα δεδουλευμένα και δεν θα περικόψει κατά 10% τα κονδύλια όπως στους υπόλοιπους τομείς του δημόσιου τομέα.
Οι υποσχέσεις της όμως είναι μάταιες, καθότι τα κονδύλια τουλάχιστον για τις εφημερίες είχαν εξαρχής περιορισθεί. Η μείωση αυτή αγγίζει σε σύγκριση με το 2009 το 15%, ενώ με βάση τις πραγματικές ανάγκες φθάνει το 25% αφού απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ για να υπάρξει ομαλή λειτουργία στα νοσοκομεία. Οπως λέει ο εκτελών χρέη προέδρου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Βαρνάβας: «Είχαν αφαιρεθεί ήδη 75 εκατ. ευρώ από το ποσό για τις εφημερίες, άρα ήδη υπάρχει έλλειμμα σε σχέση με το 2009. Εμείς ζητούμε να επιχορηγηθούν τα 395 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για τις εφημερίες του 2010 με άλλα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να βγουν τα προγράμματα. Συνεπώς, οι δηλώσεις της υπουργού μόνο διαχείριση της μιζέριας συνιστούν».
Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι αυτή τη φορά να συνεχίσουν τις επισχέσεις εργασίας έως ότου πληρωθούν τουλάχιστον τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πάντως, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τους δύο αυτούς μήνες καθώς περιορίσθηκε να πει ότι έχουν εξασφαλισθεί 36 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου.
Ηδη όμως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα προβλήματα από τις επισχέσεις των γιατρών και στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην περιφέρεια, όπου ούτως ή άλλως εργάζεται λιγοστό ιατρικό προσωπικό, οι δυσλειτουργίες εμφανίσθηκαν από την περασμένη εβδομάδα.
Στα Νοσοκομεία: «Παίδων Αγία Σοφία», «Αμαλία Φλέμινγκ» και Γενικό Κρατικό Νίκαιας παρατηρήθηκαν οι πρώτες σοβαρές δυσκολίες, όπως περιγράφουν συνδικαλιστές.
Σκέψεις για προσφυγή
Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι το σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων για προσφυγή στη Δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας, αποσύρθηκε αμέσως καθώς υπάρχει νομολογία που είναι απαγορευτική προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για άλλη προσφυγή που είχε κάνει το νοσοκομείο Χανίων το 2005 εναντίον γιατρών που πραγματοποιούσαν τότε αντίστοιχη επίσχεση, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ως αβάσιμο.
Οι νοσηλευτές, από την άλλη (ΠΑΣΥΝΟ), έχουν έρθει σε ευθεία κόντρα με την ηγεσία του υπουργείου αφού δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις απαντήσεις κυρίως στο θέμα των προσλήψεων. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποσχέθηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα 3.000 άτομα στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλευτές επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν 1.000 νοσηλευτές ενώ άλλες 2.500 θέσεις θα μείνουν κενές εξαιτίας των stage.
Ομως ένα άλλο μεγάλο μέτωπο άνοιξε στο ΕΣΥ για την ηγεσία του υπουργείου τις προηγούμενες ημέρες. Οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού που δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που τους οφείλουν τα δημόσια νοσοκομεία σταματούν σταδιακά να παρέχουν τα προϊόντα τους σε μεγάλα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι το αργότερο έως τον Μάρτιο θα είχε αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών που φθάνει τα 6,2 δισ. ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί μόλις 1,2 δισ.