Περισσότερα τα αναπάντητα ερωτήματα μετά 8 χρόνια για το σκάνδαλο της Πάτρας
Του Τασου Tελλογλου
Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των παράνομων συνταγογραφήσεων από τον διευθυντή της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Β. Τζιγγούνη, και τον βοηθό του κ. Αθ. Παππά και έπειτα από δύο μακροχρόνιες δίκες, τα ερωτήματα που έχουν απαντηθεί από τη δικαστική ετυμηγορία είναι λιγότερα από εκείνα που προκάλεσε η ανάκριση, αλλά και οι δίκες για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παράνομης συνταγογράφησης στην Ελλάδα.
Είναι Δεκέμβριος του 2002 και ο γυναικολόγος μαιευτήρας της Πάτρας Ανδρέας Καρνάρης δέχεται, σε προχωρημένη ώρα, τηλεφώνημα από έναν άγνωστο. Η απειλή είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Αν δεν σταματήσεις να ψάχνεις το θέμα με τις συνταγές θα σε βρουν σακατεμένο στα σκαλιά του Αγίου Ανδρέα…».
Ο κ. Καρνάρης είχε καταγγείλει την υπόθεση στον διοικητή του ΤΕΒΕ κ. Ανδρέα Κοντό και τον ίδιο μήνα παραιτήθηκε από το ταμείο στο οποίο ήταν γιατρός. Ο διοικητής του ΤΕΒΕ έκρινε ότι ο γιατρός με την καταγγελία του είχε υπερβεί τις αρμοδιότητές του, επειδή ζητούσε την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα αντί της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.
Ο μαιευτήρας, κατά τους προηγούμενους μήνες, είχε «πέσει» πάνω σε ένα σύστημα παράνομης συνταγογράφησης. Αφορμή στάθηκε όταν μία γυναίκα –που την περίοδο εκείνη έκανε προσπάθειες να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική– τον βεβαίωσε ότι θα του προσκομίσει ένα βιβλιάριο το οποίο «κανονικά» θα έπρεπε να βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. Ομως, το βιβλιάριο αυτό παραδόθηκε στον κ. Καρνάρη από φαρμακοποιό προκειμένου να γράψει συνταγή για μία πάθηση που… έκανε θραύση και λέγεται «αδένωμα υπόφυσης». Η εισαγγελική έρευνα βρίσκει ότι ενώ σε διάστημα 20 χρόνων στον νομό καταγράφηκαν 8 κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας από το 1996 ώς το 2002, σε συνταγές καταγράφηκαν 184 κρούσματα. «Ως χρόνια νόσος, το αδένωμα έχει ένα τεράστιο προσόν», λέει με σαρκασμό ένας παράγοντας της δίκης που μίλησε στην «Κ» με τον όρο ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία του. «Είναι χρόνια ασθένεια και μπορεί να χρηματοδοτηθεί 100% από το ταμείο…». Στο πόρισμα που συνέταξε ο ομότιμος σήμερα καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και τότε κοσμήτορας, κ. Γιάννης Βαράκης, υπολογίζονται σε 580 οι «επίμαχες συνταγές» που αφορούσαν 92 ασφαλισμένες μόνο στον ΟΓΑ. Στις 341 από αυτές αναφέρεται ως πάθηση το «αδένωμα υπόφυσης».
Επειδή η προδικασία αλλά και οι δύο ακροαματικές διαδικασίες δεν κατάφεραν να διαλευκάνουν τον βαθμό συμμετοχής των γιατρών στις πλαστογραφίες και στη λαθραία διακίνηση φαρμάκων, οι δικαστές έλαβαν υπόψη μόνο το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου επί της τιμής των φαρμάκων για να υπολογίσουν τη ζημία που υπέστη.
Η ασφαλισμένη Ο.Μ., στην οποία δεν είχε διαγνωστεί «αδένωμα», καταθέτει: «Ο κ. Παππάς μου ζητούσε το βιβλιάριο στην αρχή κάθε κύκλου. Ο ίδιος φρόντιζε να γραφούν τα φάρμακα, να θεωρηθεί το βιβλιάριο και μου έδινε τα φάρμακα ο ίδιος μέσα από την τσάντα που είχε μαζί του…». Η συγκεκριμένη ασθενής είχε παραπεμφθεί στον «βοηθό» (σ.σ.: που δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) από τον κ. Τζιγγούνη και αυτός της είχε γράψει φάρμακα αξίας ύψους 13 εκατομμυρίων δραχμών!
«Ελάχιστα από τα φάρμακα αυτά έχω πάρει…»
Είναι χαρακτηριστικές οι καταθέσεις ασθενών, τα βιβλιάρια των οποίων «αξιοποιήθηκαν» σε αυτή την σκανδαλώδη υπόθεση. Η Ο.Μ., καταθέτοντας στον τότε κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιάννη Βαράκη, ο οποίος συνέταξε το πόρισμα, είπε: «Δηλώνω ότι ελάχιστα από τα φάρμακα αυτά έχω πάρει κατά τη διάρκεια των ετών 2001 και 2002…». Η κ. Π.Ζ., που ήταν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ αλλά επέτρεπε στον κ. Παππά να συνταγογραφεί τα φάρμακά της στο βιβλιάριο της κουνιάδας της, που ήταν ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, καταθέτει ότι «και οι δύο γιατροί γνώριζαν ότι το βιβλιάριο στο οποίο γράφτηκαν φάρμακα 9.551 ευρώ δεν ήταν δικό μου…».
Πού ακριβώς διετίθεντο τα φάρμακα και έναντι τίνος αντιτίμου; Την προπερασμένη εβδομάδα και ενώ η απόφαση του εφετείου καταδίκαζε τον κ. Β. Τζιγγούνη σε κάθειρξη 10 ετών για συνέργεια σε απάτη εις βάρος του Δημοσίου, μία συγγενής του επικοινώνησε με τον γράφοντα και του έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έχει βλάψει ο κ. Τζιγγούνης το Δημόσιο χωρίς να έχει ωφεληθεί ο ίδιος οικονομικά. Ο ίδιος και ο «βοηθός» του, ο οποίος εργαζόταν παράνομα στο νοσοκομείο, ζήτησαν να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους αλλά η ανάκριση και το δικαστήριο δεν έκαναν το αίτημα δεκτό. Ο κ. Τζιγγούνης δεν είχε επαφή –πάντα στην Αθήνα– μόνον με τις εταιρείες Serono, ABBOT και Ιpsen, αλλά και με δεκάδες άλλες. Τόσο ο έτερος των κατηγορουμένων κ. Παππάς όσο και ο επιστημονικός του «μέντορας» κ. Τζιγγούνης εμφανίζονται σήμερα κατεστραμμένοι οικονομικά, αλλά τα ταμεία δεν προχώρησαν σε διαδικασία κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, όταν ακόμα αυτά υπήρχαν. Στην αγωγή διαζυγίου του, ο κ. Τζιγγούνης κατηγόρησε την πρώην σύζυγό του ότι ιδιοποιήθηκε ένα μεγάλο ποσό από διοργάνωση συνεδρίων, χωρίς η αγωγή να συσχετισθεί με την ανάκριση. Οι εταιρείες, που επωφελήθηκαν από τη διακίνηση των φαρμάκων δεν εκλήθησαν στην προδικασία να εξηγήσουν το «είδος» των σχέσεών τους ούτε τον τρόπο που είχαν να τον «ευχαριστούν» για τις υπηρεσίες του. Μόνο για μία ασφαλισμένη ένας ελεγκτής ενέκρινε σε μία διετία, από τις 19/2/1999 ώς τις 22/3/2001, συνταγές αξίας ύψους 9,7 εκατομμυρίων δραχμών!
Πλημμύρα και φωτιά στα Ταμεία!
Τα ταμεία που ζημιώθηκαν από το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων, έστειλαν στα δικαστήρια νεαρούς δικηγόρους περιορίζοντας τον έλεγχο στα απολύτως προφανή, ενώ ας σημειωθεί και κάτι ακόμα αξιομνημόνευτο: τις παραμονές της πρώτης δίκης, τα αρχεία του ΤΕΒΕ… πλημμύρισαν, ενώ τα αρχεία του ΙΚΑ… κάηκαν.
Δεν καταλογίσθηκαν ευθύνες στους ελεγκτές – ιατρούς των ταμείων ούτε και στους φαρμακοποιούς, μία εκ των οποίων ομολόγησε.
Μέχρι να υποβληθεί το πόρισμα του κ. Ιωάννη Βαράκη, που ήταν το σημαντικότερο και πιο τεκμηριωμένο έγγραφο για την παράνομη συνταγογράφηση που έχει γραφτεί ποτέ, το πανεπιστήμιο πελαγοδρομούσε μεταξύ της προσπάθειας του κ. Τζιγγούνη για συγκάλυψη του ρόλου του βοηθού του και της ανάγκης για κάθαρση.
Το ΤΣΑΥ είχε φτάσει στο σημείο να βεβαιώσει ότι δεν υπήρχε καν γιατρός με το όνομα Παππάς στο μητρώο του και ότι το σχετικό έγγραφο που είχε παρουσιασθεί στο πανεπιστήμιο Πατρών ήταν πλαστογραφημένο σε 5 σημεία…