Στο στόχαστρο και οι πρόνοιες για τη μητρότητα

Δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση ο αρμόδιος επίτροπος

Το μόνο που έχει να ελπίζει η κυβέρνηση είναι να της δοθεί μια σεβαστή χρονική περίοδος προσαρμογής

 

Επιμέλεια Μαρουλα Πλήκα

Η κυβέρνηση, διά των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, σπεύδει να κατευνάσει τα πνεύματα για τις επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση των γυναικών από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών στο δημόσιο τομέα και προσπαθεί να καλλιεργήσει την πεποίθηση ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ωστόσο ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν όχι μόνο καλωσορίζει τη απόφαση του ευρωδικαστηρίου, αλλά δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να δεχτεί παρεκκλίσεις από το “γράμμα” της απόφασης και καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί και ως προς τις άλλες παροχές που δίνονται στις γυναίκες (π.χ. άδειες μητρότητας, γονικές άδειες κτλ.).  

Ο Βλαντιμίρ Σπίντλα, μιλώντας στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, κόβει τα “φτερά” του υπουργού Οικονομίας και αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο δρόμους να διαλέξει: είτε να αυξήσει τα όρια των γυναικών είτε να μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης των ανδρών και να σεβαστεί την πατρότητα, όπως και τη μητρότητα. Και επειδή ουδείς αναμένει από τη σημερινή κυβέρνηση να επεκτείνει τους όρους συνταξιοδότησης των γυναικών και για τους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους, θεωρείται βέβαιο ότι οι όποιες ρυθμίσεις έρθουν θα καταργούν σε βάθος χρόνου όλα τα προνόμια των γυναικών και όχι μόνο στο θέμα της συνταξιοδότησής τους. Ο αρμόδιος για ζητήματα εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης επίτροπος ζητά από τη χώρα μας να ισχύσουν στον δημόσιο τομέα ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, κοινώς θα πρέπει εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να εξομοιωθούν επιδόματα και άδειες.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

Όπως τονίζει, η όποια ευνοϊκή μεταχείριση επιβάλλεται για κοινωνικούς λόγους πρέπει να υλοποιείται όχι με βάση την ηλικία αλλά με διευκολύνσεις στους όρους εργασίας και με παροχές στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Διαφοροποιήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά, μπορούν να υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως “στις συνθήκες εργασίας: αν ένα επάγγελμα απαιτεί σκληρή εργασία ή εάν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια”, αλλά και αυτές “πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης ανδρών και γυναικών και πρέπει να αφορούν όλους”. Έτσι το μόνο που έχει να ελπίζει η κυβέρνηση είναι να της δοθεί μια σεβαστή χρονική περίοδος προσαρμογής, ώστε η ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική να μη θίξει τις γυναίκες που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη την προσεχή πενταετία. Παράλληλα η Κομισιόν και το Εcofin τονίζουν προς την ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη να λάβει μέτρα που θα συμβάλλουν στην απασχόληση και θα καταπολεμήσουν την εισφοροδιαφυγή, προκειμένου να μην τιναχτεί το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα, ενώ η Ε.Ε. “φλερτάρει” με την ιδέα σοβαρής παράτασης του εργασιακού βίου των Ευρωπαίων και καλεί την Ελλάδα να σταματήσει την πρακτική των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που επιβαρύνουν με πρόσθετες δαπάνες τα συνταξιοδοτικά ταμεία.



Προς κατάργηση
και της μονιμότητας

Την ίδια ώρα νέα θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να ξεσπάσει από τη ρύθμιση που σύντομα θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλους για την επαγγελματική εξέλιξη των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και υπολογίζονται γύρω στους 100.000. Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ επισημαίνουν ότι μέσω αυτής της ρύθμισης ουσιαστικά τελειώνει το καθεστώς των μόνιμων υπαλλήλων στο δημόσιο και πως δίνοντας στους αορίστου χρόνου υπαλλήλους τη δυνατότητα σχεδόν ίδιας εξέλιξης με τους μόνιμους θα επεκταθεί η κομματικοκρατία στο δημόσιο τομέα.