Στο στόχαστρο οι γενικοί ιατροί

ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ προσφυγή της η Επιτροπή ζητεί την καταδίκη της Ελλάδας για την έκδοση και διατήρηση σε ισχύ του Νόμου 3209/2003. Με τον εν λόγω νόμο η ελληνική Πολιτεία παρείχε κατ΄ εξαίρεση σε ορισμένες κατηγορίες ιατρών, που δεν έχουν ιατρική ειδικότητα αλλά έχουν 20ετή άδεια άσκησης επαγγέλματος ή 10ετή σύμβαση με το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, Ταμεία και ΝΠΔΔ, την ειδικότητα του «γενικού ιατρού» κατόπιν εξετάσεων.

Με την προσφυγή της ζητεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να καταδικαστεί η Ελλάδα, αλλά και να υποχρεωθεί να αποσύρει άμεσα όλα τα διπλώματα γενικής ιατρικής που χορηγήθηκαν με τη διαδικασία του άρθρου 29 δ1 και δ2 του Ν. 3209/2003. Στην Ελλάδα υπηρετούν σήμερα 1.500 οικογενειακοί ιατροί, ενώ 648 απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής βρίσκονται σε διάφορα

νοσοκομεία της χώρας, κάνοντας την ειδίκευσή τους.

«Πρόκειται για τη μοναδική ειδικότητα, όπου οι ειδικευόμενοι έχουν ειδικό βιβλιάριο στο οποίο καταγράφεται η εξέλιξη της εκπαίδευσής τους. Ειδικότερα, απαιτούνται τέσσερα χρόνια άσκησης για να πάρουν οι “νέοι” γιατροί ειδίκευση στη Γενική Ιατρική.

Η εκπαίδευση

Κατά το διάστημα αυτό, οι ειδικευόμενοι εκπαιδεύονται σε διάφορους τομείς- από Παθολογία και Καρδιολογία έως Οφθαλμολογία και Ακτινολογία», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Μερκούρης Μποδοσάκης. Παρά όμως τα αυστηρά κριτήρια για την απονομή ειδικότητας, ο τίτλος του γενικού ιατρού παραχωρήθηκε σε ανειδίκευτους ιατρούς βάσει εξετάσεων.