Site icon www.ygeianet.gr

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών οι υγειονομικές μονάδες, χωρίς νοσοκομεία η βόρεια Γάζα

Yπό πλήρη κατάρρευση είναι το υγειονομικό σύστημα στη βόρεια Γάζα, λέει ο ΠΟΥ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πολιορκεί και να πλήττει υγειονομικές μονάδες στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας αδιακρίτως ασθενείς, γιατρούς και αμάχους που αναζητούν καταφύγιο εκεί. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει η έλλειψη υγειονομικού υλικού που συνδέεται με την αδυναμία των ομάδων αρωγής να στείλουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλο υλικό.

Από τη δική του πλευρά, ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για έγκλημα πολέμου στη Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός φέρεται ότι σκότωσε εν ψυχρώ 11 Παλαιστίνιους μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους.

Ούτε ένα λειτουργικό νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλέον στη βόρεια Γάζα δεν έχει μείνει ούτε ένα λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών, ενώ στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας από τις συνολικά 36 δομές υγείας, μόνο εννέα μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν και όλες βρίσκονται στα νότια.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης, ότι «αυτήν τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα. Το νοσοκομείο Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο, αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό: συνεχίζουν εκεί να νοσηλεύονται άνθρωποι αλλά το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς».

Όπως εξήγησε, το νοσοκομείο Αλ-Αχλί θυμίζει κέντρο περίθαλψης που προσφέρει πολύ περιορισμένη φροντίδα, καθώς περίπου 10 μέλη του προσωπικού, όλοι ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, συνεχίζουν να προσφέρουν βασικές πρώτες βοήθειες, διαχείριση πόνου και φροντίδα τραυμάτων με ελάχιστους πόρους. «Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μοναδικό νοσοκομείο όπου οι τραυματίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση στη βόρεια Γάζα και που ήταν υπερπλήρες με ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα», τόνισε, αλλά πλέον «δεν υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών».

Κάποιοι ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και εβδομάδες ή εάν έχουν ήδη εγχειριστεί διατρέχουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προκειμένου να έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν», επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός.

Η εν γένει εικόνα του νοσοκομείου είναι τραγική, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ σοροί θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κείτονταν παραταγμένες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι δεν ήταν δυνατόν να προσφερθεί στους νεκρούς ασφαλής και αξιοπρεπής ταφή. Στην ίδια κατάσταση με το Αλ-Αχλί, που παρέχουν μόνο απολύτως στοιχειώδεις υπηρεσίες είναι ακόμη τρία νοσοκομεία, τα Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα. Πρόκειται για νοσοκομεία στα οποία έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν τόνισε ότι πρέπει «τώρα να ενισχυθούν και να αναπληρωθούν τα αποθέματα στις εναπομείνασες δομές υγείας, να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται χιλιάδες τραυματίες και αυτοί που έχουν ανάγκη από άλλου είδους βασική φροντίδα και πάνω από όλα για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο θάνατος».

Υπό πολιορκία το κέντρο ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου

Τις δύο τελευταίες ημέρες, το κέντρο ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου βρίσκεται υπό πολιορκία και μέσα στην εγκατάσταση έχουν εγκλωβιστεί 127 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Ερυθράς Ημισελήνουμ Νεμπάλ Φαρσάχ, το κέντρο ασθενοφόρων υφίσταται βομβαρδισμούς και πυκνά πυρά από τον ισραηλινό στρατό, και «δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κανείς από το κέντρο. Η ασφάλεια των ομάδων μας βρίσκεται σε κίνδυνο».

Όπως τόνισε, μέσα στο κέντρο έχουν παγιδευτεί «περίπου 127 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου παραϊατρικού προσωπικού, εθελοντών, των οικογενειών τους και 22 τραυματιών».

Επιβεβαιώνοντας τον ΠΟΥ, ο Νεμπάλ Φαρσάχ είπε ότι δεν λειτουργούν νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας: «Βομβάρδιζαν τα νοσοκομεία, πολιορκούσαν τα νοσοκομεία, συνέλαβαν τις ιατρικές ομάδες των νοσοκομείων. Μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 100 ιατρικές ομάδες που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών πολλών νοσοκομείων».

Ισοπέδωσαν νεκροταφείο

Μπουλντόζες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής κατέστρεψαν το νεκροταφείο Sheikh Shaban στη συνοικία as-Saha στην ανατολική Γάζα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Al Jazeera, σημειώνοντας ότι οι νεκροί έχουν εκταφεί και συνθλιβεί κάτω από τις μπουλντόζες. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν νεκροταφεία, καταστρέφοντας τάφους και φέρνοντας στην επιφάνεια οστά και σώματα νεκρών.

ΟΗΕ: Να γίνει έρευνα

Και ενώ οι μάχες συνεχίζονται και συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας το διπλωματικό παζάρι για να ψηφιστεί η πρόταση για εκεχειρία, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την έναρξη έρευνας από το Ισραήλ για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τις ένοπλες δυνάμεις του στη Γάζα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με τον θάνατο «11 Παλαιστινίων μη ένοπλων ανδρών» στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης. Ισραηλινοί στρατιώτες σε επιχείρηση σε κτίριο κατοικιών όπου στεγάζονταν πολλές οικογένεις, σύμφωνα με την καταγγελία, «ξεχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, στη συνέχεια πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 11 άνδρες (…) μπροστά στα μάτια μελών των οικογενειών τους». Την καταγγελία έκανε βάσει μαρτυριών το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων EuroMed (EuroMed Human Rights Monitor). Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον θάνατο των 11 Παλαιστινίων, διευκρινίζοντας ότι «οι περιστάσεις των θανάτων είναι υπό επαλήθευση» και πως «οι ισραηλινές αρχές οφείλουν αμέσως να διεξαγάγουν ανεξάρτητη, εις βάθος και αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς», εκτιμά η οργάνωση.

Exit mobile version