Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 2.000 γιατροί για φοροδιαφυγή και μίζες

Περίπου 2.000 γιατροί, ιδιώτες και νοσοκομειακοί (ανάμεσά τους και διευθυντές κλινικών και του ΙΚΑ), πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Οι πρώτοι «συνελήφθησαν» να φοροδιαφεύγουν, ενώ οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων και του ΙΚΑ να δωροδοκούνται, να παίρνουν μίζες, αλλά και να «πετούν» στον κάλαθο των αχρήστων ποσότητες πανάκριβων μοσχευμάτων και στεντ τα οποία παρ΄ ότι είχαν παραγγείλει δεν τα χρησιμοποίησαν. Ο λόγος; Ηθελαν να προμηθευτούν νέες παρτίδες για… ευνόητους λόγους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ εξετάζουν σχέσεις νοσοκομειακών γιατρών και γιατρών του ΙΚΑ με προμηθεύτριες εταιρείες. «Ελέγχουμε σχολαστικά όλες τις καταγγελίες. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων γιατρών» είπε στο «Βήμα» ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης. Από τις πρώτες έρευνες προκύπτει ότι ορισμένοι γιατροί είχαν δοσοληψίες με εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με υλικά, βοηθήματα και ιατρικά μηχανήματα πολύ μεγάλης αξίας. Σήμερα ή το αργότερο αύριο οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσουν το άνοιγμα των λογαριασμών όσων γιατρών, ιδιωτών ή νοσοκομειακών, εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από τους γιατρούς που εντοπίστηκαν οι περισσότεροι είναι ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν αποκρύψει από την Εφορία τα εισοδήματά τους. Ακολουθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και δη οι διευθυντές κλινικών και τμημάτων (περίπου 250) οι οποίοι, εκτός από το γνωστό «φακελάκι» που παίρνουν από τους ασθενείς, καταστρέφουν πολύτιμα υλικά προς μεταμόσχευση. Η τακτική τους έχει ως ακολούθως: παραγγέλνουν μεγαλύτερη απ΄ όση χρειάζονται ποσότητα υλικών, χρησιμοποιούν μέρος αυτής και την υπόλοιπη την πετούν στον πάτο του κουβά. Τα υλικά αυτά στη γλώσσα των γιατρών ονομάζονται συνθηματικά… «κουβανέζικα». Το φαινόμενο αυτό έχει έλθει σε γνώση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να το πατάξει.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέουδιαπίστωσε ότι αν είχε εφαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα είχαμε την ανάγκη ενός μνημονίου. Συγκεκριμένα είπε ότι «…δεν θα είχαμε τα ίδια ελλείμματα,δεν θα είχαμε τα ίδια χρέη,δεν θα είχαμετην ανάγκη να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, δεν θα είχαμεκαν την ανάγκη ενός μνημονίουγιανα μπορούμε να δανειστούμεχρήματα από τους εταίρουςμας,επειδή δεν μας έδιναν, δεν μας εμπιστεύονταν οι διεθνείς αγορές».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των γιατρών που υπερσυνταγογραφούν από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, έπειτα από σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Λοβέρδος μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης του κλάδου καθώς και του περιθωρίου κέρδους, προκειμένου- όπως δήλωσε- να επιτευχθεί λόγω του ανταγωνισμού μείωση των τιμών στα φάρμακα. Οπως είπε, η απελευθέρωση αφορά πρωτίστως το «ξεκλείδωμα» του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών που παραμένει στο 35%.