Στο τραπέζι Εργασιακό, Ασφαλιστικό

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα.

Τα δύο αυτά θέματα -σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στον ΟΑΕΔ ύψους 324 εκατομμυρίων ευρώ- κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, και του υφυπουργού, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τη ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές της κυβέρνησης στο εργασιακό «μέτωπο» θα γίνουν σε τρία επίπεδα:

Χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί πρόταση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μία τετραετία, ενώ ειδικά για τα άτομα με αναπηρία το διάστημα θα φτάνει τα πέντε χρόνια.

Το σχέδιο
Το σχέδιο της κυβέρνησης -με βάση και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ- προβλέπει επιδότηση 100% τον πρώτο χρόνο, 75% τον δεύτερο χρόνο, 50% τον τρίτο χρόνο και 25% τον τέταρτο χρόνο. Στόχος είναι η επιδότηση να αφορά όσες επιχειρήσεις απασχολούν μέχρι 50 άτομα και δεν έχουν προχωρήσει σε απόλυση του προσωπικού χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου.

Πάντως, μένει να διευκρινιστεί το κατά πόσο η επιδότηση θα γίνει αποκλειστικά με κρατικούς πόρους ή θα ζητηθεί η συνδρομή των κοινωνικών εταίρων με κονδύλια του ΛΑΕΚ.

Περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης μέσα από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ. Το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα από την αλλαγή του καθεστώτος της ενοικίασης των εργαζομένων. Επιπλέον θα αλλάξει η λειτουργία των stage, τα οποία θα «μεταφερθούν» από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

Οικονομική ενίσχυση των ανέργων και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσα από προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας για να φτάσει στο 70% του κατώτερου μισθού. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο κάλυψη των ανέργων -εφόσον έχουν κάρτα από τον ΟΑΕΔ- στους κλάδους υγείας ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά πακέτο μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως η επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Επιπλέον θα συζητηθούν ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ενδεικτική της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα της αγοράς εργασίας είναι η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα εργασιακός μεσαίωνας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί η ζούγκλα που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους.

Προτεραιότητα
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε πως σε αυτή τη φάση προτεραιότητα θα δοθεί στην εξεύρεση των χρημάτων για τη στήριξη των ταμείων. Μάλιστα, η άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων με τη μέθοδο του «ντόμινο» επιδρά και στους άλλους οργανισμούς και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΑΕΔ.

Ο Οργανισμός -στον οποίο συνολικά χρωστά το ΙΚΑ 4,2 δισεκατομμύρια- χρειάζεται μέχρι το τέλος του έτους 800 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή έχει 392 εκατομμύρια (μαζί με το αποθεματικό του ΛΑΕΚ) και ακόμα και αν πάρει από το ΙΚΑ το σύνολο των υποχρεώσεών του για το επόμενο δίμηνο θα φτάσει τα 476 εκατομμύρια ευρώ (άρα λείπουν 324 εκατομμύρια).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ  
kokkaliari@pegasus.gr