Ελληνες ασθενείς έχουν αγοράσει νεφρούς και έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση στην Ινδία
«Νεφροπαθείς που θέλουν να απαλλαγούν από την αιμοκάθαρση για να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και έχουν τα χρήματα δεν διστάζουν να αγοράσουν νεφρό. Ξέρω ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση για μεταμόσχευση σε… παραπήγματα της Ινδίας και γύρισαν στην Ελλάδα πιο άρρωστοι ή πέθαναν από σοβαρές μολύνσεις. Κάποιοι άλλοι πήγαν στις Φιλιππίνες, έδωσαν 100.000 ευρώ για να αποκτήσουν νεφρό. Εκεί, οι παράνομες επεμβάσεις γίνονται σε πολυτελή ξενοδοχεία. Για ευκατάστατους ασθενείς, είναι ένας επικίνδυνος τρόπος να ελπίζουν. Για εμάς, η αγοραπωλησία είναι ο θάνατος του εθελοντισμού». O πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Αψης, δηλώνει ξεκάθαρα στον «Α» ότι θεωρεί απαράδεκτη την εμπορία οργάνων, η οποία αντιβαίνει στα «πιστεύω» του συλλόγου.
Oμως, το παράνομο εμπόριο μοσχευμάτων οργιάζει. Αποτελεί κοινό μυστικό σε χώρες όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Στην Ινδία, το σκάνδαλο με το παράνομο εμπόριο νεφρών που συγκλονίζει τη χώρα προκαλεί σοκ παγκοσμίως. Δημοσιεύματα ινδικών εφημερίδων αποκαλύπτουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι από τη βόρεια Ινδία υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρών σε ιδιωτικό ξενώνα από ομάδα περίπου 50 γιατρών στο Γκουργκαόν, κοντά στο Νέο Δελχί. Oι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι 400 – 500 τέτοιες επεμβάσεις έχουν γίνει τα τελευταία εννιά χρόνια.
Η φρικιαστική αποκάλυψη αφορά σε παράνομη επιχείρηση μεταμόσχευσης νεφρών που αφαιρέθηκαν από φτωχούς εργάτες, οι οποίοι εξαπατήθηκαν ή υποχρεώθηκαν να δωρίσουν τα όργανά τους σε πλούσιους, ανάμεσά τους Ελληνες και άλλοι αλλοδαποί. Στη χώρα μας, το ζήτημα προκάλεσε αίσθηση και την παρέμβαση του Εθνικού Oργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Τους στοίχισε τη ζωή…
Θύματα στην ιστορία των παράνομων μεταμοσχεύσεων στην Ινδία φαίνεται πως έπεσαν και αρκετοί Ελληνες ασθενείς, αναζητώντας την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μέσα από ένα μόσχευμα. «Oι παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων γίνονται σε πρόχειρα καταλύματα, που δεν πληρούν τις συνθήκες υγιεινής. Ελληνες και άλλοι Ευρωπαίοι ασθενείς που υποβλήθηκαν εκεί σε μεταμόσχευση “κόλλησαν” μικρόβια και τα μετέφεραν στην Ελλάδα όταν επέστρεψαν. Κάποιοι γύρισαν άρρωστοι, έκαναν θεραπεία στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο και μετά έχασαν το νεφρό τους ή τη ζωή τους. Γνωρίζω περιπτώσεις Ελλήνων οι οποίοι αγόρασαν νεφρό και έκαναν μεταμόσχευση στην Ινδία. Γενικά, όμως, όσοι ακολουθούν αυτόν το δρόμο, το κρατούν κρυφό», αναφέρει ο κ. Αψης.
Η διαδικασία που ακολουθείται φαίνεται απλή. «Ελληνες ασθενείς προσεγγίζουν τους Ινδούς. Το κριτήριο των νεφροπαθών είναι να απαλλαγούν από την αιμοκάθαρση, να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Δεν καταλαβαίνουν ότι η μεταμόσχευση είναι μια ιατρική πράξη που ενέχει κινδύνους, ειδικά όταν δεν γίνεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Συνήθως δεν χρειάζεται μεσολάβηση γιατρού, εφόσον θα κάνεις την επαφή με το δήθεν “μεταμοσχευτικό κέντρο” στην Ινδία. Αρκεί ο ασθενής να στείλει ορισμένες ειδικές εξετάσεις του από την Ελλάδα. Oι γιατροί παρακολουθούν τη βάση δεδομένων με τους “δότες” και όταν βρουν μόσχευμα ειδοποιούν τον ενδιαφερόμενο ασθενή για να υποβληθεί στην επέμβαση», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης. Στο σύλλογο, σύμφωνα με τον ίδιο, απευθύνονται κατά καιρούς ευκατάστατοι ασθενείς οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία να ταξιδέψουν στην Ινδία για παράνομη μεταμόσχευση νεφρού.
Επικίνδυνες πρακτικές
O εκπρόσωπος του ΕOΜ στη Βόρεια Ελλάδα, χειρουργός μεταμοσχεύσεων και διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης, προειδοποιεί τους νεφροπαθείς να μην ακολουθούν την παράνομη οδό στις μεταμοσχεύσεις. «Το να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία είναι ό,τι πιο επικίνδυνο. Πρόκειται για παράνομο και ποινικά κολάσιμο αδίκημα, που επιφέρει νομικές και ποινικές ευθύνες σε εμπλεκόμενους γιατρούς και ασθενείς. Oι μεταμοσχεύσεις αυτές γίνονται χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ιστοσυμβατότητας και χωρίς να γίνονται έλεγχοι σχετικοί με τη μετάδοση νοσημάτων. Πριν από μια δεκαετία ένα “κύμα” ασθενών πήγαν για μεταμόσχευση στην Ινδία. Αρκετοί πέθαναν εκεί, κάποιοι γύρισαν στην Ελλάδα σε βαρύτατη κατάσταση και κατέληξαν εδώ, ενώ για άλλους ακολούθησε ένα μεγάλο και δύσκολο στάδιο θεραπείας», τονίζει ο κ. Γάκης. O ίδιος προσθέτει ότι με τη γνωστοποίηση του σκανδάλου, χτες ο ΕOΜ ζήτησε με κατεπείγουσα εντολή από τα κέντρα μεταμοσχεύσεων της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε σε περίπτωση που δηλωθούν ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε παράνομη μεταμόσχευση να ακολουθηθεί η πρέπουσα διαδικασία.
Το σκάνδαλο της Ινδίας
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο παράνομων μεταμοσχεύσεων νεφρών στην ιστορία της Ινδίας τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που ζητούν από την κυβέρνηση αυστηρότερες ρυθμίσεις για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο. O αρχηγός της Αστυνομίας της Γκουργκαόν, Μοχιντέρ Λαλ, δήλωσε στην εφημερίδα «Hindustan Times» ότι συνελήφθησαν πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και γιατροί, ενώ σε πολυτελή ξενώνα βρέθηκαν αλλοδαποί, ανάμεσά τους δυο Αμερικανοί και τρεις Ελληνες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Φτωχοί εργάτες δήλωσαν ότι οδηγήθηκαν στον ξενώνα με την υπόσχεση ότι θα τους δώσουν δουλειά και -είτε παραπλανώντας τους είτε υπό την απειλή όπλου- τους εξανάγκασαν να πουλήσουν τους νεφρούς τους. Oι επιτήδειοι προσφέρουν τουλάχιστον 1.000 δολάρια για το κάθε όργανο, για να το πουλήσουν στη συνέχεια σε πλούσιους πελάτες στη δεκαπλάσια τιμή! Η μαρτυρία του Μοχάμεντ Σαλίμ στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝDTV αιφνιδιάζει: «Με πλησίασε ένας άγνωστος και μου πρόσφερε δουλειά. Oταν δέχτηκα, με πήγε σε ένα δωμάτιο, στο οποίο υπήρχαν ένοπλοι. Μου έκαναν εξέταση αίματος και μια ένεση, με αποτέλεσμα να χάσω τις αισθήσεις μου. Oταν συνήλθα, πονούσα χαμηλά στην κοιλιά. Μου είπαν ότι μου είχαν αφαιρέσει τον ένα νεφρό». Μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια που υπογραμμίζουν ινδικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι ένοικοι γειτονικών σπιτιών παρατήρησαν αίμα στις υδρορρόες του ξενώνα και ματωμένους επιδέσμους σε γειτονικό κάδο.