Στον Γ. Παπαθανασίου έστειλε τους γιατρούς ο Δ. Αβραμόπουλος

Της Κατερίνα Γαλανού

Το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομίας έριξε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, προκειμένου να δικαιολογήσει για ποιο λόγο αθέτησε την υπογραφή του από τη συμφωνία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Και ενώ δεχόταν σκληρή κριτική και από βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, άφησε αόριστα να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών επί τω βελτίω ως την ύστατη ώρα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το απεργιακό κύμα που εκδηλώνεται από αύριο στον χώρο της υγείας.

Επιχειρώντας να μιλήσει τη γλώσσα της σύνεσης και του ρεαλισμού ο υπουργός, που ήταν απών κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης, επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική συγκυρία και συνέστησε στους γιατρούς να υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεων και να μην προβάλουν «μαξιμαλιστικές» διεκδικήσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε ότι η σύμβαση συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από συστάσεως του ΕΣΥ, αρνήθηκε ότι υπήρξε υπαναχώρηση και έκανε λόγο για «μικρές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική οικονομία». Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ένα βήμα, αν και η οικονομία μας δεν περνά την καλύτερη περίοδό της. Δεν είναι η στιγμή να βγαίνουμε στο δρόμο και να διεκδικούμε μαξιμαλιστικά αυτό που θέλουμε ή δικαιούμαστε», είπε.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μιλώντας στην «Η» τόνισε ότι «δεν υπάρχει τίποτε νεότερο, ό,τι είχαμε να δώσουμε το δώσαμε», άφησε πάντως κι αυτός ένα παράθυρο για βελτίωση της τελευταίας στιγμής.

Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Υγείας άκουσε όχι μόνο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές, Αθ. Γιαννόπουλο, Π. Σκανδαλάκη , Αθ. Τσιάρα και Ν. Παπαδημάτο να ασκούν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο. Ιδίως ο πρώην υφυπουργός αμφισβήτησε ευθέως τόσο τη δυνατότητα πρόσληψης των 4 χιλιάδων γιατρών και των 5 χιλιάδων νοσηλευτών, αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καταψηφίσει κανένα άρθρο, ακόμη κι αν προκληθεί ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα με τα οποία διαφωνεί.

«Είμαι αντίθετος με τη δομή και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Και παρά το γεγονός ότι τελευταίως με τιτλοφορούν ως αντάρτη -εξαιτίας ίσως του οργίλου της παρουσίας και του χαρακτήρα μου- δεν θα πω και δεν θα καταψηφίσω νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Και διευκρινίζοντας περαιτέρω ανέφερε ότι δεν έχει κανείς το κοινοβουλευτικό ή το ιστορικό ανάστημα να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ρίξει μια κυβέρνηση με τέτοια πλειοψηφία και τέτοια κοινωνική απήχηση.