Στοπ στη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση

 

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Πάλι τα ίδια. Σε καταγγελία της σύμβασης με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οδηγούνται οι 11.500 φαρμακοποιοί της χώρας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αν τελικά η πρόταση της ηγεσίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ψηφιστεί από τη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών το Σάββατο, σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους από τις 20 Ιανουαρίου 2010. Τα χρήματα που θα καταβάλλουν θα τους επιστρέφονται μετά την προσκόμιση της απόδειξης του φαρμακείου στον Οργανισμό.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δ. Βαγιωνάς δήλωσε χθες ότι στη γενική συνέλευση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να διακοπεί η πίστωση και στους ασφαλισμένους των υπολοίπων ασφαλιστικών οργανισμών, πλην του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Οπως ανέφερε ο κ. Βαγιωνάς, το χρέος του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. «Παράτις κατά καιρούς δεσμεύσεις των διαφόρων υπουργών, το Δημόσιο εξακολουθείτην ίδια τακτική μη πληρωμήςτων υποχρεώσεών του. Παράλληλαη πολιτεία τον τελευταίο καιρό προβαίνειαπό μόνη της σε ανακοινώσεις που αφορούν το φάρμακο» τόνισε ο κ. Βαγιωνάς.

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να φέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Ο περιορισμός της δαπάνηςκατά την εφαρμογή της δεν ξεπέρασετο 0,026%.Και αυτό για μικρό χρονικόδιάστημα.Αμέσως μετά η φαρμακευτικήδαπάνη αυξανόταν με ιλιγγιώδειςρυθμούς μέσω της υποκατάστασης των παλαιών φαρμάκων από νέα,ακριβότερα»σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε, το 2008 η φαρμακευτική δαπάνη υπερέβη τα 9 δισ. ευρώ. Από αυτά, 1,95 δισ. ευρώ αφορούν τα νοσοκομειακά φάρμακα, 800 εκατ. ευρώ τις παράλληλες εξαγωγές (σκευάσματα τα οποία επανεξάγονται σε χώρες όπου πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα), 700 εκατ. ευρώ τον ΦΠΑ, 800 εκατ. ευρώ τα σκευάσματα που δεν έχουν ακόμη διατεθεί από τα φαρμακεία και 3,8 δισ. ευρώ τον τζίρο των φαρμακείων. Το 2008 η δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα αυξήθηκε κατά 46% σε σχέση με το 2007. Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την αύξηση αυτή στην κυκλοφορία νέων και ακριβών φαρμάκων.