Υπερβαίνουν τα 70 εκατ. ευρώ οι οφειλές τους προς τους φαρμακοποιούς
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
|
«Μόνο ο ΟΑΕΕ μας χρωστά 15 εκατ. ευρώ» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. «Ορισμένα Ταμεία,όπως ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ» σημειώνει «δεν πληρώνουν διότι το ταμείο τους είναι…μείον και άλλα,όπως το Ταμείο Νομικών,απορρίπτουν τις συνταγές, τις οποίες όμως γράφουν συμβεβλημένοι με αυτά γιατροί».
Επίσης από την 1η Αυγούστου οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση επί πιστώσει φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των «lifestyle» (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της στυτικής δυσλειτουργίας). Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και στη συνέχεια θα προσκομίζουν την απόδειξη του φαρμακείου στο Ταμείο τους προκειμένου να αποζημιωθούν.
Η απόφαση αυτή αφορά τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και ελήφθη από τα διοικητικά συμβούλια του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του ΦΣΑ, έπειτα από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση των συνταγών. Ειδικότερα οι αρμόδιοι των ασφαλιστικών οργανισμών αποζημιώνουν- βάσει εγγράφου του υπουργείου Απασχόλησης- τους φαρμακοποιούς μόνο όταν στη συνταγή που πρόκειται να εκτελέσουν αναγράφεται από τον θεράποντα γιατρό η γνωμάτευση «εγκεκριμένη συνυπάρχουσα νόσος». Για παράδειγμα, φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χορηγείται σε όποιον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βάρους μόνο αν πάσχει και από σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση.
«Παρ΄ όλο που στο έγγραφο του υπουργείου Απασχόλησης αναφέρεται ότι η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων μέσω των ασφαλιστικών ταμείων θα επιτρέπεται μόνο όταν η συνταγή θα συνοδεύεται από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού,ο οποίος θα έχει και την ευθύνη των αναγραφομένων, εκπρόσωπος του υπουργείου ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία ότι χωρίς την αναγραφή από τον γιατρό της εγκεκριμένης συνυπάρχουσας νόσου τα φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται» τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ.
Στην επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης οι εκπρόσωποι του συλλόγου αναφέρουν: «Δεν είναι δυνατόν για κάθε συνταγή να ελέγχουμε το φύλλο οδηγιών των αντίστοιχων σκευασμάτων και αν είναι παλαιό να απευθυνόμαστε στον ΕΟΦ για να ενημερωθούμε για καινούργιες ενδείξεις. Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού εξαντλείται στην ορθή εκτέλεση της αναγραφόμενης συνταγής.Η σωστή αναγραφή είναι αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος γιατρού.Αν σκοπός σας είναι να οδηγήσετε τους ασφαλισμένους να πληρώνουν τα φάρμακα αυτά, δηλώστε το επισήμως και όχι με πλάγιο τρόπο».
Επιστολή προς όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας απέστειλαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ κκ. Δ. Βαγιωνάς και Δ. Καραγεωργίου, καλώντας τους να συστήσουν στους φαρμακοποιούς-μέλη τους να μην εκτελούν οποιαδήποτε συνταγή ασφαλιστικού ταμείου που αναγράφει τα παραπάνω φάρμακα «διότι είναι σχεδόν βέβαιη η περικοπή της από τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ασάφειας που υπάρχει».