Στους δρόμους και πάλι γιατροί – φαρμακοποιοί

Του ΦΩΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Στα χαρακώματα» θα βρεθούν και πάλι φαρμακοποιοί και γιατροί με την κυβέρνηση και θύματα πάλι τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται δεν έχουν τελειωμό οι περικοπές και οι περιορισμοί που έχει αποφασίσει να κάνει πράξη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μέχρις του σημείου να μην μπορεί ένας φαρμακοποιός να συνεχίσει να συντηρεί το φαρμακείο του και ένας ιατρός να διασφαλίζει τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ασθενών.

Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς για τους οποίους έχει δηλωθεί πλειστάκις από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους που έχουν, από τον Σεπτέμβριο, υπήρξε χθες η πρώτη αντίδραση η οποία αναμένεται να είναι πολύ πιο δυναμική από τον Σεπτέμβριο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στη χθεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει ότι όλες οι κυβερνητικές ενέργειες έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση του σημερινού ελληνικού φαρμακείου και τη δημιουργία στη θέση του νέων μονάδων, ξένων συμφερόντων, οι οποίες όπως τονίζεται σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται σήμερα στους Έλληνες επισκέπτες του φαρμακείου.

Κάτι που επιχειρείται και με τη δημιουργία «κλίματος» επισημαίνεται από τους φαρμακοποιούς και αυτό παρότι αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών σε υπερβολικό βαθμό αφού για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, το ποσοστό έπεσε στο ήμισυ! Φάρμακα για τα οποία μάλιστα, ενώ υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει άμεση πληρωμή από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα ταμεία καθυστερούν την εξόφλησή τους για πολλούς μήνες.

Επιπλέον οι εκπτώσεις των φαρμακείων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες έχουν θεσπιστεί από τον Μάρτιο του 2011, έχουν ρίξει ακόμα περισσότερο το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού και τέλος με τις συνεχόμενες υποτιμήσεις των φαρμάκων, τα φαρμακεία υπέστησαν τεράστιες ζημιές απομειώνοντας το απόθεμά τους, σε σημείο που για πολλά φάρμακα η νέα λιανική τιμή να είναι χαμηλότερη της παλαιάς χονδρικής. Από την άλλη, περισσότεροι από 30 ιατρικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα με χθεσινή τους ανακοίνωση την οποία έστειλαν σε όλους τους κοινοβουλευτικούς, σημειώνουν με έμφαση ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με την ανατροπή του 51-49% για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων Κέντρων Υγείας που ισχύει σήμερα και σημαίνει ότι για να ιδρυθεί ένα Κέντρο Υγείας θα πρέπει η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σε ιατρό.

Κάτι τέτοιο διασφαλίζει την ιατρική δεοντολογία στην λειτουργία του οποιουδήποτε Κέντρου Υγείας ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο μόνος γνώμονας λειτουργίας θα είναι το επιχειρηματικό κέρδος. Η σημερινή αυτή απαγόρεύση σε καμία περίπτωση σημειώνουν οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι κλειστό το επάγγελμα αλλά ότι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία αφού η κατάργηση αυτή, που δεν υπαγορεύεται από κανένα κανονισμό της Ε.Ε. ούτε από τις επιταγές του Μνημονίου, πρακτικά σημαίνει τη διαρκή παραβίαση της Ιατρικής Δεοντολογίας, για αυτούς που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της διάταξης αυτής, καθώς η δεοντολογία δεσμεύει μόνο ιατρούς.