Βενιζέλος Β.
Μόνο τα βαριά κρούσματα και τα περιστατικά που εμφανίζουν επιπλοκές θα παρακολουθεί από σήμερα το σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα μας. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, πλαισιωμένος από επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους – παθολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η εγκατάλειψη της “φάσης περιχαράκωσης” και το πέρασμα στη “φάση προστασίας”, όπως ονομάζονται επιστημονικά οι δύο στρατηγικές, κρίθηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ως αναγκαία κίνηση, τόσο για λόγους επιδημιολογικούς όσο και για λόγους που αφορούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η καθημερινή καταγραφή ήπιων κρουσμάτων, εισαγόμενων στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχει οδηγήσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που έχει ήδη αρνητικές συνέπειες για την εικόνα της Ελλάδας στους ξένους τουρίστες, αλλά και για την κοινωνική ηρεμία στη χώρα. Σημειώνεται ότι πολλές άλλες χώρες έχουν σταματήσει από καιρό την καθημερινή καταγραφή ήπιων κρουσμάτων.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι συγκροτήθηκε ad hoc Εθνικό Επιστημονικό και Συντονιστικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της Ε.Γ. της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΚΕΒΥΛ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Το Συμβούλιο θα συντάσσει μία φορά την εβδομάδα επιδημιολογική έκθεση για την πορεία του ιού στη χώρα, όπου θα καταγράφονται μόνον τα βαριά κρούσματα και εκείνα που εμφανίζουν επιπλοκές. Η έκθεση θα παραδίδεται στον υπουργό Υγείας και εκείνος θα την κοινοποιεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους συναρμοδίους υπουργούς και τους προέδρους των κομμάτων της Βουλής.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν από σήμερα μόνο τα βαριά κρούσματα, καθώς θα δίνουν αποκλειστικά βάρος στην προστασία των ασθενών με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου. Μόνον οι βαριά ασθενείς θα λαμβάνουν επίσης αντιική φαρμακευτική αγωγή.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μελετάται ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού κατά της γρίπης Α (Η1Ν1) και τόνισε για άλλη μία φορά τη μεγάλη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, ενώ σημείωσε ότι “δεν είναι δεδομένο ότι θα κλείσουν σχολεία. Μπορεί και να μην χρειαστεί”.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφαρμόσει την αρχή της προνοητικότητας, συνεπώς η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να φθάσουμε ακόμη και σε πανδημία τύπου 1918, ενώ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, Παν. Ευσταθίου, τόνισε ότι οι νοσηλευτικές μονάδες Υγείας της χώρας έχουν επάρκεια σε αναπνευστήρες, αλλά θα υπάρξουν και νέες προμήθειες.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι “η χώρα και η κοινωνία μας είναι θωρακισμένες”.
Εμβόλιο χωρίς άδεια;
Αίσθηση έχουν προκαλέσει, πάντως, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες ένα εμβόλιο που θα έχει πλήρη αδειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβλέπεται να έχει κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκαλεί απορίες σχετικά με τους σχεδιασμούς και τις εξαγγελίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, σχετικά με τους εμβολιασμούς.