Συμπαραστεκόμαστε στον συνάδελφο Δημ. Αδαμίδη

p align=”center” style=”text-align: center; margin: 0cm 0cm 10pt; text-autospace: ; mso-layout-grid-align: none”>ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΙΔΗ

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ο Δημ. Αδαμίδης, Διευθυντής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Ξάνθης και μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, μίλησε σε συνέδριο ασθενών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αναφέρθηκε στο ιστορικό μιας υπόθεσης με ελαττωματικά υλικά από την οποία κινδύνεψαν παιδιά, ενώ ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο διάστημα εξαιτίας των διώξεων που υπέστη επειδή είχε το θάρρος να καταγγείλει την υπόθεση δημοσίως.

Εντέλει, ενώ το πειθαρχικό συμβούλιο της 4ης ΔΥΠΕ τον απήλλαξε από κάθε κατηγορία, φαίνεται πως η υπόθεση έχει στοιχειώσει και κάθε αναφορά σ΄ αυτήν ξεκινά νέο γύρο ταλαιπωρίας για τον Δημήτρη Αδαμίδη. Έτσι ο υπουργός υγείας διέταξε εκ νέου ΕΔΕ, προσπαθώντας να κλείσει το στόμα του συναδέλφου, αλλά και το στόμα όλων μας.

Συνάδελφε μην νοιώθεις μοναξιά. Η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου πιο συχνά επικοινωνεί με την Εισαγγελία για τις συνεχείς καταγγελίες μας παρά με τους υγειονομικούς, που λέει ο λόγος. Τα δύο τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ποινικοποιείται ο καταγγελτικός συνδικαλιστικός λόγος με στόχο να κλείσουν τα στόματα και να μην ενημερώνεται ο άρρωστος για την ποιότητα της υγείας πού του προσφέρει το Δημόσιο σύστημα. Όμως τα μυστικά έχουν διαρρεύσει. Είναι πια σε όλους γνωστά είτε από τύπο είτε από εμπειρία προσωπική μέσα στα νοσοκομεία.

Σε άρθρο από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τον Μάρτιο αυτής της χρονιάς…

‘Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση που στερούνται βασικά υλικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο του κλάδου υγείας.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη και οι ειδικοί ανησυχούν ότι η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας των περικοπών σε προσωπικό και δαπάνες.

Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να περιθάλπουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην τηρείται η στοιχειώδης υγιεινή, είπε ο Marc Sprenger, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Είδα μέρη … όπου η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε ούτε τα βασικά είδη όπως γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντήλια», είπε ο Sprenger….’

 

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχει κανείς γιατρός στο Ουρολογικό τμήμα, το Μικροβιολογικό-Αιματολογικό-Αιμοδοσία λειτουργούν με δύο γιατρούς, ο ένας επικουρικός, το Αναισθησιολογικό δεν επαρκεί να καλύψει τα τακτικά χειρουργεία, ελάχιστα τμήματα εφημερεύουν σε πλήρη σύνθεση με ασφάλεια, την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρχαν ταινίες μέτρησης σακχάρου, ουροσυλλέκτες, μαχαιρίδια, ράμματα, διάφορα αναγκαία φάρμακα όπως ινσουλίνη Lantus αντιεπιληπτικά σπρέυ ξυλοκαϊνης, γάζες, αποστειρωμένα πεδία μιας χρήσεως, αναλώσιμα λαπαροσκοπικής μιας χρήσεως, αντιδραστήρια για καρκινικούς δείκτες και ηπατίτιδες.  

Είμαστε ακόμα εδώ και επιμένουμε να υπηρετούμε ένα υγιές και δίκαιο για όλους δημόσιο σύστημα υγείας και να ενημερώνουμε τους ασθενείς και τον κόσμο για το δικαίωμα του σε ποιοτική υγεία. Θα είμαστε και μετά από κάθε πολιτική υγείας που έρχεται και παρέρχεται, διώκει, καταδιώκει, λοιδωρεί, εμπαίζει, εξαπατεί, παραμελεί σκόπιμα υγειονομικούς, ασφαλισμένους – ανασφάλιστους και ασθενείς.

Θα είμαστε εδώ μαζί με τον Δημήτρη Αδαμίδη και πολλούς άλλους που συνεχίζουν να αντιστέκονται.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ

19.11.2014