Συγχωνεύσεις νοσοκοµείων και συνεργασίες µε ιδιωτικά

Αρχίζει ο διάλογος για τον Υγειονοµικό Χάρτη της Ελλάδας – τον Ιούλιο οι αποφάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ψήφο εµπιστοσύνης στα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία δίνουν οι έλληνες ασθενείς, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Υγειονοµικού Χάρτη της Ελλάδας. Οι ειδικοί παραδέχονται, ωστόσο, πως το ΕΣΥ έχει τα… χάλια του, µε αποτέλεσµα να σχεδιάζουν – εκτός από τις συγχωνεύσεις νοσοκοµείων – και τη συνέργεια των δηµόσιων µονάδων υγείας µε εκείνες του ιδιωτικού τοµέα.

Οπως ανέφερε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του πολυαναµενόµενου χάρτη υγείας, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τον σχεδιασµό των συγχωνεύσεων, «δεν µπορείς να προχωρήσεις αν δεν γνωρίζεις τις δοµές, τι προσφέρουν και τις ανάγκες των πολιτών».

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ.
Παρ’ όλα αυτά και σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κοινωνικός διάλογος θα αρχίσει τον επόµενο µήνα, ώστε την 1η Ιουλίου να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις. Στόχος του κ. Λοβέρδου, όπως ανέφερε, είναι η επανίδρυση του ΕΣΥ µε βάση τις πραγµατικές ανάγκες.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, χαρακτηριστική της «µετανάστευσης» των ασθενών σε νοσοκοµεία της εµπιστοσύνης τους είναι η περίπτωση της Χαλκιδικής: ενώ λειτουργεί το Γενικό Νοσοκοµείο Πολυγύρου, το 45,5% των ασθενών προτιµά να επισκέπτεται νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν πανεπιστηµιακές κλινικές. ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ. Παρόµοια κατάσταση καταγράφεται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, µε το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόλους έλξης ασθενών µε σοβαρά νοσήµατα. Το αποτέλεσµα, σύµφωνα µε τον επικεφαλής του έργου ανάπτυξης του Υγειονοµικού Χάρτη της Ελλάδας Γιάννη Κυριόπουλο, είναι πως έχει αλλάξει ριζικά ο χάρτης των διακοµιδών στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στα Ιωάννινα αντί της Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός τούς διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενα ακόµη βασικό κριτήριο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών να απευθυνθούν στο ΕΣΥ είναι το νοσοκοµείο να βρίσκεται στο κέντρο κάποιας πόλης, καθώς, όπως φαίνεται και από την καταγραφή των οικονοµικών στοιχείων των ιδρυµάτων, έχουν αρκετά περισσότερα έσοδα, λόγω και µόνο της γεωγραφικής τους θέσης.

Στο µεταξύ, αυστηρή ήταν η κριτική των ειδικών για νοσοκοµεία – κυρίως της περιφέρειας – που παίζουν τον ρόλο του τροχονόµου, κατευθύνοντας τα πιο σοβαρά περιστατικά στα µεγαλύτερα νοσοκοµεία.

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ.
«Τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία σηκώνουν το βάρος της περίθαλψης, ενώ από τα υπόλοιπα του ΕΣΥ µόλις τα µισά έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονοµικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας κ. Κυριόπουλος. Σηµειώνεται ότι τα δεδοµένα από τον Υγειονοµικό Χάρτη της Ελλάδας, που θα είναι διαθέσιµα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ygeianet.gov.gr, θα παρέχουν πληροφορίες για τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και την κατανοµή πληθυσµού, ενώ παράλληλα θα αξιολογούν και τις ανάγκες µε βάση τη ζήτηση και χρήση των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς.

«Ο ρυθµός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει µειωθεί. Το σύστηµα έχει λαχανιάσει», σχολίασε ο κ. Κυριόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες, όπως και το µάνατζµεντ του ΕΣΥ.