Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνάντησε στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ολοήμερο νοσοκομείο και το νέο σύστημα αμοιβής των εφημεριών των γιατρών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ότι οι προωθούμενες αλλαγές είναι στην κατεύθυνση της στήριξης του ΕΣΥ, το οποίο, όπως είπε, «το κρατάμε όρθιο και αντιμετωπίζουμε τις ανισότητες» , τα κόμματα άσκησαν σκληρή κριτική καταλογίζοντάς της ότι «δεν έχει σχέδιο και αντίληψη της πραγματικότητας που επικρατεί στον χώρο των νοσοκομείων» , όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος.
Τα κόμματα της Αριστεράς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την καθιέρωση του ολοήμερου νοσοκομείου προωθεί την εμπορευματοποίηση αντί για τη στήριξη και την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και ότι με την καθιέρωση της μηνιαίας αμοιβής για σταθερά προβλεπόμενο αριθμό εφημεριών νομοθετεί την απλήρωτη εργασία, καθώς οι επιπλέον (των προβλεπομένων) εφημεριών θα είναι «στον αέρα».
Την ίδια στιγμή, ενστάσεις διετύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο ως προς την απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού που θεσπίζεται στο πλαίσιο του περιορισμού του καπνίσματος. Οπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή του επί του νομοσχεδίου, «η διαφήμιση προϊόντων καπνού δεν απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία, κάθε νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί στον περιορισμό της θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να σέβεται το δικαίωμα της επιχειρηματικής ελευθερίας» , ενώ ειδικότερα όσον αφορά την απαγόρευση της διαφήμισης στα περίπτερα επισημαίνει ότι «δεν σταθμίζει την ειδική φύση των περιπτέρων, αφού δεν διαθέτουν εσωτερικό χώρο όπου ο νομοθέτης επιτρέπει τη διαφήμιση, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των περιπτέρων, αφού τα υπόλοιπα σημεία πώλησης διαθέτουν εσωτερικό χώρο και μπορεί εκεί να διαφημίζονται τα προϊόντα καπνού».