Συλλαλητήριο για επίδομα ακρίβειας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Επίδομα ακρίβειας από την κυβέρνηση και οικονομική ενίσχυση (των εισοδημάτων) από τους εργοδότες διεκδικούν οι εργαζόμενοι και κατεβαίνουν σήμερα σε συλλαλητήριο για το άδειο καλάθι της νοικοκυράς.

 

Στην πρώτη, ίσως, κινητοποίηση των συνδικάτων για ένα ευρύτερο κοινωνικό-λαϊκό πρόβλημα το οποίο ξεφεύγει των «στενών» αιτημάτων του συνδικαλιστικολύ κινήματος, η ΓΣΕΕ πέτυχε ευρύτερες συμμαχίες, αφού σήμερα το βράδυ στις 7.30 στο Σύνταγμα θα παραστούν εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), των αγροτών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Δήμος Πειραιά), καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ. Παράλληλα, αυτή τη διαδήλωση-καμπή στις διεκδικήσεις των συνδικάτων η ΓΣΕΕ την επένδυσε και με μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια όπου διαπιστώνουμε ότι «London, New York, Βερολίνο, Βιέννη -εμπρός στην ακρίβεια της Αθήνας καμιά σας δεν βγαίνει».

Την κινητοποίηση των καταναλωτών για την ακρίβεια συμμερίζεται η ΓΣΕΒΕ, αλλά ακόμη και ο ΣΕΒ, ο οποίος κάνει λόγο για «επικοινωνιακά και παρωχημένα μέτρα» (της κυβέρνησης), αν και εξισώνει την κατάσταση των εργαζομένων με αυτή των μετόχων και ιδιοκτητών, σημειώνοντας: «Η ακρίβεια συνιστά μια κρίσιμη πρόκληση συλλογικής ευθύνης και προσπάθειας γιατί, σε μια σύγχρονη οικονομία, τα συμφέροντα όλων, καταναλωτών και παραγωγών, εργαζομένων και εργοδοτών, είναι αλληλένδετα».

Απαντώντας, ουσιαστικά, στις αναφορές ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με δήλωσή του τόνισε ότι «η ακρίβεια οφείλεται και στην επιχειρηματική κοινότητα, σε μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών αλλά και στις πολιτικές και κυβερνητικές επιλογές και παραλείψεις». Μάλιστα, ζήτησε από τους επιχειρηματίες «εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που υπάρχει». Η ΓΣΕΕ διεκδικεί από την κυβέρνηση επίδομα ακρίβειας.

Ακρίβεια: 0,9% εισαγόμενη και 4% εγχώρια

Η ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι από το 4,9% του (επίσημου) πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα, μόνο το 0,9% οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (καύσιμα, πρώτες ύλες κ.ά.) και το 4% οφείλεται σε ελληνικούς (κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς) παράγοντες. Και το διεκδικητικό πλαίσιο συμπληρώνεται με τα αιτήματα:

1. Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά.

2. Μείωση και πάγωμα τουλάχιστον για δύο χρόνια των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

3. Αυστηρός έλεγχος, ειδική έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, σπάσιμο των μονοπωλίων.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την άκρως κοινωνική και λαϊκή διεκδίκηση, η οποία είναι απαλλαγμένη από κάθε ίχνος συντεχνιακής λογικής, το συνδικαλιστικό κίνημα στην κορυφή του δεν είναι ενωμένο. Εκτός του ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί τα στελέχη που πρόσκεινται στο ΚΚΕ σε συγκέντρωση στην Ομόνοια (7 μ.μ.), η ΔΑΚΕ ζητεί μεν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τους εργοδότες, αλλά δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει σε διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αλλά επιταγές στο σπίτι δεν πρόκειται να στείλουν οι επιχειρηματίες… Από την άλλη, ο κ. Πουπάκης δεν παρέλειψε να ζητήσει «έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ από την κυβέρνηση και μείωση των επιτοκίων δανεισμού».

Η Αυτόνομη Παρέμβαση ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης, θέμα που δεν αποκλείει και η ΔΑΚΕ, αλλά «εάν έχουν μεταβληθεί τα οικονομικά κριτήρια πληθωρισμός-τιμάριθμος (sic)» και «200 ευρώ τον μήνα επίδομα ακρίβειας».

«Σε όλο τον κόσμο το 1 του παραγωγού γίνεται 2,5 στον καταναλωτή, μόνο στην Ελλάδα το 1 γίνεται 5», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλεί στη σημερινή συγκέντρωση. *