Τέσσερις αποκλίσεις, απ όσα είχαν συμφωνήσει υπουργείο Υγείας και νοσοκομειακοί γιατροί τον περασμένο Δεκέμβριο, περιλαμβάνει η συλλογική σύμβαση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Το σχετικό νομοσχέδιο είναι διαφοροποιημένο ως προς τις αποδοχές των γιατρών, το «πλαφόν» και το αφορολόγητο των εφημεριών, καθώς και τη διάρκεια της υπό κύρωση συλλογικής σύμβασης. Για τους μισθούς, τα ποσά που προβλέπονται υστερούν από 49 έως 98 ευρώ, σε σχέση με όσα αναφέρονταν στην αρχική σύμβαση. Από την πλευρά του υπουργείου σημειώνεται ότι οι διαφορές θα καλυφθούν με την αύξηση που θα προκύψει στην αποζημίωση των εφημεριών.
Από μία πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου, πηγές των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρουν τα εξής: Για τους ειδικευόμενους, προβλέπεται νέος μισθός 1.003 ευρώ (από 842 σήμερα), καθώς και 90 ευρώ νοσοκομειακό επίδομα. Η αύξηση είναι 161 ευρώ, έναντι των 210 που είχαν συμφωνηθεί το 2008.
Για τους επιμελητές β, ο νέος μισθός θα ανέλθει στα 1.433 ευρώ (1.203 σήμερα). Πρόκειται για αύξηση 230 ευρώ, ενώ είχε συμφωνηθεί αύξηση 300 ευρώ. Ο νέος μισθός του επιμελητή α διαμορφώνεται στα 1.720 ευρώ από 1.444 (αύξηση 276 ευρώ, ενώ είχε συμφωνηθεί 360).
Οι διευθυντές
Στους διευθυντές, ο μισθός φτάνει τα 2.006 ευρώ, από 1.684 που είναι σήμερα. Πρόκειται για αύξηση 322 ευρώ, έναντι των 420 ευρώ που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το κείμενο της σύμβασης που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη για κατάργηση του «πλαφόν» στις εφημερίες των διευθυντών.
Με το πολυδιευθυντικό σύστημα που προωθείται, μεγάλο μέρος των γιατρών θα γίνουν διευθυντές και δεν θα μπορούν να κάνουν περισσότερες από έξι εφημερίες τον μήνα. Αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη ιατρικού δυναμικού για κάλυψη των εφημεριών, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Πηγές από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανέφεραν χθες στο «Εθνος» ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αφορολόγητο για πάνω από τέσσερις εφημερίες, όπως είχε συμφωνηθεί. Δεν προβλέπει, επίσης, ετήσια διάρκεια της σύμβασης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθήλωση των ιατρικών αμοιβών.
Προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών
Προσλήψεις έως 5.500 νοσηλευτών -εκτός ΑΣΕΠ- προβλέπει το νομοσχέδιο για τη συλλογική σύμβαση υπουργείου Υγείας – νοσοκομειακών γιατρών.
Τα νοσοκομεία θα προσλαμβάνουν νοσηλευτικό προσωπικό με προκήρυξη. Το περιεχόμενό της θα καθορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, με κριτήρια του ΑΣΕΠ, το οποίο θα δίνει και την τελική έγκριση. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνεται σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία θα έχει τον συντονισμό και την εποπτεία των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Οι υποψήφιοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε δύο μόνο μονάδες του ΕΣΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού. Αν υποβάλουν περισσότερες από δύο αιτήσεις, εκπίπτουν από τη θέση τους και αποκλείονται για μία διετία από κάθε διαγωνισμό πρόσληψης στο ΕΣΥ.
Οι προσλαμβανόμενοι θα καλύπτουν αποκλειστικά κενές οργανικές θέσεις, ενώ από την ημερομηνία πρόσληψής τους και για μία πενταετία δεν θα επιτρέπεται να μετακινηθούν για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε διαδικασία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ