Συμβασιούχοι: Παράθυρο µονιµότητας από τον Αρειο Πάγο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

 Ανατροπή σκηνικού φέρνει η χθεσινή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που αίρει τα συνταγµατικά εµπόδια και δηµιουργεί νοµολογιακό πιλότο για την παραµονή των συµβασιούχων στο Δηµόσιο

Δύο ώρες χρειάστηκαν οι 46 αρεοπαγίτες που συνεδρίαζαν κεκλεισµένων των θυρών, υπό τις ιαχές των συγκεντρωµένων συµβασιούχων, για να κρίνουν την αίτηση αναίρεσης δύο καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον Οργανισµό το διάστηµα 1991-1998 και προσέφυγανστη Δικαιοσύνη πριν από τη συνταγµατικήαναθεώρηση του 2001.

Με διαφορά έξι ψήφων, 26 έναντι 20, οι ανώτατοι δικαστές προσπέρασαν τις αρνητικές εισηγήσεις συναδέλφων τους που έκλειναν το παράθυρο µονιµοποίησης στους συµβασιούχους και κάνοντας δεκτή την αίτηση αναίρεσης των καθαριστριών του ΟΠΑΠ έδωσαν νέα ώθηση στις προσδοκίες των εργαζοµένων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι αρεοπαγίτες που τάχθηκαν υπέρ των συµβασιούχων έθεσαν ως κόκκινη γραµµή την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγµατος που απαγορεύει πλέον τη µετατροπήτων συµβάσεων από ορισµένου σε αορίστου χρόνου. Συγκεκριµένα,οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι στην υπόθεση του ΟΠΑΠ οι δύοεργαζόµενες είχαν προσληφθεί πριν από την κρίσιµη συνταγµατική αναθεώρηση του 2001, οπότε δεν υπάρχει εµπόδιο µονιµοποίησής τους αναγνωρίζοντας µε τον τρόπο αυτό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τέθηκε επί έδρας και ο προβληµατισµός για τη δεύτερη γενιά των συµβασιούχων, που έχουν προσληφθεί µετά το 2001 στον δηµόσιο και τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επ’ αυτούδιατυπώθηκε η άποψη ότι και µετά τοόριο της συνταγµατικής αναθεώρησης τα δικαστήρια της ουσίας (Πρωτοδικεία, Εφετεία) έχουν τη δικαιοδοσία να κρίνουν κατά περίπτωση εάν κάποιος συµβασιούχος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκεςανατρέποντας την απόφαση της τελευταίας ολοµέλειας για το ίδιο θέµα υπό τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωµύλο Κεδίκογλου.

Βέβαια, η προσέγγιση αυτή µένει να διατυπωθεί και στο σκεπτικό της απόφασης για να αποκτήσει «νοµολογιακό µανδύα». Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως η απόφαση δεν καταλαµβάνει συµβασιούχους µετά το 2001 και αφορά ελάχιστους. Ωστόσο, όπως εκτιµούν εργατολόγοι, µπορεί να ανοίξει τον δρόµο µονιµοποίησης και για τους συµβασιούχους δεύτερης γενιάς που παρέχουν υπηρεσίες µετά το 2001 και υπολογίζονται σε 30.000.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξαρτήτως του χρόνου προσλήψεως των συµβασιούχων για να κριθεί αν µπορούν να µονιµοποιηθούν προϋπόθεση είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εντός τριµήνου από την ηµέρα της διακοπής της σύµβασής τους. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Η απόφασητου Αρείου Πάγου που αποτελεί πυλώνα για τις δικαστικές διεκδικήσεις τους δεν µπορεί να εφαρµοστεί για όλες τις υποθέσεις που εκκρεµούν στα δικαστήρια όλης της χώρας. Η µόνη λύση για µαζική εφαρµογή της απόφασης είναι η νοµοθετική ρύθµιση. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι µετά την αναίρεση από τον ΑρειοΠάγο η υπόθεση για τις δύο καθαρίστριες του ΟΠΑΠ θα κριθεί εκ νέου επί της ουσίας από το Εφετείο Αθηνών. Κατά κανόνα, τα δικαστήρια ακολουθούν τη νοµολογίατου ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά δεν δεσµεύονται από την απόφαση και µπορούν να καταλήξουν σε διαφορετική κρίση.

Οι σαµπάνιες άνοιξαν, τα αυγά έµειναν αχρησιµοποίητα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΚΑΤΕΦΘΑΣΑΝ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από τον Αρειο Πάγο προετοιµασµένοι για… παν ενδεχόµενο: εφοδιασµένοι µε αυγά για την περίπτωση αρνητικής ετυµηγορίας, αλλά και µε σαµπάνιες για τα επινίκια αν οι δικαστές αποφάσιζαν υπέρ της µονιµοποίησής τους.

Συµβασιούχοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας ήταν συνεπείς στο ραντεβού που είχε δώσει το Πανελλήνιο Συντονιστικό τους για τις οκτώ το πρωί έξω από το ∆ικαστικό Μέγαρο. ∆ιµοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στα σκαλιά και τα πανό απλώθηκαν µπροστά τους. Και µπροστά στις τηλεοπτικές κάµερες. «Τι ζητάµε; Να είµαστε καθαρίστριες», λέει η 55χρονη Κατερίνα Κωφίδου. «Είµαι στην τέταρτη σύµβαση. Ετήσια. Αν δεν µας βοηθήσουν οι δικαστές τι θα κάνω; Θα πάω να ανοίξω τον τάφο µου, να µπω µέσα». Γνώριζε, λέει, πως θα υπήρχε ηµεροµηνία λήξης, αλλά δεν είχε επιλογή. ∆είχνει την κάρτα του ΟΑΕ∆ για να επισηµάνει πως πριν προσληφθεί ως συµβασιούχος, ήταν άνεργη. ∆ίπλα, οι φίλες της φωνάζουν: «Πάρτε τα µπλοκάκια και βάλτε τους φωτιά/ Οι συµβασιούχοι δουλεύουνε σκληρά».

Νωρίς το πρωί επικρατούσε απαισιοδοξία. «Για να δούµε…», ήταν η φράση που ακουγόταν σχεδόν παντού. Ακόµη και εκείνοι µε το υψηλότερο αγωνιστικό φρόνηµα στα πηγαδάκια θυµούνται την προηγούµενη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ενας γυµναστής, συµβασιούχος 19 χρόνια στον ∆ήµο Αθηναίων, κουνώντας το κεφάλι λέει: «Φταίµε κι εµείς που τόσα χρόνια δεν κοιτάξαµε για κάτι άλλο».

Μια οµάδα νεαρών κρατά µικρά λευκά πλακάτ. Το καθένα από αυτά γράφει πάνω το όνοµα ενός αρεοπαγίτη. Πολλοί δηλώνουν πως είχαν δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας των δικαστικών πριν από λίγο καιρό, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Πιο δραστήριο είναι το µπλοκ των συµβασιούχων του ∆ήµου Αθηναίων. Μερικοί από αυτούς φορούν µαύρες µπλούζες µε κόκκινες στάµπες, που µπροστά γράφουν «Μολών λαβέ» και στην πλάτη, «Κατάληψη ∆ήµου Αθηναίων 2011». Από ντουντούκες φώναζαν ξανά και ξανά απευθυνόµενοι στους αρεοπαγίτες: «Είστε δικαστές όλου του λαού/ Και όχι τα λαµόγια του Πρωθυπουργού».

Οι περισσότεροι πάντως περιµένουν υποµονετικά την απόφαση πίνοντας καφεδάκι. Επέλεξαν να διαµαρτυρηθούν απλά µε την παρουσία τους.

Ενας νεαρός σκαρφαλωµένος στα κιγκλιδώµατα προσπαθεί να… δηµιουργήσει ατµόσφαιρα. «Φωνάξτε ρε! Γι’ αυτό ήρθαµε εδώ», ωρύεται. Χτυπώντας παλαµάκια και σηκώνοντας ρυθµικά τα χέρια ψηλά, τούς καλεί να επαναλάβουν συνθήµατα όπως «Ψωµί, παιδεία, ελευθερία / Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» ή «Τίποτα, τίποτα δεν µας σταµατά / Μόνιµοι θα γίνουµε µε τον τσαµπουκά».

ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ. Οταν επιτέλους ο δικηγόρος Χρήστος Νικολουτσόπουλος ανακοινώνει τα ευχάριστα, οι συµβασιούχοι ξεσπούν σε πανηγυρισµούς. Αν και µιλάει σε µικρόφωνο ντουντούκας δεν ακούγεται. Οσοι είναι πιο πίσω συνειδητοποιούν τι έχει γίνει από τις σαµπάνιες που ρέουν άφθονες. Ρωτούν τους διπλανούς τους και µοιάζουν σαν να µην µπορούν να πιστέψουν πως «κερδίσαµε». Οσοι δεν χειροκροτούν τηλεφωνούν σε δικούς τους ανθρώπους για να τους ενηµερώσουν. Κάποιες γυναίκες δεν µπορούν να αρθρώσουν λέξη, κλαίνε από χαρά. Πολλοί φεύγουν. «Πού πάτε ρεεεε;! Θα κάνουµε πορεία προς την Κοτζιά», τους φωνάζουν άλλοι. Οι περισσότεροι δεν ανταποκρίνονται και αποχωρούν νικητές, αφήνοντας πίσω τους σωρούς από πλαστικά ποτήρια και πλακάτ.

30.000

έχουν προσφύγει στα δικαστήρια

Οι δικηγόροι

Δικαιωµένος δήλωνε χθες ο δικηγόρος εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί συµβασιούχους που προσφεύγουν στα δικαστήρια. Το όνοµα του πρώην νοµικού συµβούλου της ΓΣΕΕ είχε εµπλακεί στην υπόθεση διακίνησης του DVD µεπροσωπικές στιγµές του πρώην γενικού γραµµατέα του υπουργείου Πολιτισµού και της Εύης Τσέκου, η οποία εργαζόταν ως συµβασιούχος.

Θετικό για τους συµβασιούχους χαρακτηρίζει το αποτέλεσµα της διάσκεψης της Ολοµέλειας του Αρείου Πάγου και ο έτερος δικηγόρος ∆ηµήτρης Περπατάρης. Η απόφαση, κατά την άποψή του, «αποτελεί σαφέστατο µήνυµα προς τις πολιτικές ηγεσίες». «Οι επόµενες µάχες», κατά τον κ. Περπατάρη, «θα έχουν να κάνουν µε τη νοµολογιακή ερµηνεία της απόφασης του Αρείου Πάγου. Είναι ένα ανοιχτό στοίχηµα που µένει στην πράξη να κερδηθεί».