Ενα θανατηφόρο μικρόβιο έχει σημάνει συναγερμό από χτες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το μικρόβιο κλεμπσιέλα (klepsyela), εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, πρόσβαλε δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πλέον απομονώθηκαν.
Το νοσοκομείο έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με αγωνία αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για άλλους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Η μονάδα έκλεισε τις πόρτες της σε νέες εισαγωγές ασθενών και οι χώροι απολυμαίνονται για να περιοριστούν οι πιθανότητες προσβολής και άλλων ατόμων. Αναστάτωση επικρατεί τόσο στους εργαζομένους όσο και στους ασθενείς και συνοδούς που βρίσκονται στο Ιπποκράτειο από χτες το μεσημέρι, οπότε και βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους δυο ασθενείς, έναν 55χρονο που νοσηλευόταν μετά από μεταμόσχευση και έναν 74χρονο, ο οποίος πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Η κλεμπσιέλα είναι ένα από τα τρία ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια -τα άλλα είναι οι ψευδομονάδες και τα ασινετομπάκτερ- που «κυκλοφορούν» στα νοσοκομεία, προκαλώντας επικίνδυνες λοιμώξεις. Αρκετά απομονώνονται πλέον όλο και πιο συχνά, λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής εντός των νοσοκομείων.
Θανατηφόρο βακτήριο
Η κλεμπσιέλα εντοπίζεται συνήθως στο στόμα, στο δέρμα και στα έντερα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Η απομόνωση του μικροβίου στο Ιπποκράτειο θορύβησε τη διοίκηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, εξάλλου, συνήλθε και η επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του νοσοκομείου. «Δεν είναι ασύνηθες ένα τέτοιο μικρόβιο να απομονωθεί και να θεωρηθεί υπεύθυνο για την πρόκληση νοσοκομειακών λοιμώξεων και αυτό είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρήσης ισχυρότατων αντιβιοτικών. Στη ΜΕΘ, οι χώροι της οποίας απολυμαίνονται για να μην υπάρχει κίνδυνος για άλλους, νοσηλεύονταν έξι άτομα. Oι δυο ασθενείς που προσβλήθηκαν βρίσκονται πλέον σε απομόνωση και νοσηλεύονται στα κρεβάτια που είχαμε κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού (από τις 10 κλίνες λειτουργούν οι 7). Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η εντατική κλείνει», ανέφερε στον «Α» ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκρατείου, Αγγελος Βαλασίδης.
Oι ευθύνες
Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, η κλεμπσιέλα μεταδίδεται είτε από γιατρούς και νοσηλευτές που δε λαμβάνουν πάντα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα όταν επισκέπτονται τους ασθενείς, είτε όταν ευπαθή άτομα με εξασθενημένους οργανισμούς έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που είχαν χρησιμοποιήσει άτομα μολυσμένα από το βακτήριο.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο υποστήριξαν ότι το πρόβλημα ίσως προήλθε από ελλιπή αποστείρωση στη ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι ιδανικές, αφού τα κρεβάτια βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Πάντως, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που καθιστά τα μικρόβια ανθεκτικά και τα φάρμακα αναποτελεσματικά προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους αποτελεσματικής χρήσης των αντιβιοτικών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών μέσα και έξω από τα νοσοκομεία και μια από τις πρώτες στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.