Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr
Συναγερμό έχει προκαλέσει ο θάνατος, πριν από μία εβδομάδα, ενός βρέφους μόλις 26 εβδομάδων στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”. Το μωρό, που ζύγιζε μόλις 700 γραμμάρια και η υγεία του ήταν επιβαρημένη, χτυπήθηκε από νοσοκομειακή λοίμωξη, για την οποία ευθύνεται το ακινετοβακτηρίδιο, ένα σοβαρό και πολυανθεκτικό μικρόβιο.
Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, οι αρμόδιοι προσπάθησαν να μη δώσουν δημοσιότητα στο θέμα, αποφεύγοντας αρχικά να αναφέρουν τον θάνατο του μωρού και δηλώνοντας πως δεν κινδύνευσε κανένα βρέφος.
“Το μωρό που πέθανε πριν από μία εβδομάδα ήταν 26 εβδομάδων και ζύγιζε μόλις 700 γραμμάρια. Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν προχθές, έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από ένα πολύ ανθεκτικό μικρόβιο, το ακινετοβακτηρίδιο. Αμέσως κλείσαμε τη ΜΕΘ νεογνών σε νέες εισαγωγές, ενώ ελέγξαμε και τα υπόλοιπα 30 νεογνά. Διαπιστώσαμε ότι σε 12 νεογνά το μικρόβιο είχε καθίσει στον φάρυγγα και στα οπίσθια, δηλαδή είχε κάνει εποικισμό, αλλά χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο”, δηλώνει στη “Μ” ο διευθυντής της ΜΕΘ νεογνών του “Παπαγεωργίου”, καθηγητής Νίκος Νικολαΐδης.
Ο ίδιος εξηγεί ότι, με εντολή της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων του “Παπαγεωργίου”, η μονάδα έκλεισε τις πόρτες της σε νέες εισαγωγές νεογνών, ενώ ενημερώθηκαν και οι γονείς. Επιπλέον, κάποια μωρά, τα οποία ήταν σε καλή κατάσταση και τα οποία θα έβγαιναν έτσι κι αλλιώς σε 2-3 ημέρες από τη ΜΕΘ, πήραν εξιτήριο και εστάλησαν νωρίτερα στο σπίτι τους. Επίσης, χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στα εναπομείναντα νεογνά και απολυμάνθηκε ο χώρος της ΜΕΘ, η οποία αναμένεται να ανοίξει πάλι σε περίπου 7-10 ημέρες.
“Η πληρότητα της ΜΕΘ νεογνών φτάνει το 130%, αλλά το προσωπικό που απασχολείται είναι κάτω του ενός πέμπτου του προσωπικού που χρειάζεται. Υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 10-12 νεογνά το βράδυ. Ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 22 κλίνες εντατικής νεογνών, αλλά αυτήν τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 38. Συνεπώς, χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού για την καλύτερη δυνατή τήρηση και των κανόνων υγιεινής”, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.
Ο πρόεδρος του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” Βασίλης Παπάς υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, για τον θάνατο του βρέφους δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ακινετοβακτηρίδιο, το οποίο βέβαια επιδείνωσε την κατάστασή του. Επίσης, τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση εκ μέρους του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νοσοκομειακής λοίμωξης. Αντιθέτως, μόλις ταυτοποιήθηκε το συγκεκριμένο μικρόβιο, η ΜΕΘ νεογνών έκλεισε.
“Έχουμε ειδικούς χώρους δίπλα στη ΜΕΘ, όπου μεταφέραμε τις θερμοκοιτίδες, προκειμένου να γίνει απολύμανση, και στη συνέχεια επαναφέραμε τα νεογνά”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπάς.
Απειλητικές οι νοσοκομειακές λοιμώξεις
Όπως εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης, τα νεογνά που γεννιούνται πρόωρα συνήθως μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε λοίμωξη που κολλούν από την τρίτη μέρα της ζωής τους και μετά θεωρείται νοσοκομειακή λοίμωξη. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20%-50% και εξαρτάται από το βάρος του μωρού.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συχνότερη νοσοκομειακή λοίμωξη στα νεογνά είναι αυτή που προκαλεί ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος, ο οποίος δεν έχει υψηλά ποσοστά θνητότητας, και οι σοβαρότερες είναι αυτές που προκαλούν τα gram αρνητικά, όπως η κλεψιέλα και το ακινετοβακτηρίδιο. Στις περιπτώσεις αυτές το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται από 40%-60%, ανάλογα με το βάρος των νεογνών.