Συναγερμός για την αύξηση των θανάτων από τον ιό

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχουν ανέλθει οι θάνατοι από νέα γρίπη στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπήρξε θεαματική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης. Τα θύματα της γρίπης έχουν ανέλθει στα 59, με έναν 69χρονο βαριά νοσούντα από άλλα νοσήματα να αφήνει χθες την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό οι θάνατοι στην Ελλάδα να έχουν αναλογικά αυξηθεί όσο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με αυτό το δεδομένο, υποβλήθηκε πρόταση στο Συμβούλιο Πανδημίας να καταγράφονται λεπτομερώς: Ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια των συμπτωμάτων και να γίνονται συστηματικά ιατροδικαστικές εξετάσεις των νεκρών.

Με επιστολή του στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας, ο διευθυντής της Μονάδας Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», κ. Μάριος Λαζανάς, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«…Τα θανατηφόρα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας έχουν σαφώς αυξηθεί και ενδεχομένως, αναλογικά, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ειδική αξιολόγηση των θανατηφόρων περιστατικών από ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν έμπειροι κλινικοί γιατροί (μοναδολόγοι – λοιμωξιολόγοι), καθώς και επιδημιολόγοι…».

Είναι απαραίτητο -σημειώνει- να γνωρίζουμε τον χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων, τη συμπτωματολογία, τον χρόνο επίσκεψης σε γιατρό από την έναρξη των συμπτωμάτων, τη χορήγηση αντιικών, τον χρόνο εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι απόλυτα απαραίτητο να γίνει συνάντηση με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες που ασχολούνται με τις «ευπαθείς» ομάδες, σε μια ύστατη προσπάθεια εμβολιασμού των ασθενών, καθώς και με τις επιστημονικές εταιρείες γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ταχύτερη ενημέρωση των μελών τους.

Δεδομένα

Ο διευθυντής της Μονάδας Λοιμώξεων του Κρατικού της Αθήνας, κ. Π. Γαργαλιάνος, έχει προτείνει να αξιοποιηθεί ιατροδικαστής και παθολογοανατόμος, προκειμένου να γίνονται η επεξεργασία και η ανεύρεση των αιτίων θανάτου (πνεύμονες – καρδιά). Από τα δεδομένα που θα προκύψουν θα επαναπροσδιοριστεί η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τα μέτρα προφύλαξης, για τη συμπτωματολογία της γρίπης, για τα κλινικά σημεία επικινδυνότητας και για τη χρήση αντιικών φαρμάκων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα δύσκολα με τη γρίπη δεν έχουν περάσει. Η επιδημία -σημειώνουν- βρίσκεται σε καθοδική πορεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν υπερβαίνει το 3% του πληθυσμού, ποσοστό χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται «ανοσία αγέλης» για τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού, για να υπάρξει αποτέλεσμα προφύλαξης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ