Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας Ι. Πιερρουτσάκος μιλά στη “Θ” για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα
Η αποφυγή χειραψίας, η αποφυγή συνωστισμού, η λήψη μέτρων, ώστε να μη μεταδίδονται στοματικές εκκρίσεις, αλλά και η χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης υγιεινής είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κανείς, καθώς ο ιός μεταδίδεται όπως η γρίπη από άνθρωπο σε άνθρωπο.
ΤΗΣ ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ
“Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε”, δηλώνει στη “Θ” αναφορικά με τη γρίπη των χοίρων, που έχει σημάνει συναγερμό και στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας Ι. Πιερρουτσάκος, ο οποίος επισημαίνει ότι “λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ευτυχώς προς το παρόν στις ΗΠΑ δεν έχει σημειωθεί ούτε ένας θάνατος από τον ιό”.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Πιερρουτσάκος, “από σήμερα Δευτέρα στο αεροδρόμιο ΅Ελευθέριος ΒενιζέλοςΆ θα μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια σε όσους ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, ενώ θα αναρτηθούν ειδικές αφίσες σε όλους τους χώρους του αερολιμένα”. Ο κ Πιερρουτσάκος εξήγησε ότι η γρίπη έχει εκδηλωθεί κυρίως στο Μεξικό, ενώ ορισμένα αντιμετωπίσιμα κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής καθαριότητας”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι επιστρέφουν από το Μεξικό και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και εκδηλώσουν μέσα σε επτά-οκτώ ημέρες συμπτώματα γρίπης θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τυχόν έχουν προσληφθεί από το συγκεκριμένο ιό.
Ήδη από σήμερα ξεκινά έρευνα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, προκειμένου να διαπιστωθεί μέσω ειδικού ερωτηματολογίου πόσοι επιβάτες έχουν φθάσει από το Μεξικό στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Μεξικό προς την Αθήνα. Ήδη πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό έξι άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό, έχουν επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προκειμένου να πάρουν συμβουλές. Το τηλέφωνο, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί κανείς, είναι το 210 5212054.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι αποσυμπίεσης σε νοσοκομεία, στους οποίους υπάρχει υποδομή για τη νοσηλεία τυχόν περιστατικών της γρίπης των χοίρων.
Όπως δήλωσε στη “Θ” ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Παντελιάδης, “είμαστε έτοιμοι και διαθέτουμε για αυτές τις περιπτώσεις, όπως και για τη γρίπη των πτηνών, ειδικούς θαλάμους αποσυμπίεσης σε πέντε νοσοκομεία της πόλης”.
Έκτακτη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας
Έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων της γρίπης. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ανθρωπίνων περιστατικό με γρίπη των χοίρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στη δημοσιότητα χθες: “Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος του ιού της γρίπης του χοίρου τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα περιστατικά αφορούν γεωγραφικά πληθυσμούς σε περιοχές του Μεξικού και των νότιων Πολιτειών των ΗΠΑ. Η κλινικοεργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται”.
Το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν το θέμα, βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στελέχη του οποίου έχουν μεταβεί στο Μεξικό για αξιολόγηση της κατάστασης, με το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελέγχου Επιζωοτιών.
Διευκρινίζεται ότι το ευρωπαϊκό και αντίστοιχα ελληνικό στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούργιο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.
Πρέπει να τονιστεί ότι για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και επί 24ωρου βάσεως από τους συναρμόδιους φορείς των δύο υπουργείων, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ.
Επιστημονική αβεβαιότητα για το θανατηφόρο ιό
Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους τους επιστήμονες, είναι ότι δεν γνωρίζουν προς το παρόν τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Ο νέος ιός της “γρίπης των χοίρων” εξαπλώνεται και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές της Ουάσιγκτον προειδοποιώντας ταυτόχρονα και για αύξηση των κρουσμάτων.
“Με λοιμώξεις σε πολλές κοινότητες, όπως αυτές που παρακολουθούμε, κρίνουμε ότι δεν είναι δυνατή η αναχαίτιση της επιδημίας”, δήλωσε η Αν Σούσατ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.
Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ζήτησε τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν αρχές της δημόσιας υγείας και εμπειρογνώμονες από διάφορες περιοχές του κόσμου, προκειμένου να δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Η Τσαν δήλωσε ότι “τα κρούσματα γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν μια πανδημία, όμως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν αυτό θα συμβεί πράγματι”.
Η επικεφαλής του ΠΟΥ συνέστησε στις χώρες που δεν έχουν πληγεί από το θανατηφόρο ιό να εντείνουν την επιφυλακή τους, γιατί κατά την εκτίμηση του ΠΟΥ η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.
Η αποφυγή χειραψίας, η αποφυγή συνωστισμού, η λήψη μέτρων, ώστε να μη μεταδίδονται στοματικές εκκρίσεις, αλλά και η χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης υγιεινής είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κανείς, καθώς ο ιός μεταδίδεται όπως η γρίπη από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όπως εξηγούν άλλωστε οι ειδικοί, “παρότι βρισκόμαστε στη φάση της επιστημονικής ρευστότητας, δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη δράση και την αναχαίτιση του ιού. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις ΗΠΑ δεν έχουμε νεκρούς. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες υγιεινής και το επίπεδο περίθαλψης παίζουν σημαντικό ρόλο”.
81 νεκροί και 1.300 κρούσματα στο Μεξικό
Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών του ιού της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Μεξικού, έχει ήδη φθάσει τους 81.
Σε στενή και διαρκή ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται άλλοι 1.324 ασθενείς, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των μουσείων, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Η γρίπη των χοίρων έχει περάσει και τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Έτσι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 11 περιπτώσεις ασθενών σε Τέξας και Καλιφόρνια, ενώ οκτώ νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη. Οι μαθητές που παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης στη συγκεκριμένη πόλη ήταν περίπου 100, ωστόσο δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί εάν πάσχουν από τον συγκεκριμένο ιό ή όχι.
Στη Νέα Ζηλανδία ομάδα μαθητών που επέστρεψε από εκδρομή στο Μεξικό και εμφανίζει συμπτώματα γρίπης τέθηκε σε καραντίνα.
Τρεις Ισπανοί παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό. Διευκρινίζεται όμως ότι πρόκειται για ύποπτα κρούσματα και όχι για βεβαιωμένα.
Αντίστοιχη πιθανότητα εξετάζεται και για τέσσερα ακόμη άτομα από τη Γαλλία, τα οποία πρόσφατα είχαν ταξιδέψει στο Μεξικό.
Φημολογία για τον Ομπάμα
“Η υγεία του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Μεξικό είναι πολύ καλή”, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς απαντώντας σε φημολογία που ήδη έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ο Μπάρακ Ομπάμα πιθανόν να έχει προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων. Κύκλοι του Λευκού Οίκου διαψεύδουν αυτή την πληροφορία, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο Ομπάμα ξεναγήθηκε στις 16 Απριλίου από τον διάσημο αρχαιολόγο Φελίπε Σόλις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεξικό. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο Φελίπε Σόλις πέθανε μία εβδομάδα αργότερα από τον φονικό ιό.