Συνάντηση ΟΕΝΓΕ-Υπ. Υγείας 10-1-08 (ενημερωτικό)

p>ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου στις 10 Ιανουαρίου 2008

 

Στις 8 Ιανουαρίου απέστειλε ο Υπουργός Υγείας την παρακάτω επιστολή στην ΟΕΝΓΕ:

 

« Κύριε πρόεδρε

Μετά από μελέτη των αποφάσεων των Γενικών Συμβουλίων της ΟΕΝΓΕ, που έχετε στείλει καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Υπουργείου, διαπιστώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι επιβεβαιώνεται η κοινή μας επιθυμία για διαρκή βελτίωση του ΕΣΥ και των όρων εργασίας των λειτουργών του, καθώς και ο κοινός μας στόχος για την προοδευτική μείωση του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

 

Τους στόχους αυτούς καλούμαστε να υπηρετήσουμε και να υλοποιήσουμε μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση που θα υπογράψουμε. Στην κατεύθυνση αυτή και με αφορμή την από 17/12/07 επιστολή σας, προτείνω να γίνει, στις 10 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 12.00 μ.μ., στο Υπουργείο, συνάντηση μιας διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην προοπτική άμεσης επίτευξης συμφωνίας.»

 

Το ιστορικό:  Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι υπάρχει έντονο κύμα δυσαρέσκειας στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το οποίο έγινε ακόμη μεγαλύτερο καθώς κανείς δεν ήξερε πώς θα εκδοθούν και εάν τελικά πληρωθούν οι εφημερίες το 2008. Στο Υπουργείο Υγείας απεύχονται τυχόν απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα απορρίπτει ως αντισυνταγματική την επικείμενη τροπολογία και δεν θα αναγνωρίζει πλέον συγγνωστή πλάνη. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έκρηξη τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας, νεκρώνοντας νοσοκομεία και ΚΥ για πολλούς μήνες. Τέτοια καταστροφική εξέλιξη για το προφίλ του Υπουργού Υγείας έπρεπε πάσει θυσία να αποφευχθεί κι εκεί αποσκοπούσε η παραπάνω επιστολή της 8/1/08 και η πρόσκληση για συνάντηση.

 Της επιστολής Αβραμόπουλου είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Υπουργού, οι οποίες έγιναν δήθεν ως απάντηση σε ερωτήματα δημοσιογράφων, στην πραγματικότητα ήταν απάντηση στο οξύτατο Δελτίο Τύπου του Συνασπισμού που είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγες ώρες νωρίτερα και το οποίο αποκαλούσε τον κ. Αβραμόπουλο «αφερέγγυο πολιτικό πρόσωπο», ενώ τον καλούσε «να πάψει την επονείδιστη τακτική των τροπολογιών στην οποία ομολογουμένως διαπρέπει και να συζητήσει σοβαρά και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις που του έχουν υποβάλλει οι νοσοκομειακοί γιατροί».  Επίσης είχε κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή Θαν. Λεβέντη με θέμα «Παράταση του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών» και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή λίγο ώρα πριν τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ-εκπροσώπων Υπουργείου.

 

Η σύνθεση: στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο κ. Αβραμόπουλος επικαλούμενος ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Συμμετείχαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς κκ Καλογερόπουλος και Ριζάς και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου κ. Αδαμίδης. Από την ΟΕΝΓΕ συμμετείχαν οι Τσούκαλος, Λαοπόδης, Κοσμοπούλου, Γιαννόπουλος και Βαρνάβας.

 

Πριν ξεκινήσει συζήτηση υποβλήθηκε ερώτημα στον κ. Καλογερόπουλο εάν είναι ακριβής ή πρόκειται για παραδρομή η δήλωση του Υπουργού πριν λίγη ώρα στη Βουλή για εμπλοκή του ΠΙΣ στις διαπραγματεύσεις. Απάντησε ότι δεν είναι αποδεκτή εμπλοκή του ΠΙΣ και μάλλον πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση.

Από πλευράς ΟΕΝΓΕ δηλώθηκε ότι μεταφέρουμε και διαπραγματευόμαστε επί τη βάσει των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου που ελήφθησαν στις 21 Νοεμβρίου 2007, τις οποίες και αναπτύξαμε εκ νέου. Διευκρινίστηκε εκ μέρους μας ότι οδηγηθήκαμε στη συνολική απόρριψη της πρότασης του Υπουργού για τρεις λόγους:

1.- δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου

2.- παραμένει στάσιμη η οικονομική μας κατάσταση για 10 χρόνια και διεκδικούμε πλέον νέο μισθολόγιο

3.- διαφωνούμε με το επίδομα εφημέρευσης και επιμένουμε να θεωρούμε τις εφημερίες ως χρόνο υπερωρίας.

 

Ο κ. Καλογερόπουλος κατέβαλε προσπάθεια να δικαιολογήσει την έλλειψη εγγεγραμμένων κονδυλίων με το επιχείρημα του ήδη καταρτισμένου προϋπολογισμού όταν άρχισαν πέρσι οι διαπραγματεύσεις, υποστήριξε όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες για κάποιες παροχές το 2008 με ανακατανομή κονδυλίων ή με δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, διότι υπάρχει συμφωνία Αλογοσκούφη και πρωθυπουργού και τα κονδύλια θα εξευρεθούν.

Θεωρεί ότι συγκλίνουμε στα εξής:

¨    Στην πρόσληψη 2000 γιατρών το 2008 και 2500 γιατρών το 2009

¨    Στο αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης

¨    Στο πολυδιευθυντικό

¨    Στην εφαρμογή πρωινού 7ωρου-5νθήμερου και χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία αργίας

¨    Στην αντίληψη της εφημερίας ως υπερωριακού χρόνου εργασίας.

Στο θέμα του νέου μισθολογίου έγινε αποδεκτό ότι όντως σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2010. Το θέμα αυτό θα διερευνηθεί μέχρι τη Δευτέρα σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης θα διερευνηθεί και το θέμα της φορολόγησης των εφημεριών, για τις οποίες ζητήσαμε να είναι αφορολόγητες οι εφημερίες πέραν του 48ωρου.

Μείναμε σύμφωνοι το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου να στείλει το Υπουργείο κείμενο στην ΟΕΝΓΕ στο οποίο θα καταγράφει τα συμπεράσματα της συνάντησης και τις συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ΟΕΝΓΕ –  Υπουργείου Υγείας για διευκρινήσεις επί του εν λόγω κειμένου.

Θα επακολουθήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

 

Σχόλια

Είναι πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας συζητά και τοποθετείται   εμπεριστατωμένα στις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αποσύροντας μέρος των δικών του προτάσεων με χαρακτηριστικότερο το επίδομα εφημέρευσης. Η αποδοχή διαπραγμάτευσης για νέο μισθολόγιο έχει γίνει και στο παρελθόν, αυτή τη φορά όμως λαμβάνεται υπόψη η αφετηρία που θέτει η ΟΕΝΓΕ, δηλαδή τα 1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες του ΕΣΥ. Εντούτοις, όπως και στο παρελθόν, τίποτα δεν είναι σαφές από πλευράς κυβέρνησης και η συζήτηση μετατίθεται σε μία υπό συγκρότηση Επιτροπή Μισθολογίου.

Στο θέμα των προσλήψεων υπάρχει δυσπιστία για το ύψος των κονδυλίων που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Μόνον εάν τυχόν ευωδοθούν οι διαπραγματεύσεις και συμφωνήσουμε σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τότε θα μας λύσει το μυστήριο η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναγκαστικά θα συνοδεύει την κύρωση με νόμο της ΣΣΕ.

Εν κατακλείδι το κλίμα αφερεγγυότητας που καλλιέργησε ο κ. Αβραμόπουλος σ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας μας αναγκάζει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε εξαγγελίες, διαπραγματεύσεις και υποσχέσεις. Στο Γενικό Συμβούλιο της 17 ηςΙανουαρίου θα εκτιμήσουμε τις συνολικές εξελίξεις και θα αποφασίσουμε για την τακτική μας.

Βαρνάβας Δημήτρης

μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

(varnava1@otenet.gr)