Συνεχίζουν να µη χορηγούν φάρµακα στους ασφαλισµένους του ΟΠΑΔ

ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ κατέληξε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας µε τους φαρµακοποιούς της Αττικής, οι οποίοι επιµένουν στη µη χορήγηση φαρµάκων επί πιστώσει στους ασφαλισµένους του ΟΠΑ∆ (Οργανισµός Περίθαλψης Ασφαλισµένων ∆ηµοσίου).

Ωστόσο, στους κόλπους του φαρµακευτικού κλάδου διίστανται οι απόψεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς στο χτεσινό διοικητικό συµβούλιο του ΠΦΣ (Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου) οι τόνοι έπεσαν υπό την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις για άµεση εξόφληση.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΦΣ προτείνει στους φαρµακευτικούς συλλόγους της χώρας να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους µόλις αρχίσουν οι πληρωµές. Ειδικότερα, το Ταµείο ∆ηµοσίων Υπαλλήλων απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΠΦΣ, στην οποία αναφέρε ότι έχουν ήδη υπογραφεί εντάλµατα ύψους 100 εκατ. ευρώ για λογαριασµούς Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του 2010, η αποπληρωµή θα γίνει σε δύο δόσεις – Απρίλιο και Αύγουστο. Οµως και παρά τις δεσµεύσεις του Οργανισµού, ο Φαρµακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εµφανίζεται ανυποχώρητος. Μάλιστα, ο πρόεδρος των φαρµακοποιών της Αττικής Κώστας Λουράντος αποχώρησε χτες από το υπουργείο Υγείας. Η κόντρα των δύο πλευρών µαινόταν άλλωστε από νωρίς χθες το πρωί, όταν ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθµό ΒΗΜΑ FM υπογράµµισε ότι «οι καρκινοπαθείς, οι ρευµατοπαθείς, οι µεταµοσχευµένοι υποφέρουν τα πάνδεινα στην Αττική. Τα ξέρουν αυτά οι συνδικαλιστές φαρµακοποιοί. ∆εν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό».

Ο κ. Λουράντος τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι οι φαρµακοποιοί «καλούνται να πληρώσουν φόρους για το 2010 από χρήµατα που δεν εισέπραξαν ποτέ. Οι καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις του ΟΠΑ∆ έχουν οδηγήσει στα κόκκινο 500 φαρµακεία που λειτουργούν στην Αθήνα, τα οποία ετοιµάζονται να κλείσουν».