ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ALPHA -“συμπτωματικώς σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο”

p>   

   

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΤΗΛ 2105205291

    2105200738

   

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2009

   

   

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ALPHA

    ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    κ. ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ

    & ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

   

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Να καλημερίσω τον Δημήτρη Αβραμόπουλο Υπουργό Υγείας, κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλημέρα και σε σας και στους ακροατές σας.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Χαίρομαι που βγαίνετε στα δύσκολα. Και σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα. Είναι καλό στις μέρες μας, να σας χαρακτηρίζει ένας δημοσιογράφος, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν καθόμασταν και σχολιάζαμε, τι λέγεται κατά καιρούς για τους πολιτικούς, θα ξοδεύαμε όλο μας τον χρόνο, γι΄ αυτή τη συζήτηση. Το θέμα είναι, ότι ο τόπος δεν χρειάζεται κορυφαία πρόσωπα. Χρειάζεται κορυφαίες πολιτικές. Εγώ πάντα έλεγα, ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο τολμηροί, πολύ πιο θαρραλέοι, διότι αυτό ζητάει η κοινωνία από εμάς. Και όχι μονάχα από την κυβέρνηση αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, που πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο. Και προϋπόθεση για να την ξεπεράσουμε, είναι τις εσωτερικές μας σχέσεις αλλά και την όποια πολιτική μας πρωτοβουλία, να την διακρίνει η σοβαρότητα, η σύνεση και να αποβλέπει στο εθνικό συμφέρον.

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Αβραμόπουλε, ο κόσμος κουράστηκε από τα λόγια. Θέλει λύσεις. Τα λάθη που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ποια είναι; Τα έχετε εντοπίσει; Θα τα πείτε εκεί που πρέπει; Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναφέρεστε στα περιστατικά των τελευταίων ημερών?

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα οποία μας απασχολούν και εμάς?

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε τι, που γίνεται γύρω μας, μας απασχολεί. Αλλά και αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες, είναι κομμάτι της γενικότερης εικόνας, που παρουσιάζει ο τόπος μας, όπου δοκιμάζονται και οι κρατικοί μηχανισμοί, δοκιμάζεται όμως και η πολιτική σοβαρότητα. Σίγουρα κάποιοι χειρισμοί, μπορεί σε κάποια στιγμή, να μην έγιναν σωστά. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι η βασική εξήγηση του γενικότερου προβλήματος. Εγώ πιστεύω, ότι όλοι εκείνοι, που διαχειρίζονται αυτή την υπόθεση, το κάνουν με σχεδιασμό και με καλή πρόθεση, πρώτα απ΄ όλα για να οδηγήσουν τα πράγματα σε εκτόνωση και να μην οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία σε διχασμό.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς είδατε σχεδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αγροτών της Κρήτης, κ. Αβραμόπουλε;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα, δεν είδα από πλευράς χειριστών αυτής της υπόθεσης, ούτε κακή πρόθεση, ούτε βεβαίως διάθεση να ενταθούν και να επεκταθούν τα προβλήματα.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς, θα τα στέλνατε τα ΜΑΤ, στο λιμάνι;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μη με βάζετε σε αυτή τη θέση, να σας πω, τι θα έκανα εγώ, γιατί δεν χειρίζομαι αυτήν την υπόθεση. Ξέρω μονάχα, πώς κινήθηκαν αυτοί που τη χειρίστηκαν.

    Εκείνο, που εγώ θέλω να πω είναι, ότι αυτή η εικόνα, κάθε άλλο παρά βοηθάει. Δημιουργεί εντάσεις. Και το κυριότερο από όλα είναι, ότι δεν προηγείται σε αυτόν τον τόπο μια συνεννόηση. Έχουμε γεννήσει τη Δημοκρατία και την έχουμε αφήσει στην άκρη. Για όλα μπορεί να υπάρξει λύση. Τι νομίζετε; Ότι απέναντί μας βρίσκονται πάντα άνθρωποι, που δεν καταλαβαίνουν; Χρειάζεται συνεννόηση και κατανόηση των πραγματικών δυνατοτήτων και προβλημάτων.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο λαός που βγήκε στους δρόμους, δεν φταίει. Ούτε ο μαθητής, ούτε ο φοιτητής, ούτε ο αγρότης. Λύσεις θέλει και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και η κυβέρνηση, αυτό επαγγέλλεται. Όταν δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει τον πολίτη να χαμογελάσει, τότε ο πολίτης θα αντιδράσει. ¶ρα, δεν φταίει ο πολίτης που βγήκε στο δρόμο, φταίνε οι κακοί χειρισμοί, η κακή πολιτική.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε αυτό στοχεύει κάθε πολιτική. Το εάν τελικά τα καταφέρνει ή όχι, είναι κάτι, το οποίο συζητάμε. Εδώ όμως, αποδίδονται και κακές προθέσεις. Συνέπεσαν όλα αυτά τα γεγονότα, αρχής γενομένης από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα με δραματικές συνέπειες, το μήνα Δεκέμβριο, με μία γενικευόμενη κρίση, η οποία έχει προκαλέσει -και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε- στην ελληνική κοινωνία ανησυχία, φοβία, ανασφάλεια. Αυτά καταγράφονται και στις προσφιλείς σε πολλούς έρευνες. Δεν αρκεί όμως, αυτό. Η κυβέρνηση προσπαθεί, κάτω από τις αντίξοες και δύσκολες αυτές συνθήκες, τις οποίες, μην μου πείτε ότι αυτή προκάλεσε. Μην πείτε και εσείς, αυτό που αφέθηκε να εννοηθεί, ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είμαστε υπεύθυνοι και για την παγκόσμια οικονομική κρίση, που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε κοινωνικές αντιδράσεις.

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσαστε όμως υπεύθυνοι για ένα άλλο θέμα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο του προβλήματος, αντί να ασχοληθούμε για το πώς θα το επιλύσουμε, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής σας ασχολούνται με το εάν πάμε σε εκλογές, με ποιον εκλογικό νόμο. Είναι σωστά αυτά τα πράγματα;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ό,τι αφορά την εκλογολογία, με έχετε ακούσει, εδώ και αρκετό καιρό να λέω, ότι δεν είναι της στιγμής αλλά ούτε και είναι και σε κανένα σχεδιασμό. Θα ήμουν ασυνεπής, εάν την ίδια στιγμή, που παρεμβαίνω δημόσια κατά της εκλογολογίας, λέγοντας, ότι διαμορφώνει ένα κλίμα αβεβαιότητας, ρευστότητας, ενώ χρειαζόμαστε σταθερότητα και σύμπνοια, την ίδια στιγμή λοιπόν, να διατυπώνω και πρόταση για την εφαρμογή του τάδε ή του δείνα εκλογικού νόμου. Δεν θα ήθελα να μπω σ΄ αυτή τη συζήτηση. Είναι αλήθεια όμως, ότι τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε και από άλλα στοιχεία, που σε ένα μεγάλο βαθμό προκαλούν αυτήν την κουβέντα. Αναφέρομαι σε αυτόν τον καταιγισμό από δημοσκοπήσεις, που σε ό,τι αφορά στη συχνότητά τους, δεν είχαμε γνωρίσει τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν. Όλα αυτά, δυστυχώς, επιτείνουν το πρόβλημα. Συμπέρασμα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές, η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Ξέρετε κάτι; Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που δεν έχει καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εσωτερικής συνεννόησης. Όλοι όσοι μιλάνε, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση, για να αποκομίσουν πολιτικά και κομματικά οφέλη. Να λοιπόν, τι δεν θέλει ο ελληνικός λαός, αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλει αυτό το κλίμα. Θέλει συνεννόηση, θέλει σύνθεση, θέλει συνεργασία. Νομίζετε, ότι διαφορετικά θα αντιμετώπιζε την κρίση μια άλλη κυβέρνηση, από την ώρα που τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά;

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τι θέλει ο Έλληνας πολίτης, το περιγράφετε πάρα πολύ καλά. Είσαστε όμως, μέλος μιας κυβέρνησης, που θα έπρεπε αυτό που περιγράφετε, να το κάνει πράξη. ¶ρα χρειάζονται αλλαγές. Μήπως χρειάζονται και εκλογές;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα δεν χρειάζονται εκλογές. Δεν χρειάζονται εκλογές, γιατί θα σας κάνω μία επισήμανση. Με τους ισχύοντες εκλογικούς νόμους, το όποιο αποτέλεσμα δεν θα είναι τίποτε παραπάνω, παρά επανάληψη των συσχετισμών του σήμερα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι δεν χρειαζόμαστε εκλογές. Χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο σημαντικό, το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να εισάγει και να προτείνει. Ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της καταστάσεως.

   

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα αυτό δεν προσπαθήσατε και στον τομέα της υγείας. Τα καταφέρατε;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι. Μάλιστα, συμπτωματικώς σήμερα κατατίθεται και το νομοσχέδιο, που δίνει τέλος στις μεγάλες εκκρεμότητες του χώρου της υγείας. Αναφέρομαι και στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, πέραν δηλαδή των τακτικών προσλήψεων. Γιατί εκεί ήταν το πρόβλημα. Παίρναμε προσωπικό, αλλά δεν επαρκούσε. Προχωράμε λοιπόν, στην πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού 5.500 νοσηλευτών, όπου δια νόμου κατοχυρώνεται αυτή η έκτακτη διαδικασία. Το δεύτερο, είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας, που την επιθυμούσαν οι γιατροί εδώ και πενήντα χρόνια, που αλλάζει πλήρως το τοπίο, με το οποίο σήμερα λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και βεβαίως, η αποπληρωμή των μεγάλων οφειλών, που πρέπει να πω, ότι είχε δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο από τον προηγούμενο χρόνο. Και έτσι τακτοποιούνται και αυτά. Δηλαδή τα βασικά τούτη την ώρα, φτάνουν στο τέλος. Και πρέπει να σας πω και κάτι. Φτύσαμε αίμα για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

    Δηλαδή, ο προηγούμενος χρόνος ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος. Και αυτό εξηγεί, για ποιο λόγο ήθελα να μείνω σε αυτό το Υπουργείο.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενώ ο χρόνος που διανύουμε;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτός ο χρόνος για το χώρο της υγείας, θα είναι σίγουρα καλύτερος από τον προηγούμενο. Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν και πλήρη λειτουργία των νέων μηχανισμών ελέγχου των οικονομικών της υγείας. Διότι εκεί ήταν που γινόταν το μεγάλο πανηγύρι στο παρελθόν. Εμείς τώρα εμπεδώνουμε τη διαφάνεια, περάσαμε ένα νέο νόμο για τις προμήθειες. Ξέρετε, η δουλειά στο Υπουργείο Υγείας, δεν είναι από εκείνες, που αν θέλετε φαίνεται και εντυπωσιάζει.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας δούμε ένα παράδειγμα, κ. Αβραμόπουλε. Εγκαινιάστηκε το Νοσοκομείο της Νάξου αλλά δεν λειτουργεί.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και όμως, όχι μόνο το θεμελιώσαμε, όχι μόνο το εγκαινιάσαμε αλλά ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και ο Οργανισμός. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με το παλαιό δυναμικό του, διότι προϋπήρχε Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας. Τώρα λοιπόν, φτιάξαμε ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο. Και δεν ήταν εύκολο να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Υπάρχει προσωπικό. Είναι το προσωπικό, που ήδη υπήρχε. Μόνο που τώρα αναβαθμίζεται με το νέο Οργανισμό. Δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, ανοίγεις και την άλλη ημέρα προσλαμβάνεις όποιον θέλεις. Και μιας και αναφερθήκατε στη Νάξο, να σας πω, ότι στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος, θεμελιώσαμε καινούργιο, υπερσύγχρονο Νοσοκομείο στη Σαντορίνη, η Πάρος είναι σε καλό δρόμο. Ξέρετε, τι σημαίνει αυτό, για την ανάπτυξη των νησιών αυτών;

   

   

   

   

   

   

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, αλλά πήγατε στην Αμοργό και δεν έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες σας.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Αμοργός, δεν μπορεί να έχει Νοσοκομείο. Είναι αδύνατον, εκ των πραγμάτων. Για να λειτουργήσει ένα Νοσοκομείο, χρειάζεται προσωπικό, που να αντιστοιχεί και στους κατοίκους. Υπάρχουν αναλογίες, υπάρχουν μελέτες. Η Αμοργός έχει Κέντρο Υγείας, παίρνουμε τώρα προσωπικό. Το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Το μεν πρώτο, το λύνουμε με τα όσα σας είπα στην αρχή, το δε, δεύτερο, με το νοικοκύρεμα των οικονομικών της υγείας. Και μόνο τα λεφτά που θα εξοικονομούμε, να το πω απλά για να το καταλάβει ο κόσμος, από το να σταματήσει η ρεμούλα στο χώρο της υγείας, θα έχουμε αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το Ε.Σ.Υ.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εγώ όμως δεν είδα τρία μεγαλοστελέχη, που λυμαίνονταν το χώρο της υγείας, να περνάνε το κατώφλι του Κορυδαλλού.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δική μου δουλειά, δεν είναι, ούτε να καταγγέλλω, ούτε να υποκαθιστώ τον Εισαγγελέα. Ξέρω όμως, ότι επί ημερών μου, αυτά σταματούν. Και προσπάθησαν και άλλοι πριν. Θυμηθείτε τον Αλέκο τον Παπαδόπουλο, όταν ο ίδιος ονομάτισε «πιράνχας» και «τρωκτικά» όλους εκείνους, που παρενέβαιναν στο χώρο της υγείας. Εγώ, παραλίγο να τα βρω μπροστά μου. Ιδίως τώρα, που εφαρμόζουμε το νέο σύστημα προμηθειών. Αλλά ο δικός μου σκοπός, είναι άλλος. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Αν στην πολιτική, κοιτάς πίσω, προχωρώντας μπροστά, θα σκοντάψεις.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ καλύτερο σύστημα υγείας, από άλλες χώρες. Στο εξωτερικό, πεθαίνεις στο δρόμο. Μακάρι, ο Αμερικάνος πολίτης να είχε το δικό μας σύστημα υγείας.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξέρετε, ότι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, που λέγεται Αμερική, η οποία κατατάσσεται 24η σε παγκόσμια κλίμακα, από τον ΟΟΣΑ, όταν εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, εκεί πενήντα εκατομμύρια ανασφάλιστοι, μπορεί εάν τους τύχει η κακή στιγμή, να πεθάνουν στο δρόμο. Στην Ελλάδα δεν είναι μονάχα, ότι καλύπτονται όλοι. Έχουμε ένα εκατομμύριο ξένους εδώ, τους οποίους αυτή η δημοκρατική χώρα αντιμετωπίζει ως οφείλει, ισότιμα με όλους τους πολίτες.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Αντέχετε την τετραετία; Θα πάει ο Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές, γιατί δεν βγαίνει παραπάνω; Έχετε και 151 Βουλευτές?

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αλίμονο, στην όποια κυβέρνηση, που δεν έχει ορίζοντά της το χρόνο, που της δίνει το Σύνταγμα. Ο αριθμός αυτός, ο 151, δεν είναι επισφαλής αριθμός. Είναι αριθμός απόλυτης σιγουριάς και ασφάλειας. Σε ανύποπτη στιγμή, πριν από ένα χρόνο, είχα πει, ότι από εκεί δεν κινδυνεύει η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Τούτη την ώρα, είναι συμπαγές το μέτωπο. Στο εσωτερικό έχουν διαμορφωθεί συνθήκες, όπως έπρεπε και να είναι: αλληλεγγύης, υψηλού πνεύματος συνεργασίας. Και ορίζοντάς μας είναι η τετραετία. Τότε θα κριθούμε. Και τότε θα είναι η πιο αξιόπιστη των δημοσκοπήσεων, οι ίδιες οι εκλογές. Αλλά μέχρι τότε, δεν μπορούμε να σερνόμαστε πίσω από την εκλογολογία. Κάνει κακό στην οικονομία, κάνει κακό στον τόπο, κάνει κακό στην πολιτική. Και φοβούμαι ότι τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ κακή υπηρεσία προσφέρει στον τόπο, ζητώντας συνεχώς εκλογές.

   

    Διότι τελικά, εκείνο που έχω καταλάβει είναι, ότι το κάνει μόνο και μόνο για να συσπειρώνει τον κομματικό μηχανισμό, ενώ βαθιά μέσα του ξέρει, ότι δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει. Αλλά πέραν αυτού και η ίδια η κοινωνία, δεν θα ήθελε τούτη τη στιγμή ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ να έρθει στην εξουσία.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να μου πείτε, γιατί είστε ένας Διπλωμάτης, με το μάτι πίσω από την πλάτη?

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήμουνα, ήμουνα. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, δεν είμαι πλέον.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό ή το ΄χεις ή δεν το ΄χεις.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξέρετε πάντως, ότι έχει και αυτός ο όρος χάσει το νόημά του. Η δουλειά μου ήταν αυτή και είμαι πολύ υπερήφανος, που υπηρέτησα την Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και που σε τελευταία ανάλυση προέρχομαι και από ένα χώρο δουλειάς, για να μπω στην πολιτική.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέποντας λοιπόν σήμερα τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, να έχουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να κλαίει από τα δακρυγόνα και να είναι από τις πρώτες ειδήσεις του CNN, εσείς πώς αισθάνεστε;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας είπα στην αρχή της συζήτησής μας, ότι όλες αυτές οι εικόνες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, δεν είναι αυτές που αποδίδουν τη σημερινή Ελλάδα. Μπορούμε να το συζητήσουμε το θέμα σε εντελώς διαφορετική βάση. Αλλά σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι πάρα πολύ απλό. Ένας θεσμικός, πολιτειακός παράγοντας, θέλει να ζήσει από κοντά κάποια γεγονότα. Δεν κάνει το αυτονόητο, να πάρει ένα τηλέφωνο την αστυνομία και να πει «κατεβαίνω και θέλω να είμαι εκεί»;

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή η αστυνομία δεν έχει αντανακλαστικά, κοιμάται;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δηλαδή μου λέτε τώρα, ότι θεσμικά η Αντιπολίτευση δεν έχει καμία ευθύνη και κανένα ρόλο σε ό,τι αφορά την εσωτερική συνεργασία ανάμεσα στα άλλα όργανα της πολιτείας.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μία λέξη για την έκθεση του State Department, που δίνει οδηγίες στους Αμερικανούς τουρίστες να είναι προσεχτικοί στην Ελλάδα, να την αποφεύγουν, λόγω τρομοκρατίας και εσωτερικών προβλημάτων.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τέτοιες ταξιδιωτικές οδηγίες, έχουν εκδοθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από τη μεταπολίτευση και μετά.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν μας τιμάνε.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως και δεν μας βοηθούν, ούτε μας τιμούν. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας προορισμός ασφαλής. Και αυτό το διασφαλίζει, πάνω απ΄ όλα, η ελληνική κοινωνία. Το τι κάνουν όμως οι άλλες χώρες και αυτό μετράει. Σίγουρα όμως, όπως απέδειξε το παρελθόν, δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την τουριστική κίνηση τον επόμενο χρόνο. Διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση -απόδειξη, ότι μέχρι τώρα έχουμε υποστεί τις λιγότερες των απωλειών- και από εκεί και πέρα, καλά θα κάνουμε εμείς, να κοιτάμε τη χώρα μας, να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις δικές μας πρωτοβουλίες και να σταματήσουμε πια, να βλέπουμε, τι λέει ο ένας και ο άλλος απέξω. Και να μην τροφοδοτούμε με εσωτερικά ζητήματα τη διεθνή επικαιρότητα. Διότι θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι από το Δεκέμβρη και μετά, οι εικόνες που ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε άλλο παρά μας τιμούν. Είναι πάρα πολύ κακές. Και δόθηκε και μια λάθος και άδικη ερμηνεία.

   

    Όταν ξέσπασαν οι ταραχές στην Αθήνα το μήνα Δεκέμβριο, η Guardian αλλά και άλλες εφημερίδες και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είπαν ότι «ιδού, η πρώτη χώρα που γονατίζει κάτω από το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Δεν είναι αλήθεια αυτό αλλά οδηγούμεθα σε ένα συμπέρασμα. Ποιοι τους έδωσαν λαβή να τα πουν; Μήπως τελικά, πρέπει να φτάσουμε και εμείς εδώ σε ένα υψηλότερο επίπεδο σύνθεσης και συνεννόησης της λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας; Στον ίδιο τόπο ζούμε. Δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Εδώ, όλα αυτά τα τελευταία, οδηγούν σε διχαστικά συμπεράσματα. Δεν την έχει την πολυτέλεια αυτή, η Ελλάδα. Τα έχουμε αφήσει αυτά πίσω. Ας κοιτάξουμε μπροστά μέσα σε πνεύμα συνεννόησης. Εγώ πάντα πίστευα ότι η Δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης. Και πιο δύσκολη, εάν θέλετε.

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε δίκιο. Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.