Συνταγές με σφραγίδα πεθαμένου γιατρού

Σκηνές κινηματογραφικών ταινιών ζουν οι υπάλληλοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κάθε φορά που ελέγχουν βιβλιάρια ασφαλισμένων και συνταγές γιατρών. Οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τους τελευταίους ελέγχους θυμίζουν λίγο από τις ταινίες «Εκτη αίσθηση», τη γερμανική «Οι παραχαράκτες» και την ελληνική της δεκαετίας του ΄50 «Κάλπικη λίρα». Υποθέσεις με γιατρούς που… αναστήθηκαν, ασθενείς-«φαντάσματα» και πλαστές σφραγίδες έφθασαν στα χέρια των ελεγκτών του ΟΠΑΔ τη διετία 2008-2009. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και καταγγέλθηκε η σύμβαση γιατρών και φαρμακοποιών με το Ταμείο.

Μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι αυτή 13 γιατρών του Πειραιά (12 εργαστηριακοί και ένας καρδιολόγος) οι οποίοι, με σφραγίδα συναδέλφου τους που είχε αποβιώσει, έγραφαν συνταγές εν αγνοία και των ασφαλισμένων. «Οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν αντιγράψει τη σφραγίδα συναδέλφουτους ο οποίος είχε αποβιώσειαλλά αυτοί δεν το γνώριζαν. Οι ασφαλισμένοι δήλωσαν, κατά τη διάρκεια του ελέγχου,ότι δεν τους ήξεραν. Οι συνταγές ήταν πλαστές και οι εντολές δεν ταίριαζαν με τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων» εξηγούν αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ. Στους γιατρούς επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον καθένα και διεκόπη η σύμβασή τους με τον Οργανισμό. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε δύο ακόμη γιατρούς της περιοχής των Αθηνών (ο ένας ήταν φυσίατρος και ο άλλος δερματολόγος) επειδή συνταγογραφούσαν εξετάσεις τις οποίες οι ασφαλισμένοι ουδέποτε έκαναν. Ωστόσο, σε συνεργασία με ιδιωτικό κέντρο εισέπρατταν τα λεφτά από το Ταμείο.

Ανάλογη τακτική ακολουθούσε για αρκετό καιρό δερματολόγος της Αθήνας, ο οποίος εν αγνοία της ασφαλισμένης που τον είχε επισκεφθεί στο ιατρείο του της έγραψε επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις. «Η ασφαλισμένη τον είχε επισκεφθεί για να της γράψει δύο συνταγές και ο γιατρός πρόσθεσε στο βιβλιάριό της δύο επιπλέον» αναφέρουν οι ελεγκτές.

Το ίδιο έκανε μία ακόμη γιατρός της Αθήνας (είχε την ειδικότητα της γενικής ιατρικής) σε ασφαλισμένη του ΟΠΑΔ. «Η γιατρός ζήτησε από την ασφαλισμένη να της αφήσει το βιβλιάριό της με πρόσχημα ότι εκείνη την ημέρα απουσίαζε η γραμματέας της. Οταν η γυναίκα πήρε πίσω το βιβλιάριό της είδε ότι έλειπαν δύο εντολές.Είχαν γραφτεί παρακλινικές εξετάσεις για κάποιοντρίτο» εξηγούν.

Συνταγές και λογαριασμούς για… ανύπαρκτους ασφαλισμένους υπέβαλε κάθε μήνα στον ΟΠΑΔ γαστρεντερολόγος του Πειραιά, ενώ μία φυσικοθεραπεύτρια χρησιμοποιούσε σφραγίδες γιατρών, προκειμένου να δικαιολογεί φυσικοθεραπείες σε ανθρώπους που δεν χρειάζονταν. Στη φυσικοθεραπεύτρια έγινε καταγγελία της σύμβασης και επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Επίσης, δεν πληρώθηκαν ορισμένοι λογαριασμοί που είχε υποβάλει στον ΟΠΑΔ της τάξεων των 5.000 ευρώ.

Ατιμώρητοι δεν έμειναν και κάποιοι φαρμακοποιοί οι οποίοι δεν είχαν κολλήσει τα κουπόνια και δεν είχαν αριθμήσει τις συνταγές, αλλά ούτε και ορισμένοι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ που «ξεχνούσαν» τα βιβλιάριά τους στους γιατρούς τους. Στους παραβάτες φαρμακοποιούς τα χρηματικά πρόστιμα κυμαίνονταν από 500 ως 3.000 ευρώ, ενώ στους ασφαλισμένους επιβλήθηκε ένα συμβολικό πρόστιμο των 100 ευρώ. «Σε πολύ μικρό αριθμό ασφαλισμένων μπήκε αυτό το συμβολικό πρόστιμομόνο και μόνο για να μην ξαναφήσουνοπουδήποτε το βιβλιάριό τους» σημειώνουν οι αρμόδιοι του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές του ΟΠΑΔ «συλλαμβάνουν» περίπου 150-200 περιστατικά ετησίως. Το 2007 είχαν επιβληθεί στους παραβάτες χρηματικά πρόστιμα της τάξεως των 150.000 ευρώ συνολικά, το 2008 των 250.000 ευρώ και το 2009 (ως τον Αύγουστο) των 140.000 ευρώ.

Απαραίτητη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Η λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο»δηλώνει προς «Το Βήμα» ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γ.Ελευθερίου. «Ως Ιατρικός Σύλλογος καταδικάζουμε την κλοπή του δημοσίου χρήματος και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων». Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ ζητούν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, την αναβάθμιση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη θέσπιση αυστηρών ποινών που θα φθάνουν ως και την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, δηλώνουν ότι δεν πρέπει να χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρικής συνταγή και καλούν τους ασφαλισμένους «… να μην παραδίδουν το βιβλιάριό τους σε κανέναν και για κανέναν λόγο».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=347821&dt=10/08/2010#ixzz0wBEsfu1l