Σύνταξη σε 24 μήνες, εφάπαξ σε 3 χρόνια

Μέσα στην κινούμενη άμμο των ελλειμμάτων «βουλιάζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων τους. Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων φθάνουν μέχρι και τα 2 χρόνια, εξαιτίας των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν μετά τις συγχωνεύσεις του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου.

Ενδεικτικό του «κομφούζιου» που επικρατεί στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά τις ενοποιήσεις των ταμείων, αποτελεί το γεγονός ότι 23 συνταξιούχοι – πρώην υπάλληλοι του Επικουρικού των Λιμενεργατών, από την 1η Ιανουαρίου δεν λαμβάνουν σύνταξη, επειδή τους ξέχασαν οι αρμόδιοι. Λύση στο πρόβλημά τους δεν δόθηκε ακόμη και μετά την αποστολή εξώδικου προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, ένα από τα Ταμεία με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα είναι το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων. Χρωστάει σε 15.300 εργαζόμενους το εφάπαξ, επειδή δεν έχει ρευστότητα, με τις καθυστερήσεις στην καταβολή του βοηθήματος να κυμαίνονται από 13 έως 16 μήνες. Οσοι δε υπάλληλοι αποχωρούν σήμερα, θα λάβουν το εφάπαξ έπειτα από 3 χρόνια. Το έλλειμμα του Ταμείου υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στα 670 εκατ. ευρώ και αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, στο «βάλτο των ελλειμμάτων» βουλιάζει κάθε χρόνο ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του ’09 θα έχει εξαντλήσει το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης την οποία έχει να λάβει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για όλο το τρέχον έτος. Για να καλύψει τις συντάξεις της υπόλοιπης χρονιάς θα χρειαστεί επιπλέον 650 εκατ. ευρώ.

«Αιμορραγία» πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκαλεί στα ταμεία και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί το θέμα της επιστροφής του 3% από το σύνολο των φαρμακευτικών τους δαπανών. Οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς φορείς εκτιμούν ότι έχουν χαθεί 280 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο έχουν ωφεληθεί οι φαρμακευτικές εταιρίες), ενώ το κόστος για φάρμακα έχει εκτοξευθεί στα 3,43 δισ. ευρώ ετησίως, από 2,19 δισ. ευρώ το 2005.

Ωστόσο, τα προβλήματα των Ταμείων δεν περιορίζονται μόνο στα οικονομικά. Μετά τις συγχωνεύσεις οι οποίες έγιναν πέρυσι, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχουν φτάσει έως και τα 2 χρόνια, ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Φυσικά, ακόμη και όσοι πολίτες περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι τη συνταξιοδοτική απόφαση, πρέπει να νιώθουν τυχεροί σε σχέση με κάποιους συνταξιούχους τους οποίους το κράτος «ξέχασε» (!) και σταμάτησε να τους καταβάλλει τις συντάξεις. Αυτό το απίστευτο και όμως αληθινό συνέβη σε 23 πρώην υπαλλήλους του Επικουρικού Ταμείου Λιμενεργατών. Πέρυσι, το Ταμείο διαλύθηκε και οι κλάδοι του συγχωνεύτηκαν σε άλλους φορείς. Ομως, οι αρμόδιοι ξέχασαν ότι από τον εν λόγω φορέα συνταξιοδοτούνταν και 23 πρώην υπάλληλοι. Ετσι, από την 1η Ιανουαρίου 2009 σταμάτησαν να τους καταβάλλονται οι συντάξεις και ζουν με δανεικά.

Το στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν βρήκαν λύση και εξακολουθούν να αγνοούν πότε και από πού θα ξαναπάρουν σύνταξη, ακόμη και μετά την αποστολή εξωδίκου στο γραφείο του πρωθυπουργού και στην αρμόδια υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά.«Δυστυχώς, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί, αν και είχαν ενημερώσει τη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων από πέρυσι, πριν ακόμη γίνουν οι συγχωνεύσεις, για να εισπράξουν μια απαράδεκτη συμπεριφορά», τονίζει ο δικηγόρος τους, κ. Στρατής Σημαντήρης.

Οι αριθμοί

40 εκατ. ευρώ εφάπαξ καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου για κάθε 1.000 υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται

14.344 αιτήσεις συνταξιοδότησης από το δημόσιο τομέα υποβλήθηκαν το 2008, έναντι 8.415 το 2005

1,2 δισ. ευρώ θα φτάσει το έλλειμμα του ΤΠΔΥ το 2009, εάν ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεως αυξηθεί κατά 5.000

4 χρόνια αντέχει ακόμη το Επικουρικό Ταμείο του Δημοσίου και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

3,43 δισ. ευρώ έφτασαν πέρυσι οι φαρμακευτικές δαπάνες, από 2,19 δισ. ευρώ το 2005

24 μήνες φθάνει να απαιτούνται για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης, ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης

12 μήνες χρειάζονται για την καταβολή σύνταξης από το ΤΑΠΙΤ, το ΤΕΑΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ, ενώ πριν από τις συγχωνεύσεις, απαιτούνταν 3 με 4 μήνες

ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ