Επανήλθε χθες η διάταξη για την ευνοϊκή συνταξιοδότηση αναπήρων, τυφλών και βαριά άρρωστων βουλευτών με 2 χρόνια θητεία στα έδρανα του Kοινοβουλίου.
Η διάταξη είχε αποσυρθεί μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε για άλλη διάταξη που έδιδε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στους βουλευτές που δεν επανεκλέγονται, με την «αναγνώριση» ως βουλευτικής, της θητείας που είχαν ως γενικοί γραμματείς. Χθες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνταξιοδοτική νομοθεσία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχ. Γιαννάκης ζήτησε την επαναφορά της διάταξης. Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε τη σχετική τροπολογία.
Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης δεν ανταποκρίθηκε στις υπόλοιπες επισημάνσεις του εισηγητή και στο σκεπτικισμό που εξέφρασε σχετικά με τις διατάξεις που δίδουν τη δυνατότητα εύκολης και πρόωρης συνταξιοδότησης σε γενικούς διευθυντές, γενικούς γραμματείς, πρώην δημάρχους και κοινοτάρχες. Πλέον προκλητικές είναι οι διατάξεις που αφορούν τους γενικούς γραμματείς, στους οποίους χορηγείται πλασματική 3ετία, αλλά και η δυνατότητα να πάρουν σύνταξη χωρίς την προϋπόθεση 3ετούς θητείας στη συγκεκριμένη θέση αλλά και για τους πρώην δημάρχους και κοινοτάρχες που λαμβάνουν τη σύνταξη αρκεί να έχουν 4ετή θητεία και επιπλέον 16ετή ως δημοτικοί σύμβουλοι (αντί της 8ετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα).
Το ΠΑΣΟΚ, αν και κάνει λόγο για «φωτογραφικές» διατάξεις, έχει αποφύγει επιμελώς να διατυπώσει αντιρρήσεις για τις τρεις συγκεκριμένες διατάξεις, προφανώς διότι ευνοούνται και δικά του στελέχη. Αντιθέτως, έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς. Για προκλητικές διατάξεις που πρέπει να αποσυρθούν έκανε λόγο, ενδεικτικά, η κ. Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ) σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «δίδει ως συνταξιοδοτικό μποναμά στα ανώτατα στελέχη του δημοσίου όσα οι δημόσιοι υπάλληλοι εισπράττουν με 30 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο». Ο κ. Ι. Δραγασάκης (ΣΥΝ) αλλά και το ΚΚΕ, διαφώνησαν με την τροπολογία που δίδει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να συνάπτει συμπράξεις με το δημόσιο για την εκτέλεση έργων.