ΣΥΡΙΖΑ- Ερώτηση Η. Διώτη – Στον «αέρα» 5.000 διαβητικοί στη Μαγνησία!

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον Υπουργό

    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    04/03/2011

   

    ΘΕΜΑ: Στον «αέρα» 5.000 διαβητικοί στη Μαγνησία!

   

    Μολονότι είναι γνωστό ήδη από το Νοέμβριο του 2009 ότι ο νομός Μαγνησίας κατατάσσεται πρώτος στην χώρα, σύμφωνα με στοιχεία, στα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 -νεανικός διαβήτης-, ενώ παράλληλα υπάρχουν αυξημένα κρούσματα σε παιδιά με διαβήτη τύπου 2, που κυρίως πλήττει τους ανθρώπους ηλικίας από 50 ετών, εδώ και 7 μήνες το «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου παραμένει χωρίς ενδοκρινολόγο.

    Στη Μαγνησία υπάρχουν πλέον πάνω από 5.000 διαβητικοί με διαβήτη τύπου 2 και αρκετά περιστατικά με διαβήτη τύπου 1. Επισημαίνεται ότι οι πάσχοντες πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους μία φορά ανά δύο μήνες για να ελέγχουν και να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους. Στη συνέχεια, με αντίστοιχο παραπεμπτικό ιατρού, οφείλει να κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις. Όμως, μόνο η επίσκεψη σε κάποιο κέντρο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις εξετάσεις το κόστος μπορεί και να διπλασιαστεί. Αντίστοιχα, εάν δεν επιλέξουν κάποιο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, η εναλλακτική λύση που έχουν οι διαβητικοί, είναι να ταξιδέψουν σε διαβητολογικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, επιβαρυνόμενοι σαφώς και με το κόστος της μετακίνησης όσο ενδεχομένως και διαμονής.

    Η μοναδική ενδοκρινολόγος του ΓΝ Βόλου είχε πάρει μετάθεση από τις αρχές του φθινοπώρου του 2009, αλλά η θέση παραμένει έως και αυτό το Μάρτιο κενή, αφού το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε τοποθέτηση άλλου ιατρού, παρά τις πιέσεις των διαβητικών της Μαγνησίας αλλά και του τοπικού Συλλόγου Γονέων Παιδιών με διαβήτη.

    Επειδή η υγεία 5.000 διαβητικών, εξ αυτών και πολλών παιδιών, δεν είναι δυνατόν να διακυβεύεται λόγω της κωλυσιεργίας του αρμόδιου Υπουργείου, όταν επί της ουσίας η ζωή των ασθενών κινδυνεύει άμεσα.

    Επειδή, μετά την επιβολή του Μνημονίου και τα ακραία οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, με τα οποία έχουν περικοπεί δραστικά οι μισθοί, είναι απαράδεκτο οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα για ιατρικές υπηρεσίες που η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τους προσφέρει και τις έχουν προπληρώσει.

    Μολονότι είχαμε καταθέσει ερώτηση (Αρ.Πρωτ. 9276/26.04.2010), αυτή παρέμεινε αναπάντητη, όμως το πρόβλημα παραμένει επί ένα έτος και 4 περίπου μήνες.

   

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

   

    · Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού ιατρού, ειδικότητας ενδοκρινολόγου, στο «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου;

   

    Η ερωτώσα βουλευτής

   

    Ηρώ Διώτη