Κλίμα δυσπιστίας στη συνάντηση εκπροσώπων της ΕΚΤ
και της Ε.Ε. με το υπουργείο Εργασίας
Της Χριστινας Kοψινη
Χθες, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ε.Ε. δεν αρκέστηκαν στις γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα Σταθερότητας και το συμμάζεμα της σπατάλης στα Ταμεία. Και μπορεί να μην εξήρτησαν ευθέως την αξιολόγησή τους από τη λήψη μέτρων που έχουν ξεκάθαρη αντιστοίχιση στη μείωση δαπανών, αλλά οι ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους προς τους κ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη δεν άφησαν αμφιβολία πως μόνο οι περικοπές σε συντάξεις, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με κατάργηση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και η ευελιξία στην επίσημη αγορά εργασίας, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το μεικτό κλιμάκιο το οποίο επέμεινε πως τα μέτρα πρέπει να ληφθούν σήμερα κι όχι αύριο.
Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας είναι κάτι περισσότερο από ορατή η δυσκολία ανεύρεσης των επιπλέον 4 δισ. ευρώ, για να κλείσει η «τρύπα» του 2010. Αλλωστε, από τα 18 δισ. ευρώ που ζήτησε το Εργασίας, ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο τα 14 δισ. ευρώ. Περίπου 2 δισ. προγραμματίζει να εξασφαλίσει από την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία. Οσο για τα υπόλοιπα 2 δισ… θα αναζητηθούν στην πορεία.
Κι επειδή το μεικτό κλιμάκιο δεν άκουσε τις πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις που αναζητούσε -ακόμη κι όταν επέμενε να πληροφορηθεί την ποσοτική επίπτωση των προτάσεων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και τις δομικές αλλαγές στο σύστημα συντάξεων-, αποχώρησε από το υπουργείο με την ίδια δυσπιστία που είχε και πριν από την επίσκεψη. Την πόρτα του υπουργείου για τα ίδια ακριβώς ζητήματα θα περάσουν την προσεχή Τετάρτη και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι κατά την επίσκεψή τους τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν διατυπώσει πλήθος ερωτημάτων για το από πού θα προκύψει η εξοικονόμηση πόρων.
Αυτό το κλίμα δυσπιστίας, για τη δυνατότητα του Εργασίας να μειώσει τις δαπάνες, παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Εργασίας στην ενημέρωση που παραχώρησε αμέσως μετά στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. «Αφού ο κοινωνικός προϋπολογισμός του 2010 είναι ίδιος με τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2009, σημαίνει ότι το όφελος που προκύπτει προέρχεται από την (προγραμματιζόμενη) αύξηση εσόδων και όχι από τη μείωση δαπανών», επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ.
Η παρατήρηση αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα των στοιχείων, αφού, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό του Εργασίας, η αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων εμφανίζονται ως τα αποκλειστικά πεδία των παρεμβάσεων. Το μόνο -πιο συγκεκριμένο- μέτρο που δεν αφορά την ποιότητα των έτσι ή αλλιώς ευάλωτων ελεγκτικών μηχανισμών των Ταμείων, σχετίζεται με την εξοικονόμηση πόρων από τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ.
Από αυτό το πεδίο προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στο τέλος της τριετίας, δηλαδή το 2012 οπότε το Εργασίας προγραμματίζει να αυξήσει σταδιακά τόσο την εισφορά των ασφαλισμένων για τον κλάδο ασθένειας του ΟΓΑ από το 1,5% που είναι σήμερα στο 2,5% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος όσο και την εισφορά των συνταξιούχων από το 4% στο 5%. Επίσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει την υποχρέωση μεταφοράς του 15% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης από τον κλάδο κύριας ασφάλισης στον κλάδο υγείας.
Οσο για το 2010, το Εργασίας έχει μεγαλεπήβολο στόχο. Από την αύξηση κατά 7% των εσόδων από εισφορές στα Ταμεία, τον έλεγχο στο φάρμακο και ενδεχομένως τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών θέλει να εξοικονομήσει 2 δισ. και να συμβάλει έτσι με ένα ποσοστό πάνω από το 0,8%, στη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης.
Επίσης, περίπου 3,4 δισ. και 5,2 δισ. ευρώ προγραμματίζει να εξοικονομήσει από τις ίδιες πηγές το 2011 και 2012, αντιστοίχως, άγνωστο, όμως, με ποιους τρόπους. Το βέβαιο είναι, όπως τόνισε χθες ο κ. Λοβέρδος, ότι τελικά για το ασφαλιστικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί «νέος άμεσος πόρος».