Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για να αντιμετωπίσουν την πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της Όμικρον του κορονοϊού, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της στις ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 ανιχνεύεται σε μικρούς αλλά αυξανόμενους αριθμούς, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.
Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19».
«Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», πρόσθεσε η Σμόλγουντ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επικεντρωθεί αυτό αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Εάν εξεταστεί η λήψη μέτρων, είπε, «η γνώμη μας είναι ότι τα μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις».
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΟΥ συστήνει τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε.
Μέτρα στην Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες οι 27 της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή συντονισμένων μέτρων για τη διαχείριση των ταξιδιωτών από την Κίνα.
«Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται έντονα να εισαγάγουν, για ταξιδιώτες από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη, την απαίτηση για αρνητικό τεστ κορονοϊού που έχει γίνει όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την εκκίνηση του ταξιδιού από την Κίνα», αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Το άλλο βασικό μέτρο που αποφασίστηκε είναι η σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95) σε όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
Παράλληλα, εισηγείται τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες που φτάνουν απ’ την Κίνα, καθώς και τον έλεγχο των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν απ’ την Κίνα. Επίσης, τα κράτη μέλη συμφωνούν στη συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
ΠΟΥ: Η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη
«Η παρούσα αύξηση στην Κίνα δεν θα πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ζώνη», δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου, καλώντας τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα «αναλογικά» που «δεν θα εισάγουν καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα.
«Δεν είναι παράλογο για τις χώρες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, ενώ περιμένουμε λεπτομερέστερες πληροφορίες» από την Κίνα. «Όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι επιστημονικά δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο Χανς Κλούγκε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι 53 χώρες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία καλύπτει και την κεντρική Ασία, είναι καλά οπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την Covid λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.