ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ- Ομιλία Α. Λυκουρέντζου

p style=”text-align: justify; line-height: 150%; text-indent: 36pt; margin: 0cm 0cm 0pt”> 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας):

………………………………………

Και εμείς τι είμαστε; Εμείς είμαστε νεοφιλελεύθεροι!

Κι αυτό το τσιτάτο περί νεοφιλελευθερισμού το χρησιμοποιούν αδαείς, οι οποίοι ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τι εστί νεοφιλελευθερισμός, φιλελευθερισμός ή οτιδήποτε άλλο. Νεοφιλελευθερισμός, λοιπόν, τι είναι; Είναι η απελευθέρωση των αγορών. Έχουμε στην Ελλάδα απελευθέρωση των αγορών; Βεβαίως, στην τηλεφωνία, στην κινητή τηλεφωνία. Τι απαντάνε αυτοί που καταγγέλλουν τον νεοφιλελευθερισμό; Να κλείσουμε τις ιδιωτικές εταιρείες της τηλεφωνίας; Τι θα πουν σ’ αυτούς που εργάζονται εκεί;

Έχουμε αλλού νεοφιλελευθερισμό, αν το πούμε έτσι; Βεβαίως, στην αγορά της ενέργειας. Προηγουμένως άκουγα εδώ επιχειρήματα υπέρ των φωτοβολταϊκών, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα υπόλοιπα.

«Έχουμε νεοφιλελευθερισμό την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Έτσι λέγεται. Μάλιστα. Την ίδια ώρα αυτοί που λένε αυτό το επιχείρημα καταγγέλλουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι αύξησε τις δημόσιες δαπάνες, για να δείτε οποία αξία έχουν αυτά τα επιχειρήματα όταν μάλιστα κυκλοφορούν από αδαείς οι οποίοι παριστάνουν τους σπουδαίους και παριστάνουν και τους εισαγγελείς κι έρχονται να ελέγξουν και μας απειλούν με δικαστήρια και λένε ότι εμείς καταδικάζουμε το λαό. Δεν αντελήφθησαν, για παράδειγμα, τι συνέβη στα Βαλκάνια τις προηγούμενες δεκαετίες. Λυπούμαι για την ταλαιπωρία των γειτονικών λαών, αλλά έχουν διδαχθεί και ξέρουν τι σημαίνει να υποστείς το βραχίονα του αυταρχισμού και μάλιστα στο όνομα του μαρξισμού. Τα λέω αυτά γιατί χρειάζεται καμιά φορά να αναφερόμαστε και στα ιδεολογικά ζητήματα.

Άλλο επιχείρημα είναι το εξής: «να κρατηθείτε στην εξουσία». Έχουν μείνει πίσω. Νομίζουν ότι οι σημερινές κυβερνήσεις βρίσκονται στην εξουσία για να κάνουν νομή κάποιας δύναμης ή οτιδήποτε άλλο. «Είστε εκπρόσωποι της διαπλοκής!» Ακούστε εκφράσεις οι οποίες ειπώθηκαν εδώ. «Θα σας ανατρέψει ο λαός με τους αγώνες του». Ακούστε οποία περιφρόνηση στο Σύνταγμα, στη Δημοκρατία απ’ αυτούς οι οποίοι κατά τα άλλα θέλουν να λένε ότι είναι οι αποκλειστικοί εκφραστές της Δημοκρατίας. Έχει, κύριε Πρόεδρε, η χώρα Σύνταγμα; Δώσαμε όρκο οι Βουλευτές ότι θα τηρούμε το Σύνταγμα και τους νόμους; Το Σύνταγμα ορίζει ότι η θητεία της Βουλής είναι για τέσσερα χρόνια. Πώς λοιπόν θα καταργηθεί η δημοκρατία κι η θητεία της Βουλής; Στο πεζοδρόμιο; Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι κατ’ αποκλειστικότητα δικαιούνται να εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα λέγοντας «και γιατί όχι εμείς;» και να εκτοξεύουν απειλές, όπως «θα σας καταργήσει ο λαός εντός ολίγου, θα δείτε τι έχει να γίνει»; Είπε συνάδελφος προχθές, τον οποίο κατά τα άλλα εκτιμώ: «δεν ξέρετε τι σας περιμένει» κι αναγκάστηκα να αντιδράσω. Μονοπώλιον της ευαισθησίας! Εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε ευαίσθητοι, εμείς είμαστε άκαρδοι, άσπλαχνοι, η ανάλγητη Δεξιά!

Βέβαια τώρα, πώς στους ανάλγητους κατατάσσονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις; Έχουν καταρρεύσει εκείνες οι περιβόητες διαχωριστικές γραμμές, προοδευτικοί, συντηρητικοί, όλα αυτά με τα οποία στα φοιτητικά μου χρόνια μάς ταλαιπωρούσαν οι καθοδηγητές που ήξεραν και μπορούσαν να απαντήσουν σε όλα τα θέματα, δεν μπορούσαν όμως να εξηγήσουν την κατάρρευση της ιδεολογίας τους όπου και αν εφαρμόστηκε.

Ποια είναι η επωδός; Αστείρευτες δημόσιες δαπάνες, χωρίς επαναλαμβάνω να απαντούν πού θα εξευρεθούν. Τι θα κάνουν; Ένα κράτος, όταν παράγει, εισπράττει φόρους. Ένα κράτος που δεν παράγει δεν έχει δυνατότητα να εισπράττει έσοδα για να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες του.

Έχουμε απόδειξη γι’ αυτό; Τις τελευταίες δεκαετίες. Τι συνέβη; Με δανεισμό χρηματοδοτούσαμε υπηρεσίες και όταν ο δανεισμός κατέστη απαγορευτικός, φτάσαμε στο αδιέξοδο. Αυτά δεν διδάσκουν; Μπορεί όμως κανείς να θέλει αυτά να τα αμφισβητήσει, να τα ξεπεράσει, να τα περιφρονήσει. Τουλάχιστον ας σέβεται εκείνους που δίνουν τη μάχη για να εξευρεθούν οι πόροι για το μέλλον της Ελλάδας.

Μια και αναφέρθηκα στους πόρους, θα μιλήσω δι’ ολίγον για τα θέματα της υγείας. Άλλωστε με επερωτήσεις έχω απαντήσει πολλές φορές. Είπαμε ότι οι νέες ρυθμίσεις του φαρμάκου τις οποίες εφαρμόζουμε με κύριο στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης…

…………………………

Εμείς εφαρμόζουμε στη χώρα συγκεκριμένο μηχανισμό συνταγογράφησης με τον οποίο ήδη επιτυγχάνουμε σοβαρή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ισχύει η γνωστή διατύπωση του ν. 4052 της 1ης Μαρτίου, ο οποίος επιβάλλει την καθολική εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.

Το ασφυκτικό πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας της προηγούμενης Κυβέρνησης δυστυχώς είναι αδύνατο να ξεπεραστεί. Παρ’ όλα ταύτα, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με αναφορά στη δημοσιονομική στρατηγική και βεβαίως θα λάβει υπόψη τις εξαιρέσεις των χρονίων παθήσεων και άλλων θεραπευτικών κατηγοριών και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη προτάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό.

Τώρα έρχομαι να απαντήσω και σε ένα άλλο έντονο ψεύδος των τελευταίων ωρών, ότι εμείς επιβάλλαμε 1 ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ για το νοσοκομείο. Αυτό είναι μία πρόνοια που θα ενεργοποιηθεί το 2014 και όχι τώρα στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το εξηγήσαμε, παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα. Η Κυβέρνηση είναι σίγουρη για την πορεία της, είναι σίγουρη για την επίτευξη των στόχων και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη που πρέπει να ενεργοποιηθεί με υπουργική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, χθες ο κύριος Υπουργός εκ του υστερήματος της χώρας χρηματοδότησε με άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ τον ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί η δόση, διότι έτσι κρίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στηρίξουμε τον ΕΟΠΥΥ που χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες των παρόχων και να στηρίξουμε φυσικά τον Έλληνα πολίτη που πρέπει να έχει άμεση και άνετη πρόσβαση στο σύστημα, το οποίο παρέχει το αγαθό της υγείας.

Κύριε Πρόεδρε, δύο τελευταίες φράσεις. Η μια αφορά τα νοσοκομεία. Οι συνενώσεις που επιχειρούνται, επιχειρούνται γιατί ενδυναμώνουμε κλινικές και δεν κλείνουμε νοσοκομεία, όπως συνηθίζει η Αντιπολίτευση να λέει επιδιδόμενη σε μια αβάσιμη και άδικη κριτική.

Στις προτεραιότητές μας είναι τα νοσοκομεία της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδος και γι’ αυτό ιδιαίτερη φροντίδα υπάρχει, όπως και για τα Κέντρα Υγείας.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να αναφέρω ότι το σύστημα της αναλυτικής λογιστικής και το διπλογραφικό το οποίο εξακολουθεί να αναπτύσσεται στα νοσοκομεία, θα μας οδηγήσει σε συνδυασμό με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας σε σημαντικές εξοικονομήσεις.

Όμως, αυτό το οποίο αποτελεί κορωνίδα της πολιτικής μας στο Υπουργείο Υγείας δεν είναι η περιστολή της δαπάνης. Είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία θα επιτύχουμε με δύο πόλους, με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία ανήκει στο Υπουργείο και με την πολιτική στρατηγική της ανάπτυξης του τουρισμού υγείας. Και για τον τουρισμό υγείας σύντομα, σε συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού, θα καταθέσουμε νομοσχέδιο στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις αντιθέσεις μας, παρά τις διαφορές μας, αυτό το οποίο πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρώπη. Είναι να κρατάει η Ελληνίδα και ο Έλληνας το ισχυρό νόμισμα του ευρώ και αυτό το οποίο πρέπει να ξέρουν οι φίλοι και εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι ο ελληνικός λαός με υπερηφάνεια, με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζει τη δίνη της κρίσης, προβαίνει σε θυσίες, αγωνίζεται και ελπίζει σε μία αισιόδοξη προοπτική.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Αν από οποιαδήποτε πλευρά επιχειρηθεί το λάθος να προσβληθεί η ελπίδα, η αισιοδοξία και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, τότε θα έχουν προσφερθεί κακές υπηρεσίες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα έχουν εξυπηρετηθεί -αυτό το οποίο όλοι θέλουμε να περιορίσουμε- οι ακραίες συμπεριφορές, οι ακραίες πρακτικές και θα έχει αναπτυχθεί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, ζητώ να υπερψηφιστεί ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης για την Ελλάδα της ελπίδας, για την οποία ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς, μάχεται με σθένος και στο εσωτερικό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία Ελλάδα στην οποία η νέα γενιά της πατρίδος θα έχει μία καλύτερη ζωή.

Σας ευχαριστώ.

(Χειρoκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)