Τα κινητά μπερδεύουν τα ιατρικά μηχανήματα

Επικίνδυνη η χρήση τους εντός των νοσοκομείων

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του ¶μστερνταμ

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Απειλή για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή σε χειρουργικές κλινικές φαίνεται ότι αποτελεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν μπορεί να απενεργοποιήσει τους αναπνευστήρες ή να διαταράξει την ομαλή λειτουργία των βηματοδοτών, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια η ζωή των ασθενών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του ¶μστερνταμ, οι οποίοι κατέγραψαν εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων σχεδόν 50 περιπτώσεις ηλεκτρομαγνητικής παρέμβασης από τη χρήση κινητών. Το 75% από αυτές τις περιπτώσεις δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα ή ήταν επικίνδυνο για τους ασθενείς.

Εξάλλου τα κινητά δεύτερης γενιάς αποδείχτηκε ότι προκάλεσαν το 60% των προβλημάτων, σε αντίθεση με αυτά της τρίτης γενιάς που ευθύνονται για το 13% των συμβάντων. Αυτό σημαίνει ότι τα κινητά πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση πάνω από ένα μέτρο από τις νοσοκομειακές κλίνες και τον κάθε είδους εξοπλισμό των νοσοκομείων.

“Η χρήση των κινητών εντός του νοσοκομείου εγκυμονεί κινδύνους, ανάλογα με το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Δυστυχώς πολλά από τα μηχανήματα που υπάρχουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα χειρουργεία βασίζονται σε μικροϋπολογιστές, κάτι που σημαίνει ότι οι παρεμβολές από κινητό τηλέφωνο μπορεί να τα αποδιοργανώσει και να σταματήσει τη λειτουργία τους”, εξήγησε στη “Μ” ο διοικητής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται στις ΜΕΘ, τα χειρουργεία και τους χώρους όπου βρίσκονται οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι.

“Είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμη και για τους ασθενείς με βηματοδότη, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν κινητό υπό προϋποθέσεις. Μάλιστα γιατρός στο νοσοκομείο μας τούς συμβουλεύει να το βάζουν στην… κάλτσα. Επιπλέον επικίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου μπορεί να γίνουν και οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές. Μία παρεμβολή από κινητό μπορεί να δώσει λάθος σήμα στον απινιδωτή, ο οποίος ενδέχεται να κάνει ηλεκτροσόκ, νομίζοντας ότι η καρδιά κινδυνεύει. Κάτι τέτοιο όμως είναι και επώδυνο και επικίνδυνο για τον ασθενή”, επισήμανε ο κ. Γάκης.

Πάντως οι ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν 61 διαφορετικές ιατρικές συσκευές και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν κινητά με GPRS -μία τεχνολογία που επιτρέπει μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω του κινητού.

Ωστόσο τα ευρήματα αυτά αντικρούουν εκείνα μελέτης της κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η οποία δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος και έδειξε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη παρέμβαση των κινητών στο ζωτικής σημασίας εξοπλισμό των νοσοκομείων.