Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η ένταξη νέων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθόρισε χθες η νεοσύστατη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Σε πρώτη φάση η επιτροπή καλείται να εξετάσει 40 αιτήματα για ένταξη επαγγελμάτων στο ειδικό αυτό καθεστώς, ωστόσο στην ερχόμενη συνεδρίαση -την Τετάρτη- ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς αναμένεται να προσκομίσει λίστα με άλλες 200 ειδικότητες.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων καλείται μέσα στον μήνα να παραδώσει το πόρισμά της, καθώς η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα με διαδικασίες-εξπρές. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γιώργος Ρωμανιάς κατέστησε σαφές πως αν η επιτροπή δεν προλάβει να κρίνει όλες τις ειδικότητες πρέπει να υπάρξει παράταση. Επιπλέον ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ πρότεινε να υπάρξει μια μόνιμη επιτροπή που θα κρίνει τα αιτήματα που θα υποβάλλονται για ένταξη επαγγελμάτων στο ειδικό αυτό καθεστώς. Σημειώνεται πως η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από 25 χρόνια!
Πάντως οι συνδικαλιστές φοβούνται πως η ένταξη περιορισμένου αριθμού ειδικοτήτων στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων θα αποτελέσει «δόλωμα» για την εξαίρεση μεγάλου αριθμού ειδικοτήτων από τη λίστα. Αλλωστε πέρυσι επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο τον Π. Μπεχράκη πρότεινε την εξαίρεση 102 ειδικοτήτων από τα βαρέα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες (με την τελευταία μόνο να μένει στο ευνοϊκό καθεστώς).
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από 5 έως 7 χρόνια, ενώ θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα).
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις υπόσχεται πως οι αλλαγές θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ομως είναι ορατός ο κίνδυνος οι εργοδότες -με πρόσχημα και την οικονομική κρίση- να απολύουν τους παλαιούς εργαζόμενους για να προσλάβουν νέους, που θα κοστίζουν φτηνότερα καθώς δεν θα χρειάζεται η καταβολή αυξημένου ασφαλίστρου.